Weerwolven 3 - Het Legioen

Uit Met Nerds om Tafel - Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Specs

Specs
Aantal spelers 21
Setting en spelers Legioen van Caesar
Winnaar en afloop Wolven
Spelverloop @N_G is als omkoopbare gezien, maar niet gelyncht. Ze blijft vertrouwen houden, ook nadat ze is omgekocht door de spion. Uiteindelijk winnen de spionnen dankzij een plan van @N_G.
Vertellers WhiskyNerd

Rollen

Rollen
Spion @Joeri
Omgekocht @dookiy, @Charly, @N_G
Omkoopbaar @foaly, @hoilarshoi, @Jesse / Conny, @BasB, @Wouter
Ziener @Ferry
Cupido @Thijs
Stelletje @Charly, @BasB
Sluipmoordenaar @DesiGuusje
Onschendbaar @Ida
Legionair (Burger) @Jaap, @Martin, @Merijn, @Quinta Lenta Fidelis, @Rens, @StefB, @Tristan, @Yme

Gebeurtenissen

Dag 0

Burgemeestersverkiezing @Yme
Verdere opmerkelijkheden @DesiGuusje verraadt haar rol
Stand 20-1

Dag 1

Omkoping @dookiy
Ziener @foaly
Lynch @merijn
Verdere opmerkelijkheden Ida out zich als ongrijpbare
Stand 18-2

Dag 2

Kill @Tristan
Ziener @Ida
Lynch @foaly
Verdere opmerkelijkheden @N_G probeert @Desiguusje over te halen @Ida te killen maar faalt.

@Ferry wil eigenlijk @N_G controleren maar voelt zich genoodzaakt eerst @Ida’s claim te checken.

Stand 16-2

Dag 3

Kill @Thijs
Ziener ?
Lynch @hoilarshoi
Verdere opmerkelijkheden @Desiguusje doodt @Ida
Stand 13-2

Dag 4

Omkoping @Charly
Ziener @N_G
Lynch @Jesse / Conny
Verdere opmerkelijkheden @Quinta Lenta Fidelis is overleden aan een ziekte.

Charly heeft nog niet gedeeld dat ze een van de lovers is

Stand 10-3

Dag 5

Omkoping @N_G
Ziener @Charly
Lynch @Charly
Verdere opmerkelijkheden @N_G lanceert een plan om de contraspion te traceren (waarbij @Charly, @BasB en zijzelf worden opgeofferd). @BasB sterft uiteindelijk vanwege de lynch op @Charly.
Stand 8-3

Dag 6

Kill @StefB
Ziener @Wouter
Lynch @Wouter
Verdere opmerkelijkheden @StefB wordt gedood omdat hij verdacht wordt de ziener te zijn.

De cirkel weer dat @N_G omkoopbaar is maar blijft haar vertrouwen. @N_G plot verder.

Stand 6-3

Dag 7

Kill @Ferry
Lynch @Jaap
Verdere opmerkelijkheden @Desiguusje doodt @Rens.

De contraspion wordt gedood. @N_Gs geplot bereikt het hoogtepunt. Het plan slaagt en omdat de spionnen die nacht een burger wilden doden is het eind daar.

Stand 4-3

Verhaal

Introductie

De taverne is vervuld met het geroezemoes van pratende en lachende mensen. Op zoek naar wat warmte en vermaak brengen zij hier samen de avond door. De bedompte lucht ruikt naar rook en wijn. In de hoek naast het vuur zit een oude Legionair te knikkebollen. Voor hem staat een stoofpot van onbekende afkomst koud te worden. Zijn beker wijn glipt bijna uit zijn handen als hij opgeschrikt wordt door een tik op zijn schouder.

Drie jonge mannen, van een jaar of 16, staan met geïnteresseerde blikken om de legionair heen. Nukkig kijk de legionair op. "Wat moeten jullie, kan je een oude man niet even met rust laten?" "Sorry meneer," zegt de oudste van de drie jongeren verschikt, ze doen alledrie een kleine stap achteruit, terwijl de jongste uitrekent in hoeveel stappen hij bij de uitgang zou kunnen zijn. "We bedoelen het niet kwaad, we willen ons volgend voorjaar aanmelden bij de legers van de Republiek." Even lijkt het of hij niet verder durft te gaan, dan vermant hij zich. "Mijn vriend hier hoorde dat u er bij was toen Gaius Julius Caesar de Rubicon overstak, en we zouden graag horen hoe dat is gegaan." De oude man kijkt hen aan, er twinkelt een lichtje in zijn ogen dat meteen weer dooft. Met een grote teug drinkt hij zijn beker leeg.

"Jongen," begint hij, "dat is een lang en allerminst fraai verhaal." Dan schraapt hij zijn keel. De jongen begrijpt de hint en bestelt een karaf wijn. "We hebben tijd, hier drink op onze kosten, we zouden het graag horen."

"Goed", begint de oude legionair, "het was in het jaar 697 na de stichting van de stad" (volgens de huidige jaartelling 57 BC(E)). "Mijn vader was legionair in het Legio 13 Gemina, hij was gestationeerd in het noordelijkste puntje van Gallië, om daar de Belgae te bevechten bij de Scaldis (de Schelde). Mijn vader heeft daar mijn moeder na de slag bij de Sabis als slavin meegevoerd. Na mijn geboorte heeft hij besloten haar niet te verkopen maar haar zelf te houden."

De jongens kijken elkaar aan met een blik die zegt: "gelukkig begint hij niet bij de stichting van de stad." De oude man ziet een blik en herinnert zich de ongeduldigheid van de jeugd. "Maar goed," hervat hij zijn verhaal, "zo kwam het dat ik als jongen van 7 bij mijn vader was toen de senaat Caesar het bevel gaf zijn legioenen te ontbinden. Dat de legioenen en Caesar dat niet zagen zitten is jullie vast wel bekend." Hij zet zijn beker weer aan zijn lippen en terwijl hij hem weer op tafel zet kijkt hij de jongen met het karaf wijn veelzeggend aan. Snel schenkt de jongen zijn beker weer vol waarna de legionair verder verteld.

"Omdat Caesar vermoedde dat de senaat een legioen zou sturen om hem tegen te houden bij de Rubicon stuurde hij de eenheid van mijn vader vooruit om te gaan verspieden. Mijn moeder leefde toen al niet meer en daarom ging ik met ze mee." Een droeve blik valt over het gelaat van de man als hij verder gaat. "Mijn vader was op dat moment de centurion van de zesde centurie van het tiende cohors." Weer verdwijnt er een hele beker wijn in een teug in zijn keel, en wordt de beker door de jongen gevuld.

"Hij had de discipline hoog in het vaandel staan en leidde zijn mannen met veel moed. Hij wist dat hij op ze kon vertrouwen in een gevecht en zij wisten dat hij het goede voorbeeld zou geven. Daarom is het zo tragisch wat er vervolgens gebeurde.

"De derde avond na ons vertrek uit het kamp. Was ik, moe van de dagmars, vroeg in onze tent gekropen. Toen ik halverwege de nacht wakker werd zag ik dat mijn vader nog niet in de tent lag. Zijn bed rol zag er onbeslapen uit, daarom besloot ik te gaan informeren bij de wachters. zover ben ik echter nooit gekomen.

"Vlakbij onze tent struikelde ik, toen ik goed keek zag ik dat mijn vader daar lag met een dolk nog in zijn rug.

"De bewakers hebben het kamp uitgekamt en onderzocht maar er was niemand te ontdekken. Toen drong het tot de legionairs door dat hij door een van hen was gedood. Bang voor mijn eigen leven heb ik me vanaf dat moment op de achtergrond gehouden, maar voor een jongen van 7 is dat niet zo moeilijk. De volgende dag besloten de Legionairs een van hen voor te dragen voor de rang van centurion."

Middag 0: Verkiezing Centurion

De legionair neemt weer een slok van zijn wijn. "Ik verstopte me tussen de tenten en hield me gedeisd toen de legionairs een van hen. @Yme Calpurnius Piso, ik kende hem goed een aardige man. Voor zover legionairs aardig zijn, maar hij was altijd goed tegen mij. Werd met een grote meerderheid gekozen tot de waarnemend centurion."

Weer een grote slok, "hij ging meteen aan de slag om het kamp te organiseren."

Morgen 1

"De volgende nacht was een rustige nacht. De legionairs waren in een goede bui want ze hadden allemaal een extra hoeveelheid drank gekregen. Mijn vader zou dat nooit hebben toegestaan als ze op missie waren. Maar het was goed voor het moraal." Hij pakt zijn beker weer vast en kijkt de jongens aan. Die zitten vol spanning te luisteren. "Hoe heet jij eigenlijk?" vraagt de oude man aan de jongen die zijn beker gevuld houd. "Quintus decimus meneer." "Nou Quintus, zoals je wel kan begrijpen waren de legionairs niet zo gezellig de volgende morgen. Sommigen hadden echt te veel gedronken en werden wakker met een flinke kater. Maar goed dat we nog niet bij de Rubicon waren aangekomen en in vriendschappelijke gebied waren." Met weer een teug leegt hij zijn beker. "Ja die dag verliep minder mooi. De legionairs die gisteren nog gezellig tijd met elkaar doorbrachten keken elkaar nu met een schuin oog aan. Het vertrouwen in elkaar was weg. Die middag werd één van hen door de rest gedood." Quintus schenkt nog eens bij.

Middag 1

"Die dag werd er onderzoek gedaan naar de dolk waarmee mijn vader was gedood. De verdachtmakingen gingen al snel rond in het dorp de stille @merijn liet zich niet zien en werd daardoor verdacht. De legionairs grepen hem." Hij neemt weer een slok van zijn wijn. "Het begon met een paar legionairs die hem probeerden te vinden, steeds meer sloten zich bij deze groep aan. Op een gegeven moment was het hele kamp hem aan het zoeken. Gespeeld of echt waren ze allemaal woedend en toen ze hem te pakken kregen was er geen houden meer aan. Ze schopten en sloegen hem. Toen de groep uit elkaar ging lag @merijn in een plas bloed. Bont en blauw geslagen en met meerdere steekwonden. Ze zijn zijn tent gaan doorzoeken op zoek naar bewijs. Helaas hebben ze niets gevonden. Hij bleek een trouwe legionair te zijn."

Morgen 2

"Die nacht probeerde iedereen zich een houding te geven. De meeste legionairs waren zo gewend aan de dood en het verlies van een kameraad dat ze zich er niets van aan leken te trekken en gewoon een potje gingen dobbelen. Wat me wel opviel was dat er verschillende groepjes leken te ontstaan." Hij zet de beker weer aan zijn lippen om een grote slok te nemen. Door de emotie of door de hoeveelheid drank die hij ondertussen op heeft zet hij hem te hard neer, waarbij de resterende wijn over de rand van de beker gutst en op de kleren van de legionair en zijn toehoorders morst. Naast de jongens zijn er nog een paar mensen aangeschoven, allemaal nieuwsgierig naar het verhaal. De jongen schenkt de beker weer vol en moedigt hem aan verder te vertellen. "Waar was ik gebleven? Oh ja, de tweede nacht na de moord op mijn vader. Jullie begrijpen vast wel dat ik die dagen zelf vooral verdrietig was en hoewel ik vol wraakgevoelens zat zelf niet zo veel heb gedaan. Eerlijk gezegd was ik ook best bang. Slapen lukte me daarom ook niet goed. Zo kwam het dat ik die volgende morgen door het kamp sloop. De wachters stonden op hun plek, al was het me meteen duidelijk dat de discipline aan het verslappen was. Ik zag zelfs dat er wachters waren die zichzelf afmeldden in plaats van wachten tot ze afgelost werden. Bij toren IV is er zelfs nooit iemand aangekomen om af te lossen. Terwijl de wachters in die toren aan het dobbelen waren en dus geen aandacht hadden voor wat er om hen heen gebeurde. Moet de spion @Titus Aelius hebben benaderd. Deze legionair die was overgekomen van het Legio X Gemina werd vroeg in de morgen dood aangetroffen. Op zijn rug zat een stuk perkament dat met een dolk was vastgemaakt. Op het perkament stonden vier letters: S.P.Q.R. De o zo bekende afkorting voor Senatus Populusque Romanus (de senaat en het volk van Rome)."

Middag 2

"Die dag werd er bekend dat @foaly (son of Pholos), een van de legionairs, gokschulden had opgelopen met kaarten. Zoveel dat hij die nooit terug kon betalen van zijn soldij. Verschillende legionairs beschuldigen hem er daarom ervan dat hij omkoopbaar was. Ondanks dat hij zelf zijn fouten toegaf en zijn zaak probeerde te bepleiten hielp het niet. Ik herinner me alleen het laatste gedeelte van zijn toespraak nog:

Jongens dit was oprecht tactisch niet de beste keus, maar ook niet de slechtste... En als jullie mij niet in jullie legioen willen hebben... https://i.kym-cdn.com/photos/images/original/000/348/790/b3f.jpg

"Daarna stapte er aantal legionairs naar voren en staken hem neer. Ik zal de blik op zijn gezicht nooit vergeten."

Morgen 3

"De derde morgen zouden we verder trekken richting Rome. Vroeg in de morgen werd de trompet geblazen, iedereen moest zich melden. Op de uitkijken na verzamelden zich alle legionairs zich op de open ruimte achter de tent van @Yme Calpurnius Piso." Weer nam hij een grote teug wijn. Het was duidelijk dat wat er nu kwam hem niet makkelijk viel. "Maar niet iedereen kwam opdagen. Er waren twee legionairs vermist. Eerst was het vermoeden dat ze lovers waren en nog ergens in een tent lagen. Maar de wens was de vader van de gedachte. Eerst vonden we @Titus Tullius Tranquillus (Thijs), ook wel triple T genoemd. Hij lag voor zijn tent. Een dolk met het bekende papier in zijn rug. Bij het doorzoeken van zijn tent, in de hoop aanwijzingen te vinden, vonden ze alleen een zeer mooi vervaardigde pijlenkoker. Met cherubijnen in bladgoud ingelegd. De pijlen die er in hadden gezeten waren weg. Cupido had zijn werk gedaan. Daarna zochten we door. Ik liep zelf achter de legionairs aan. Natuurlijk was ik nieuwsgierig, maar ook bang. Toen we bij de volgende tent waren aangekomen zal ik haar liggen. Ik keek tussen de benen van de legionairs door. De kleding van de legionairs was toen nog niet de Lorica segmentata maar nog een maliënkolder en de leren flappen die jullie straks dragen." Hierbij keek hij de jongens indringend aan. "Die werden toen nog niet gedragen. Maar waar was ik." Duidelijk wat aangeschoten heeft hij even tijd nodig. "O, ja, de tweede moord." Dan vervolgt hij zijn verhaal. "Goed dus ik keek tussen de benen door en zag iemand liggen, omdat ze op haar rug lag kon ik duidelijk zien dat het een vrouw was. Nu waren er verschillende vrouwen in ons legioen. Ik hoorde de legionairs praten en het duurde even voor ik doorhad wat er gebeurd was. Ik hoorde woorden als keel en doorgesneden. Toen hoorde ik haar naam. Na wat er de dag en avond hiervoor was gebeurd was ik erg verbaasd. @Diana (aka Ida) was gedood. Ik was nog het meeste verbaasd omdat ik haar altijd zich zag verplaatsen in de nacht. De spion kon haar nooit doden daar was ik van overtuigd ze was ongrijpbaar."

Middag 3

"De dag die volgde was een dag vol verwarring." Hik, de legionair die nu toch al heel wat wijn achterover heeft geslagen begint hier merkbaar last van te hebben. En mengt daarom zijn volgende beker met wat water." Iemand die zo goed kon rondsluipen was door één van hen vermoord. Toch werd er al weer met de vinger naar een ander gewezen. Ook @hoilarshoi zou omkoopbaar zijn en zelfs misschien al wel omgekocht. Daarom werd hij naar voren geroepen omdat de meesten hem een sympathieke kerel vonden. Gaven ze hem de keuze het touw of de gifbeker. Even twijfelde hij, dan gaf hij toe dat hij wel chanteerbaar was omdat zijn boerderij het erg slecht deed en zijn slaven waren verdwenen waardoor hij in geldnood zat. Maar ook dat hij nog niet benaderd was en daarom onschuldig zou sterven. Omdat zijn mede legionairs met hem meevoelde heeft @Yme Calpurnius Piso de waarnemend centurion hem verbannen uit het kamp." De legionair zucht. "We hebben nooit meer iets van hem vernomen."

Morgen 4

"De volgende nacht was een rustige nacht. @Quinta Lenta Fidelis is die nacht in haar slaap gestorven, aan hoge koortsen. Aderlaten en het wijzen op hygiëne had niet genoeg geholpen om haar leven te redden."

Middag 4

"Die dag trokken we verder tot ongeveer 200 mijl voor de Rubicon. Als we deze snelheid aan hielden waren we binnen vier à vijf dagen bij de rivier aankomen. Jullie moeten begrijpen dat dit voor ons een heel gevaarlijke missie was. Daarom pakte we 's ochtends onze spullen snel in en trokken we verder. @Yme had een plan bedacht. Als we de rivier bijna genaderd waren zouden we 's nachts verder trekken. Overdag leken de legionairs zich rustig te houden. Hier en daar zag je ze wel met elkaar praten en berichten doorgeven. Één legionair, @convolvulus, werd door sommige van zijn mede legionairs Conny genoemd. Zelf kon hij er niet mee lachen, maar..." en de oude legionair proest het uit "dat maakte het juist extra leuk voor de anderen. Ik heb er hard om moeten lachen in ieder geval. Wat er daarna gebeurde was minder leuk en zeker niet grappig. Toen hij weer eens Conny werd genoemd haalde hij uit naar de legionair die hem Conny had genoemd. De discipline leek totaal verdwenen. Als mijn vader nog had geleefd had hij ze allebei stokslagen gegeven. Maar de groep was niet meer hetzelfde als toen we vertrokken." Hij nam nog een slok aangelengde wijn. "Goed Conny en de legionair raakten slaag en daarbij lieten ze allebei hun bepakking vallen. Er vormde zich een kring rond de legionairs terwijl @Yme probeerde in te grijpen. Het gevecht was ongelijk, Conny kreeg al snel de overhand en net toen hij met een slag op de kaak van zijn tegenstander het gevecht wilde besluiten werd hij zelf onderuit gehaald en viel hij op zijn bepakking. De bepakking scheurde open en er viel het een en ander uit. Een van de dingen die eruit viel was een stuk perkament. Zoals jullie begrijpen is dat erg ongewoon voor legionairs om bij zich te hebben, maar een van de andere legionairs die de kunst van het lezen beheerste las het document. Het was een liefdesbrief van de dochter van een van de senatoren. Het kwam erop neer dat als hij een bruidsschat van dertigduizend denarii moest betalen om met haar te trouwen. Omdat dit een bedrag was wat een gewone legionair nooit kon opbrengen, werd Conny meteen verdacht aangekeken door de andere legionairs. Hij werd vastgegrepen en zijn buidel werd verder onderzocht. Al snel vonden ze een half geschreven antwoordbrief.

Mijn geliefde,

Oh schone dame, ik zal alles doen wat ik kan om uw gelaat weer te zien en u te kunnen verblijden met het goede nieuws dat ik uw bruidsschat kan betalen. Ik zal zoeken naar een manier om aan dit geld te komen, al weet ik nog niet hoe.

"Toen de legionairs dit hoorden wisten ze dat hij omkoopbaar was, al was hij nog niet omgekocht. Dolken werden uit de riem getrokken en voor ik wist wat er gebeurde werd Convolvulus doorboord door de vele dolken. Toen ik kon zien wat er was gebeurd, nadat de kring openbrak en de legionairs afstand namen van het lichaam, lag Convolvulus dood op de grond."

De legionair keek zijn toehoorders indringend aan. "Onthoud dat ik toen slechts zeven lentes jong was, het was verschrikkelijk om te zien. Ik denk niet dat ik dat ooit nog kan vergeten. En ik heb daarna nog heel wat moorden gezien en veldslagen meegemaakt." Als automatisch pakt zijn hand de beker en brengt die naar zijn mond.

Morgen 5

"De volgende nacht was weer een rustige nacht. Die dag maakte we veel voortgang op onze reis."

Middag 5

"De hele vijfde dag marcheerde we en maakte we veel voortgang. Toen we een paar uur voor zonsondergang een open plek bereikten besloot @Yme dat het tijd was om het kamp op te zetten. Hij verdeelde de taken. Eerst werd de omvang van het kamp uitgemeten, Naar goed militair gebruik, met vier gelijke zijden. Vervolgens werden de legionairs bevolen hun tent op te zetten en in te richten. De legionairs deden wat er van hen werd gevraagd. De militaire discipline leek terug te zijn. Er werden vier legionairs op jacht gestuurd en @Desiguusje kreeg de taak voor eten te zorgen en wachters werden achter de palissade geplaatst. We waren op dat moment met nog maar 13 legionairs (ik was zelf slechts toeschouwer)." Weer drinkt hij een paar grote slokken. "Het was niet makkelijk om aan eten te komen, ik deed er alles aan om niet op te vallen en de meeste legionairs leken me niet eens te zien. De stemming werd ook met de dag grimmiger. Terwijl ik rond het kamp sloop leerde ik veel over de legionairs. Zo zag ik sommige in het geheim met elkaar praten en andere plannetjes smeden. Maar ik was nog steeds niet zeker wie er achter de moord op mijn vader zat." De oude legionair stond op, "ben zo terug" zei hij, en waggelend baande hij zich een weg door de taverne heen, naar buiten.

Na een paar minuten kwam hij terug duidelijk opgelucht maar net zo duidelijk al redelijk aangeschoten. "Toen de jagers terugkeren zagen we dat we die avond konijn zouden eten. @Desiguusje maakte een stoofpot met wat wilde groenten en de konijn. Aangevuld met wat pap. Na het eten ging iedereen naar zijn tent en maakte we ons klaar voor de nacht. Ik zat in mijn tent toen ik rumoer hoorde. Nieuwsgierig ging ik kijken wat er aan de hand was. Toen ik bij de bron van het rumoer aankwam zag ik een aantal mensen rondom @Charly staan. "Ik heb het je zelf horen zeggen," zei een van de andere legionairs. "Ik probeer alleen maar voor mijn kinderen te zorgen." "Kinderen? Waar zijn die dan? En waar is de vader?" Het gebekvecht ging zo even door. Nog voor iemand kon reageren flitste er een dolk, en nog een. @Charly keek verbijsterd naar de wond in haar buik, in een wanhopige poging het bloeden te stoppen drukte ze haar hand op de wond. Weer flitste er een dolk. De blik in haar ogen veranderde van paniek in razernij. "Ja ik heb Caesar verraden, maar alleen om mijn kinderen eten te kunnen geven. Is dat mijn dood waard?" Iedereen die was komen opdagen draaide haar de rug toe. Ik zag haar ineen storten en hoorde nog iets zeggen al was het moeilijk te verstaan. "Brrggg ik hou van je voor altijd verhughg me niet..."

"Ze werd postuum gekruisigd, de standaard straf voor verraders.

"Een paar uur later werd het lichaam van @BasB ontdekt. Hij had zichzelf op zijn zwaard geworpen. Naast hem werd een briefje gevonden met een enkele zin: Non possum vivere nec sine te (ik kan niet leven zonder jou)."

Morgen 6

"Die morgen werden de legionairs die niet op wacht stonden later wakker, hik, dat was omdat we die nacht verder zouden trekken en de rest van de dag extra rust mochten nemen. Iedereen bereide zich voor op de nachtelijke trektocht. @Yme Calpurnius Piso had bevel gegeven alleen het hoofd noodzakelijke mee te nemen. Toen er een kreet werd gehoord. "Het is begonnen, doe wat we...." De kreet verviel in een gorgelend en rochelend geluid. Meteen kwam iedereen aangesneld om te zien wat er was gebeurd. Voor zijn tent vonden we @Lammerius Fransisco met een dolk in zijn rug."

Middag 6

"Die dag probeerden de legionairs toch wat rust te krijgen maar door de dood van @Lammerius Fransisco en wat er de laatste dagen allemaal gebeurd was leek dat moeilijk. Ik zag verschillende mensen berichten doorspelen aan elkaar." Hij vult zijn beker nu zelf en drinkt hem in één keer leeg. "Een naam die ik tijdens het rond sluipen veel hoorde voorbij komen was de naam van @Marcus Credibilis al begreep ik eerst niet waarom. Tegen zonsondergang werd het bevel gegeven om de palissade op te breken en ons klaar te maken voor de laatste paar mijl. Eerst werd het eten rondgedeeld en aten we goed. Toen we de tenten gingen afbreken brak er een gevecht uit. Tegen de tijd dat ik aankwam was alles al achter de rug. @Marcus Credibilis lag dood op de grond. Tijdens het afbreken van zijn tent waren er documenten opgedoken dat zijn wapenhandel al jaren verlies leed en hij diep in de schulden zat. Als de spion dit ontdekt had zou hij hem kunnen manipuleren en hem overhalen om de senaat te dienen." Weer neemt hij een grote slok en kijkt zijn toehoorders aan. "Dat was nog niets vergeleken met wat er de volgende ochtend gebeurde."

Morgen 7

"Die morgen was een zeer belangrijke morgen. Het was donker die nacht, donker op een manier dat je het fysiek kan voelen. Alsof het een gewicht had. Alsof er iets duisters op je rug hangt dat alles wat je doet tegenwerkt. Ik denk dat ik niet de enige was die dat voelde. Of @Yme het ook voelde weet ik natuurlijk niet. Maar hij leek er niet gerust op dat we ongezien en veilig de Rubicon zouden bereiken. Hij verbood het aansteken van fakkels en leidde ons van de weg af. Langzaam maar zeker baanden we ons een weg door de velden en bossen waarmee het landschap was bedekt." Nog een slok. Deze keer ging de halve inhoud over zijn tuniek. Geschrokken mompelde hij een vloek. "Ze liepen in een lange rij. Ik volgde op enige afstand maar ik denk niet dat iemand nog enig besef had dat ik bestond. Door dat ik afstand hield kon ik alleen de laatste legionair zien lopen. Ik kon alleen niet zien wie het was, wel zag ik dat er steeds gewisseld werd. Na een paar uur zo te hebben gelopen zag ik dat de achterste legionair een dolk te voorschijn haalde. Ik versnelde mijn pas om te zien welke legionair dit was. Door de zware koude lucht hoorde ik de legionair fluisteren "Quid ergo dicimus ad Deum mortis"

Op dat moment pakte hij (of was het een zij, dat was in het donker niet te zien) de legionair voor zich vast en zag ik de hand met de dolk een horizontale beweging maken. Waarop de voorste van de twee legionairs in elkaar zakte. "non hodie" klonk het weer gefluisterd. De dolk werd opgeborgen en ik zag de legionair een paar passen sneller doen om aan te sluiten."

Weer zet hij zijn beker tegen zijn mond en met een ad fundum giet hij de hele inhoud achterover.

"Goed," vervolgd hij zijn verhaal. "Toen ik bij de gevallen legionair was aangekomen zag ik dat het @Kalligeneia was. Deze trouwe legionair was op brute wijze vermoord. Ik begreep alleen niet waarom. Vanuit mijn ooghoek zag ik de legionairs weer van positie wisselen en verder lopen. Ik twijfelde even wat ik moest doen maar er was niet veel dat ik kon doen voor @Kalligeneia. Ik ben toen zo snel als ik kon weer achter de legionairs aangelopen maar ik was ze kwijt. Ik ben gaan zoeken in de hoop ze weer te vinden. Na een uur dacht ik dat ik ze weer hoorde maar dat bleek een groep jagers te zijn. Ik heb ze gemeden en ben verder gaan zoeken. Het was tegen het morgen uur dat ik de rivier hoorde. Dat ik de legionairs zag. Het waren er nog maar negen. Ze volgende de rivier stroomopwaarts op zoek naar een doorwaadbare plaats. Niemand leek @Kalligeneia te missen.

"@Yme leidde ons diep een bos in. Toen we een open plaats bereikte liet hij ons ons kamp voor de dag maken. De tenten en de palissade hadden we niet meegenomen dus een provisorische kamp was snel gemaakt. Een aantal legionairs liepen verder het bos is om gehoor te geven aan de roep van de natuur.

"Omdat ik geen aandacht op me had willen vestigen had ik @Yme nog niets verteld over wat ik had gezien. Nu de meeste legionairs in de bossen hun darmen leegden zag ik mijn kans schoon @Yme te spreken. Ik sprak hem aan en deed verslag van wat ik had gezien. Hij keek bezorgd en zei me dat ik goed aan had gedaan hem een op een te spreken. Ik maakte me, met een opgelucht gevoel, snel uit de voeten en zocht een plek om te slapen toen er weer onrust was in het kamp. Geschrokken ging ik kijken wat er aan de hand was. Ik zag @Ferry uit de bosjes komen wankelen. Eerst zag ik niet wat er aan de hand was maar toen hij in elkaar zakte en voorover viel zag ik de dolk in zijn rug. In zijn hand had hij een document. @Yme snelde naar voren om hem te helpen, maar was duidelijk te laat. Bedroefd en geschrokken sloot hij de ogen van @Ferry. Hij pakte het document dat Ferry in zijn levenloze hand hield op en las het voor.

Omdat er een vermoeden is dat er een spion van de senaat onder jullie groep is geef ik u de opdracht uw mede legionairs te onderzoeken en uit te vinden wie van hen de spion is. Als u deze heeft gevonden krijgt u de vrijheid te handelen naar eigen inzicht en geweten. Weet dat Caesar op u vertrouwt en zijn lot in uw hand legt.

Was getekend
Domus magnus,
Primus pilus.

"@Ferry, de contraspion, was brutaal vermoord."

Middag 7

"Het kamp, hik, zag er erg verslagen, hik, uit. Iedereen probeerde wat rust te pakken." De legionair had hem nu duidelijk goed zitten. Bang dat ze het einde van het verhaal niet meer te horen zouden krijgen, mengde Quintus decimus nu zoveel water bij de wijn dat het bijna geen wijn meer mocht heten. "Ik had me teruggetrokken en lag in de bosjes te dommelen. Echt slapen durfde ik niet; ik vreesde voor mijn leven. Rond het middaguur moet ik toch in slaap zijn gevallen, de zon stond laag aan de hemel toen ik wakker schrok. Hik. Nog half slapend zag ik dat de legionairs zich rond @Jaap verzamelden. Ik kroop om de open plek heen en zorgde dat ik uit zicht bleef. Vanuit mijn verstopplek hoorde ik dat @Jaap door @N_G werd beschuldigd van het heulen met de senaat. @Yme viel haar bij en sprak een onmiddellijk doodvonnis over @Jaap uit."

Zijn hoofd zakte op zijn borst. Quintus raakte hem voorzichtig aan. "Hu uh ja waar was ik?" Stotterde de oude man. "Oh ja.. Weer zag ik de dolken flitsen, @Jaap zonk zonder iets te zeggen in elkaar. Toen gebeurde er iets verschrikkelijks. Met het bloed van @Jaap nog aan haar dolk pakte @N_G," hik, "het haar van @Desiguusje vast en in een beweging haalde ze haar dolk langs haar keel. "Jij hebt lang genoeg geleefd om mijn doelen te bereiken," beet @N_G haar toe. Op hetzelfde moment zag ik @Joeri zijn mes in @Yme steken. "Hartelijke groeten van de senaat, centurion!"

Weer knikte zijn hoofd maar dit keer bleef hij wakker. "@Calpurnia rende in blinde paniek mijn richting op. In haar ogen was doodsangst te lezen. Omdat ze recht op me af stevende, hik, zette ik het op een lopen richting de rivier. Ze haalde me langzaam in en achter haar hoorde ik de andere drie legionairs rennen. Zo snel al ik kon rende ik naar de oversteekplaats in de rivier. Daar waden @Calpurnia en ik door het water. Zij was als eerste aan de overkant en wierp een blik op onze achtervolgers. "Snel!", riep ze naar me. "Ga terug naar Caesar en vertel wat hier is gebeurd, ik houd ze zolang mogelijk tegen!" Ze pakte haar gladius uit de schede en zette zich schrap voor wat komen ging. Ik heb het op een lopen gezet. Na een paar minuten hoorde ik schreeuwen en het geluid van staal op staal. Ik ben door gerend tot ik niet meer kon."

De legionair staat op van zijn plaats en wankelt naar de deur. Hij is nog geen drie stappen buiten als hij luidkeels de inhoud van zijn maag op de grond deponeert. Na tien minuten komt hij terug. Duidelijk opgelucht maar niet minder dronken.

"Gelukkig was Caesar niet meer zo ver weg." Gaat hij verder nadat hij zich in zijn stoel laat vallen en nog een glas sterk verdunde wijn leegdrinkt. "Na een dag of twee bereikte ik het kamp. Ik meldde me bij de wachters en werd naar de primus pilus geleid. Hij herkende mij en ik heb hem verteld wat er gebeurd was. Nadat ik wat te eten had gehad werd ik samen met tien alae (Romeinse cavalerie) op pad gestuurd om de spionnen te doden. Dezelfde dag nog vonden we hun sporen en die avond zagen we ze. @N_G en @Gracchus werden meteen gedood. @Joeri werd gemarteld tot ze alle informatie hadden die ze nodig hadden. Daarna werd hij gekruisigd. Terug in het kamp kreeg ik een pony van Caesar zelf en mocht ik naast hem rijden toen hij de Rubicon overstak."

Vermoeid maar tevreden kijkt de legionair zijn toehoorders aan. Dan zakt zijn kin weer op zijn borst en is alleen het geluid van zijn gesnurk nog hoorbaar.

Trivia

  • Dit was het eerste spel in een andere setting dan Wakkerdam
  • Het spel begon met één spion van de senaat (wolf), die elke nacht een legionair kon vermoorden of een omkoopbare aan zijn team kon toevoegen (afhankelijke van de rol van de geselecteerde speler)
  • Het verhaal is als hoorspel ingesproken door @Randal en als podcastaflevering uitgebracht