Algemene spelregels

Uit Met Nerds om Tafel - Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hieronder staan enkele algemene spelregels. Sommige details en verdere regels kunnen per spel wisselen, dus let altijd op de specifieke spelregels van het spel als je meedoet!

 1. Het aantal spelers en de rolverdeling wordt vooraf bepaald.
 2. De maximale duur van het spel is afhankelijk van het aantal spelers. Reken met 15 spelers op ongeveer een week, met 25 spelers op maximaal twee weken.
 3. Dit spel vergt commitment. Je bent veel breintijd kwijt aan weerwolven en half meedoen is heel lastig. Reken op minimaal een uur per dag.
 4. Kies voor het spel een naam en profielfoto, het liefst passend bij het thema. Veranderen tijdens het spel is niet toegestaan. Je Slack Display Name moet er zo uitzien: [slack naam] ([karakternaam]).
 5. Het bewerken van berichten kan tot 1 minuut na plaatsen. Een bericht mag echter binnen het spel niet van betekenis veranderen na het bewerken, aldus enkel taalfouten mag je bewerken.
 6. Het verwijderen van berichten is niet toegestaan.
 7. Stemmen is verplicht. Als je twee keer niet stemt word je uit het dorp verwijderd en zul je bovendien het volgende spel niet mee kunnen spelen. Een speler kan alleen op zichzelf stemmen met de BM verkiezingen. Andere stemmingen moet men voor een andere speler stemmen en niet op zichzelf.
 8. Is er een reden waarom je tijdens het spel het spel wil verlaten, laat dit dan weten aan de verteller.
 9. Houd er rekening mee dat je medespelers ook werk en een privéleven hebben.
 10. Zet je Slack beschikbaarheid standaard op offline ("away" of "afwezig"). Op die manier is niets af te leiden uit wanneer je online bent.
 11. Zet je status op "Deelnemer" als je toegelaten wordt tot het spel.
 12. De poll voor de stemming wordt doorgaans geopend om 10.00 en sluit om 20:30. Deze tijden kunnen variëren per spel! De stemming is "blind" gedurende de dag (tussenresultaten zijn niet in te zien). Na sluiting zal de stemming openbaar worden gemaakt.
 13. De wolven en speciale rollen stemmen doorgaans tussen 20.30 en 22.30. Ook deze tijden kunnen variëren per spel!
 14. De afhandeling van de rollen gebeurt in de ochtend direct na de aankondiging van de moord.
 15. Indien aanwezig telt de stem van de de burgemeester anderhalf keer. Bij een gelijke stand bepaalt de stem van de burgemeester dus de uitslag. Als de burgemeester niet op één van de spelers met het meest aantal stemmen heeft gestemd, maakt de burgemeester een keuze uit de spelers die de meeste stemmen hebben gekregen en geeft deze door aan de verteller.
 16. Bij het sterven van een speler wordt de rol van deze speler bekendgemaakt, tenzij een spelgerelateerd element dit voorkomt.
 17. Bij het sterven van de burgemeester kiest deze een nieuwe burgemeester.
 18. Voorafgaand aan het spel krijgen de spelers hun rol te horen.
 19. Lig je uit het spel, dan mag je nog blijven kijken maar niet meer communiceren met spelers die nog leven. Je wordt dan uitgenodigd in het #sectator-kanaal (ja dat is goed gespeld!). Pas dan ook direct je status aan naar Dood.
 20. Dood betekent dood! Met levende spelers praten levert een schorsing op.
 21. Afhankelijk van het spel mag je laatste woorden achterlaten bij je dood. Let op de specifieke spelregels of dit mag en of er aanvullende regels zijn.
 22. Het is niet toegestaan berichten van de verteller of Dolfje te delen. Ook screenshots van iets anders dan quotes van spelers zijn niet toegestaan (bijvoorbeeld een lijst met kanalen of het stemhok).
 23. In algemene zin (voor eventuele overige overtredingen) geldt dat het breken van de regels of niet opvolgen van de instructies, kan leiden tot een sanctie vanuit de verteller(s). Afhankelijk van de ernst van de situatie kan besloten worden je uit het spel te halen, en/of te schorsen voor één of meer volgend(e) spel(len).
 24. Onderlinge communicatie is toegestaan. Met /wwkanaal maak je een kanaal aan en zo nodig je de vertellers uit. Let op de naamgeving van het spel.
 25. Er is 1 algemeen hoofdkanaal. Het is de bedoeling dat dit het enige kanaal blijft dat voor alle spelers en sectators toegankelijk is.
 26. Wil je meekijken? Gebruik dan het commando /wwikkijkmee. Hierdoor word je automatisch aan het ‘dorp’-kanaal en het kijkerskanaal toegevoegd.
 27. De verteller mag, in overleg met de overgebleven spelers, een spel of rondes inkorten om het spel niet onnodig lang te rekken.

Einde van het spel

 • Je speelt als lid van een team. Sterven betekent dus niet dat je verloren hebt!
 • Burgers winnen als alle wolven gestorven zijn.
 • De wolven winnen zodra het voor de burgers onmogelijk is om te winnen. Als de hoed bij een gelijkstand bij de burgers is zal het spel dus nog doorlopen.
 • Afhankelijk van het spel is er een koppel dat gemaakt is door een cupido, aan het begin van het spel. De rollen van de gekoppelde spelers hebben invloed op wanneer zij het spel winnen:
  • 2 burgers: het koppel maakt onderdeel uit van de burgers en wint samen met de overige burgers
  • 2 wolven: het koppel maakt onderdeel uit van de wolven en wint samen met de overige wolven
  • 1 burger, 1 wolf: het koppel vormt een eigen team. Ze winnen alleen als ze als enige spelers op het eind van het spel overblijven en verder alle burgers en wolven gestorven zijn.
 • Uiteindelijk maakt het niet veel uit of je nou wint of verliest: als het goed is heeft iedereen plezier in het spel gehad en kan iedereen ook direct weer samen door één deur. Dus wees sportief, bij welk team je ook hoort!