Rollenoverzicht

Uit Met Nerds om Tafel - Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Op deze pagina komt het volledige rollenoverzicht van weerwolven. Deze rollen kunnen per spel altijd iets anders zijn, dus bekijk altijd de pagina van het spel zelf voor de volledige spelregels. Wees welkom om de beschrijvingen aan te vullen!

Burgerrollen

Burger
Moet de wolven ontmaskeren maar heeft geen speciale krachten.
Afluisteraar
Krijgt na de nacht, maar voor de ochtend, twee namen door: het doelwit van de wolven en een willekeurige naam.
Baljuw
De baljuw mag 's nachts iemand kiezen die daarmee beschermd is tegen de wolven kill, hier zitten echter wel voorwaarden aan, voorbeelden daarvan zijn: maximaal 2x dezelfde persoon en/of niet twee nachten achtereen dezelfde persoon. De verteller bepaalt of een baljuw zichzelf mag beschermen.
Bange hamster
Deze burger gaat dood als die door een zienende rol bekeken wordt.
Burgernymfomaan
-
Burgerziener
Als je BM bent en de hoed doorgeeft krijg je de alliantie te horen van die speler.
Cupido
Mag de eerste dag 2 spelers aan elkaar koppelen. Zodra een van deze spelers dood gaat, gaat de ander ook dood van liefdesverdriet.
Dorpsgek
De dorpsgek mag elke nacht 3 namen doorgeven, van die 3 worden door de vertellers 2 willekeurig geselecteerd en daarvan krijgt de dorpsgek de alliantie te horen, hij krijgt echter alleen de alliantie terug, niet de rol. Bijvoorbeeld: dorpsgek geeft door A, B en C, krijgt terug: burgerkamp, wolvenkamp. De dorpsgek mag niet zichzelf of dode spelers doorgeven.
Een-oogje-ziener
Mag eens per twee nachten een naam doorgeven aan de vertellers. De vertellers geven in de ochtend aan de ziener de alliantie van de gevraagde speler door: burgerkamp of wolvenkamp.
Hacker
Een burger die in staat is vanuit zijn console het kunstmatige dag-en-nacht-ritme te beïnvloeden. Deze speler kan éénmaal in het spel de ‘lange dag’ uitroepen. Deze dag duurt zo lang dat deze de groep in staat stelt om maar liefst twee spelers te lynchen. Deze actie moet vóór 12:00 gedaan worden.
Heks
Heeft twee drankjes die 's nachts ingezet kunnen worden, één levensdrankje en één doodsdrankje. Het levensdrankje redt het slachtoffer van de wolven. De heks krijgt te horen wie gered is, niet wat diens rol is. Het doodsdrankje doodt een speler in de nacht.
Impersonator
-
Jager
De jager mag als hij doodgaat iemand meenemen de dood in. De jager mag er ook voor kiezen om niemand mee te nemen. De verteller bepaalt of dit voor een vast tijdstip moet worden doorgegeven of dat dit mag tot het moment dat de jager hoort dat hij of zij dood is.
Jezus
Jezus heeft een tweede leven, de eerste keer dat hij doodgaat staat hij direct op uit de dood.
Kamikazepiloot
Kan eenmalig 1 iemand ombrengen buiten de lynch om, komt daar zelf ook bij om. Bij deze actie kan zowel de kamikazepiloot als het target niet gered worden door de heks.
Koala
De koala houdt van knuffelen en kan bij een van de andere (levende) spelers slapen. De koala deelt in het lot van de speler waar hij/zij slaapt. Als de koala ‘s nachts bezocht wordt door de wolven is de koala niet thuis, en overleeft de koala het. Slaapt de koala bij het slachtoffer van de wolven, sterft de koala ook. De koala mag niet meer dan één nacht achter elkaar bij dezelfde persoon slapen.
Luie baljuw
De luie baljuw mag eens per twee nachten iemand kiezen die daarmee beschermd is tegen de wolven kill, hier zitten echter wel voorwaarden aan, voorbeelden daarvan zijn: maximaal 2x dezelfde persoon en/of niet twee nachten achtereen dezelfde persoon.
Necromancer
Kan één nacht een dode speler naar keuze weer tot leven wekken.
Necromancer leerling
-
Nee-ger
-
Onschendbare
-
Opvolger
De opvolger volgt een zienende burgerrol op die dood gaat of zijn/haar krachten verliest. Deze kan er vanaf het begin van het spel inzitten of toegevoegd worden na de dood van de zienende rol.
Orakel
-
Postbode
(Hoofdkanaal-only) deze speler kan eens per dag een bericht sturen via de vertellers naar een andere speler en hier een reactie op krijgen.
Priester
Wanneer de priester overlijdt tijdens een lunch, zal een van de wolven sneuvelen. De wolf die sneuvelt wordt gekozen d.m.v. een dobbelsteenworp.
Quizmaster
-
Raadslid
-
Rechter
-
Ridder
Is een burger met een harnas aan. De eerste keer dat de wolven de ridder proberen te lunchen wordt alleen het harnas beschadigd. De volgende keer gaat de ridder wel dood.
Shaker
-
Slechtziende ziener
Mag elke nacht één naam doorgeven aan de vertellers. De vertellers geven in de ochtend aan de ziener de alliantie van de gevraagde speler door: burgerkamp of wolvenkamp.
Sluipmoordenaar
-
Tovenaar
-
Tovenaarsleerling
Deze leerling heeft één poeder. Deze kan één keer overdag voor de lynch gebruikt worden om te kijken of een bepaalde speler een wolf is. Deze actie is openbaar dus de speler maakt zichzelf bekend. Als het doelwit een wolf is, sterft deze direct. Bij een burger gebeurt er niets. Daarna gaat de stemming van die dag gewoon door. Bij een burger wordt een mogelijke speciale rol (ziener, baljuw, jager etc) niet bekend.
Verwarde dorpsgek
-
Verwarde ziener
-
Wijze burger
De wijze burger kan op de avond van de 2e lynch aan de vertellers vragen van 1 rol, of rolgroep, aan de vertellers vragen hoeveel ervan zijn, dus: rollen (hierboven genoemd), wolven, of burgers. Bijvoorbeeld: "Hoeveel wolven zijn er?", "Hoeveel burgers zijn er?", "Hoeveel jagers zijn er?", "Hoeveel smerige wolven zijn er?" De wijze burger krijgt de volgende ochtend antwoord. Het antwoord zal het originele aantal zijn, dus inclusief de spelers die al dood zijn
Wolvenkenner
De wolvenkenner krijgt elke nacht te horen of er die dag op een wolf is gestemd. De wolvenkenner krijgt niet te horen hoe veel stemmen de wolf heeft gehad.
Ziener
Mag elke nacht één naam doorgeven aan de vertellers. De vertellers geven in de ochtend aan de ziener de rol van de gevraagde speler door.
Zwarte schaap
Is in de nacht wakker in plaats van braaf op bed te liggen en kan mogelijk een wolf spotten! Maar wie een wolf ziet, kan ook door de wolf worden gespot. Het zwarte schaap kan de kracht in het spel 1x inzetten en dat moet voor 20.00. Vervolgens krijgen de wolven om 20.30 twee namen door: eentje is sowieso een zwarte schaap, de ander is een willekeurige andere speler uit het burgerkamp. Bij het volgende ochtendverhaal krijgt het zwarte schaap twee namen door: eentje is zeker een wolf, de ander is de naam van een willekeurige andere speler. Een eventuele baljuw kan een zwart schaap niet beschermen tegen een kill door de wolven.

Wolvenrollen

Wolf
De bad guys in het spel. Alle wolven kiezen elke nacht gezamenlijk iemand (of niemand) om op te peuzelen. Geen speciale krachten.
Apostaatwolf
Mag elke nacht één iemand aanwijzen waarvan de ziener geen uitslag zal krijgen.
Beschermwolf
Mag een nacht beschermen tegen dodelijke nacht-acties van de burgers (zoals een schot van een jager, of het doodsdrankje van de heks).
Blokkeerwolf
Blokkeert één nacht een burgeractie van een speler naar keuze.
Een-oogje-wolf
Krijgt eens per twee nachten de mogelijkheid om de rol van een burger te checken.
Gemaskerde wolf
Wordt door zienende rollen gezien als burger. Masker wordt doorgegeven bij overlijden.
Geturnde wolf
Een tot wolf gemaakte burger (door bijv. de grijze wolf).
Grijs gedraaide wolf
Mag eenmalig kiezen om een speler van het burgerkamp uit te nodigen om geturnd te worden tot wolf, in plaats van de lunch.
Grijze wolf
Eenmaal in het spel kan de grijze wolf een speler omtoveren tot wolf, in plaats van de lunch.
Grote boze wolf
Kan één keer voor één actie in het spel de krachten kopiëren van een andere burgerspeler.
Half gemaskerde wolf
Wordt door zienende rollen gezien als burger. Masker wordt niet doorgegeven bij overlijden.
Handlanger
Zit niet in het wolvenkanaal, kan niet 's nachts moorden. Wordt als burger gezien door zienende rollen.
Ketter
Zit niet in het wolvenkanaal, kan niet 's nachts moorden. Kan elke nacht een speler beschermen tegen zienende rollen.
Kwart gemaskerde wolf
Wordt door zienende rollen geziem als burgerkamp, maar mag het masker niet doorgeven. Daarnaast valt het masker af wanneer deze wolf als laatste wolf overblijft.
Lichtgrijze wolf
Eenmaal in het spel kan de grijze wolf een speler omtoveren tot wolf, in plaats van de lunch, waarbij hij zelf overlijdt.
Raadslidwolf
-
Smerige wolf
Kan de bril van de ziener te besmeuren, waardoor zal de ziener het tegenovergestelde ziet dan wat de werkelijke situatie is.
Stoorwolf
Eenmalig de speciale kracht om de stemming te anonimiseren.
Verhuller
Mag de rol van een speler die overlijdt verbergen.
Wolfnymfomaan
Kan iedere nacht 1 iemand uitnodigen om te ‘blijven slapen’ voor een extra kill in de nacht.
Wolvermeester
Als de wolvermeester burgermeester is kan deze niet gelyncht worden. Er zal dan geen kill zijn tijdens de lynch.
Zienerwolf
Kan elke nacht een speler bekijken en krijgt te horen welke rol deze speler heeft.

Alliantie onbekend bij start

Eenzame cupido
Mag zichzelf aan een andere speler koppelen. Zodra een van deze spelers dood gaat, gaat de ander ook dood van liefdesverdriet. Indien gekoppeld aan een wolf, worden zij een derde kamp.
Grafdelver
Kan éénmalig een slachtoffer van de weerwolven in een lijk veranderen. Voor de andere spelers zal het lijken alsof er die nacht niet is gemoord. Wordt dan samen met het lijk een derde kamp.
Kleine wilde
Kiest een voorbeeld. Burger zo lang voorbeeld leeft, wordt wolf zo gauw voorbeeld overlijdt.
Lijk
Het lijk is een speler die tot leven is gewekt door de grafdelver nadat hij is vermoord door de weerwolven. Krachten die het lijk had voor zijn dood is hij kwijt. Is samen met de Grafdelver een derde kamp.
Omkoopbare
-
Omturnbare
-
Slapende wolf
Een wolf die niet weet dat hij/zij wolf is (krijgt rol: “burger” van dolfje). Wanneer de wolven een slapende wolf lunchen dan wordt deze niet opgegeten maar in plaats daarvan toegevoegd aan het wolvenkanaal. Niemand weet wie een slapende wolf is, ook een slapende wolf zelf niet.
Stelletje
De door een cupido gekoppelde spelers vormen een stelletje. Een burger/wolf-stelletje vormt een derde kamp. Als een van de spelers in het stelletje dood gaat, gaat de ander ook dood van liefdesverdriet.
Voorbeeld
Het voorbeeld van de Kleine Wilde. Het voorbeeld weet niet dat hij/zij het voorbeeld is.

Overig

Verteller
De spelleider.
Assistent verteller
Assistent-spelleider.