Weerwolven 67 - SinterKerst en Nieuw

Uit Met Nerds om Tafel - Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Specs

Aantal spelers 12
Setting en spelers SinterKerst en Nieuw
Winnaar en afloop Elfjes (burgers)
Vertellers Channah, Axel, Slapstick
Buddy Sarah

Speldetails

 • Start: 's ochtends 13 december (alleen met minimaal 12 deelnemers)
 • Eerste nacht: 🆕 De eerste nacht, na de bm-stemming, is er geen kill. Alleen de hallmark Kerststel mag een actie uitvoeren. Let op: de burgemeester kan de eerste én tweede nacht niet geluncht worden.
 • Speeldagen: Maandag t/m zondag, met op zaterdag en zondag een rustdag. De nachtkeuzes van vrijdag tot 22:30 uur worden maandagochtend bij het ochtendverhaal gedeeld. Op zaterdag en zondag wordt er niet gestemd. Er mag wel gesproken worden.
 • Stemmen gedurende de dag: 10:00 - 20:30
 • Keuzes in de nacht: 20:30 - 22:30

Rollen

Let op: Er zal niet bekend gemaakt worden hoeveel 'exemplaren' van elke rol of welke rol in het spel zitten!

🐺 Wolvenkamp

De bad guys in het spel. Het wolvenkamp wint wanneer het voor de burgers onmogelijk is om te winnen (oftewel: de vertellers bepalen wanneer dit het geval is). De extra stem van de burgemeester kan de doorslaggevende factor zijn in het bepalen wie er gewonnen heeft.

Wolf
De bad guys in het spel. Alle wolven kiezen elke nacht gezamenlijk iemand (of niemand) om op te peuzelen. Geen speciale krachten.
Krampus (Gemaskerde wolf )
Krampus wordt door de Rudolph als een gewone elf gezien. Er komt een nieuwe Krampus als deze overlijdt. Onkruid vergaat niet.
De Grinch (Stoorwolf)
De Grinch heeft een hekel aan kerst en doet er alles aan om het de elfjes zo moeilijk mogelijk te maken. Eenmalig kan de Grinch zijn/haar speciale kracht inzetten om zo de stemming te anonimiseren. De Grinch moet voor het ochtendverhaal de kracht inzetten en de spelers worden bij het ochtendverhaal geinformeerd. De vertellers zullen dan aangeven hoe er anoniem gestemd zal worden.

🍔 Elfjeskamp

De good guys in het spel. Het doel van het elfjeskamp is om de wolven te ontmaskeren en ze allemaal het spel uit te werken. Het elfjeskamp wint wanneer er geen spelers meer leven in het wolvenkamp.

Elfje (burger)
Heeft geen speciale krachten, wat op zichzelf een speciale kracht is die gebruikt kan worden om mede-elven te helpen of om aandacht af te leiden van elfjes die andere speciale krachten hebben.
Beschermengel (baljuw)
De Beschermengel kan ‘s nachts met diens heilige krachten iemand beschermen tegen de wolven kill. Deze wonderlijke krachten hebben echter wel een limiet: De Beschermengel kan maximaal 2x dezelfde elf beschermen en kan uiteraard niet op zichzelf de heilige kracht los laten.
Hallmark Kerststel (eenzame cupido)
Er gaan natuurlijk niks boven ware liefde rond de Kerst tijd. Zoals elk Hallmark kerstverhaal begint het natuurlijk met een elfje op zoek naar diens wederhelft. Eenmaal gevonden kan het stelletje niet meer zonder elkaar, zoveel houden ze van elkaar. Als een echt Hallmark Kerststel doen ze alles samen… Vooral doodgaan! Als een van beiden overlijdt, zal diens wederhelft uit liefdesverdriet ook het loodje leggen. Als de geliefden een elf-wolf-koppel is, moeten zij als laatste samen overblijven. Zij vormen dan een derde kamp. Dit koppel moet samen overblijven om te winnen.
Yeti (koala)
Na een lange dag hard werken in de werkplaats van de Kerstman doet de Yeti het liefst niks anders dan met iemand knuffelen. De Yeti kan bij een levende speler blijven logeren en deelt het lot van die speler die nacht. Als de Yeti ‘s nachts wordt bezocht door de wolven maar niet thuis is, dan overleeft de Yeti het. Slaapt de Yeti bij het slachtoffer van de wolven, dan gaat de Yeti ook dood. De Yeti mag niet meer dan één nacht achter elkaar bij dezelfde speler slapen.
De Kerstman (wijze Burger)
De Kerstman kan op de avond van de 2de lynch op de Naugty or Nice lijst kijken hoeveel er van één rol of rolgroep in het spel zitten. Uiteraard heeft de Kerstman het veel te druk om dat zelf te doen, dus geeft hij/zij dit door aan de vertrouwde hulpjes van de Kerstman (de Vertellers uiteraard). De volgende ochtend krijgt de Kerstman de uitslag te horen.Dit zal het originele aantal zijn, dus inclusief de elfjes die al dood zijn. De gemaskerde wolf telt mee in de telling voor wolvenkamp.
Rudolph (dorpsgek)
Rudolph wijst elke nacht met diens gloeiende, rode neus drie namen van levende spelers aan voor de vertellers. Van deze drie worden door de vertellers twee willekeurige spelers geselecteerd d.m.v. en dobbelsteenworp en daarvan krijgt Rudolph de alliantie, en echt alleen de alliantie, te horen. Alliantiemogelijkheden zijn: wolf - wolf, elfje - wolf of elfje - elfje. Rudolph mag zichzelf en doden niet meenemen in een check. Dezelfde namen als een voorgaande check levert hetzelfde resultaat.

🎩 Aanvullend

Burgemeester
De stemronde op de eerste dag is voor het kiezen van de burgemeester (BM). Bij gelijke uitslag op de eerste dag, bepaalt een dobbelsteen wie burgemeester wordt tussen de mensen met de meeste stemmen.
De burgemeester heeft 1½ stem bij alle volgende stemrondes, en bij een gelijke uitslag bepaalt de burgemeester wie van de mensen met de meeste stemmen uit het spel gaat. Voor 21:00 moet de keuze gemaakt worden. Anders wordt er gedobbeld. In deze tijd mag er niet gepraat worden tussen de spelers, ook niet in het wolvenkanaal, nergens.
Wanneer een speler burgemeester wordt, zet deze zijn status op "Burgemeester" en geeft aan de vertellers door wie de beoogde opvolger is. Deze keuze mag zo vaak worden gewijzigd als gewenst, overdag tot 20:30 en tot 22:30 voor de nacht. Als er geen keuze is doorgegeven of als de gekozen opvolger op hetzelfde moment overlijdt, bepaalt de dobbelsteen de nieuwe burgemeester. Vertellers zeggen erbij of de BM aangewezen is door zijn voorganger of bepaald is door de dobbelsteen.
LET OP: Tijdens dit spel kan de Burgemeester de eerste en de tweede nacht van het spel niet geluncht worden door de wolven. Wanneer Cupido een koppel is met de Burgemeester, en Hallmarkt Kerststel geluncht wordt, dan zal de Burgemeester ook sterven. Als de Yeti daar die nacht slaapt, zal deze ook mee sterven.

Spelregels

 1. Communiceren mag in DM’s en kanalen. Inhoudelijke communicatie buiten de slack om is niet toegestaan. Als je in draadjes praat, dan alleen reageren op berichten die diezelfde dag geplaatst zijn om het overzichtelijk te houden. Is het nuttig om op een oud bericht te reageren? Doe dat dan met een send to channel. Geheimtaal via reacji is niet de bedoeling, al helemaal niet op oude berichten die op eerdere dagen geplaatst zijn.
 2. Het is niet toegestaan om over het spel te praten tijdens het verhaal van de vertellers of tussen het sluiten van de stemming en het einde van het verhaal van de vertellers.
 3. Het wordt nieuwe spelers aangeraden om gebruik te maken van een buddy, maar dit is niet verplicht. Een buddy is een ervaren speler, die dit spel niet meespeelt, die de nieuwe speler schaduwt en kan helpen met algemene dingen en algemene suggesties mag doen over speltactieken, maar geen directe spel-inhoudelijke suggesties mag doen.
 4. Als je tijdens het spel iemand nodig hebt om tegen te ranten of wil praten met iemand die niet meedoet en geen verteller is, kun je terecht bij de buddy. Deze mag je dan zelf toevoegen aan je dagboek of in DM benaderen.
 5. Status in Slack: zet je status op "👤 Deelnemer" aan het begin van het spel, zet je status op "🎩 Burgemeester" als je burgemeester bent, en zet je status op "💀 Dood" wanneer je dood bent. Vertellers zijn te herkennen aan de status "📣 Verteller".
 6. Kies voor het spel begint een naam en profielfoto die passen bij het thema. Veranderen tijdens het spel is niet toegestaan. Je naam moet er zo uitzien: [slack-naam] ([karakternaam]).
 7. De poll voor de stemming wordt geopend om 10:00 uur en sluit om 20:30 uur. We zullen dit spel blind stemmen. Na sluiting zal de stemming openbaar worden gemaakt.
 8. De wolven en speciale rollen geven keuzes door tussen 20:30 uur en 22:30 uur. Voor allen geldt: de laatst doorgegeven keuze telt. Het meest duidelijk is om deze met een @channel in het betreffende kanaal door te geven, de vertellers zullen een ✔️ zetten bij ontvangen keuzes.
 9. Stemmen is verplicht. Als je twee keer niet stemt, word je uit het spel verwijderd, bovendien zul je het volgende spel niet mee kunnen spelen. Is er een reden waarom je tijdens het spel het spel wil verlaten, laat dit dan weten aan een van de vertellers.
 10. De eerste avond kiezen we een burgemeester (afgekort als 'BM'). Zie boven: de BM heeft 1,5 stem (bij een gelijke uitslag van de stemming volgt er een openbare loting in het hoofdkanaal door de vertellers). Bij een gelijke uitslag (buiten de BM-stemming) bepaalt de zittende burgemeester wie van de spelers met de meeste stemmen gelyncht wordt, ongeacht zijn/haar stem.
 11. Het is niet toegestaan op jezelf te stemmen, behalve als we stemmen voor de BM, dan mag het wel.
 12. In dit spel hebben spelers na hun dood niet de mogelijkheid om laatste woorden te delen.
 13. Screenshots of copypasta's van berichten zijn gewoon toegestaan, uitgezonderd berichten uit rol-kanalen, berichten van Dolfje en berichten van vertellers (dus ook niet reacji’s van vertellers).
 14. Let ook aub op wanneer je een foto op BeReal (of andere social media) plaatst, het slackkanaal mag dan niet in beeld zijn. Dit wordt beschouwd als spelbederf.
 15. Het bewerken van berichten is in principe verboden. Alleen het verbeteren van grammaticale en spelfouten is toegestaan. Inhoudelijk berichten wijzigen mag niet.
 16. Het verwijderen van berichten is niet toegestaan.
 17. De afhandeling van de rollen gebeurt zoals het de vertellers uitkomt met inachtneming van de regels.
 18. Bij de start van het spel krijgen de spelers hun rol te horen van onze lieve Dolfje.
 19. Lig je uit het spel, dan mag je nog blijven kijken maar niet over het spel communiceren met spelers die nog leven. Je wordt dan uitgenodigd in het #sectators-kanaal (ja, dat is goed gespeld!). Met levende spelers over het spel praten levert schorsing op. Als sectator of overleden speler in een verkeerd kanaal posten betekent dat je heel snel je bericht moet verwijderen, en een liedje moet zingen (dit deel je in het sectatorkanaal).
 20. In algemene zin (voor eventuele overige overtredingen) geldt dat het breken van de regels of niet opvolgen van de instructies, kan leiden tot een sanctie vanuit de verteller(s). Afhankelijk van de ernst van de situatie kan besloten worden je uit het spel te halen, en/of te schorsen voor een of meer volgende spellen. Onze favoriete sanctie is ook hier dat je een liedje moet zingen om het goed te maken.
 21. Bij inactiviteit mag de speler door de vertellers uit het spel worden gehaald en heeft deze speler een ban voor het volgende spel. De verteller bepaalt (in overleg met een admin) wanneer dit zo is.
 22. Als je de nacht niet hebt overleefd hoor je dit tegelijk met de rest van het dorp (via het dorp).
 23. Dagboeken? Jazeker. Met /wwkanaal maak je een kanaal aan en nodig je de vertellers uit. Je mag hierbij altijd het vertrouwenspersoon toevoegen. Verder mag je niemand toevoegen. Zet bij de kanaalnaam wel 'dagboek' vooraan (bijvoorbeeld #ww67_dagboek_dolfje).

Aanvullingen/waarschuwingen/tips

 1. Dit spel vergt commitment. We gaan er vanuit dat als je je inschrijft, je deze commitment ook toont.
 2. Je bent veel breintijd kwijt aan weerwolven en half meedoen is heel lastig. Houd rekening met minimaal twee uur per dag, maar eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het vaak eigenlijk wel meer tijd kost.
 3. Houd er rekening mee dat je medespelers ook werk en een privéleven hebben (we weten niet of dat zo is, maar we houden daar wel rekening mee).
 4. Neem bij twijfel over de regels altijd contact op met een verteller.