Weerwolven 68 - Tradities met Oud en Nieuw

Uit Met Nerds om Tafel - Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Specs

Aantal spelers Minimaal 12
Setting en spelers Tradities met Oud en Nieuw
Winnaar en afloop We are all winners
Vertellers Channah en Arnoud
Buddy Dina

Speldetails

 • Start: 27 december (alleen met minimaal 12 deelnemers)
 • Eerste nacht: De burgemeester kan de eerste nacht niet geluncht worden.
 • Speeldagen: Maandag t/m zondag, met rustdagen tijdens oud en nieuw. De nachtkeuzes van 30 december tot 22:30 uur worden zondagochtend 31 december bij het ochtendverhaal gedeeld. Vervolgens gaat het stemhok open en die blijft het hele jaar open, tot nieuwjaarsdag 20.30. Dan gaan we gewoon verder. Vertellers en spelers kunnen in overleg tijdens het spel rustdagen of rustmomenten inbouwen.
 • Stemmen gedurende de dag: 10:00 - 20:30
 • Keuzes in de nacht: 20:30 - 22:30

Rollen

Let op: Er zal niet bekend gemaakt worden hoeveel 'exemplaren' van elke rol of welke rol in het spel zitten!

🐺 Wolvenkamp

De bad guys in het spel. Het wolvenkamp wint wanneer het voor de burgers onmogelijk is om te winnen (oftewel: de vertellers bepalen wanneer dit het geval is). De extra stem van de burgemeester kan de doorslaggevende factor zijn in het bepalen wie er gewonnen heeft.

Wolf
De bad guys in het spel. Alle wolven kiezen elke nacht gezamenlijk iemand (of niemand) om op te peuzelen. Geen speciale krachten.
Gemaskerde wolf
Wordt door zienende rollen gezien als burger. Masker wordt doorgegeven bij overlijden.


🍔 Burgerkamp

De good guys in het spel. Het doel van het burgerkamp is om de wolven te ontmaskeren en ze allemaal het spel uit te werken. Het burgerkamp wint wanneer er geen spelers meer leven in het wolvenkamp.

Burger
Heeft geen speciale krachten, wat op zichzelf een speciale kracht is die gebruikt kan worden om medeburgers te helpen of om aandacht af te leiden van burgers die andere speciale krachten hebben.
Baljuw
Kan elke nacht een andere speler beschermen tegen de acties van de wolven in de nacht. Mag maximaal twee keer dezelfde speler beschermen en kan niet zichzelf beschermen. Bescherming werkt alleen tegen wolven-acties. In het geval van cupidokoppel geldt dat de Baljuwbescherming niet werkt voor de geliefde die meesterft met de persoon die geluncht wordt door de wolven.
Eenzame cupido
Cupido start als burgerkamp en kiest op de eerste speeldag voor 20:30 uur een speler om een koppel mee te vormen. Sterft de ene speler, dan sterft de andere speler mee. Als de geliefden een burger-wolf-koppel is, moeten zij als laatste samen overblijven. Zij vormen dan een derde kamp. Dit koppel moet samen overblijven om te winnen.
Jager
Kan bij overlijden een andere speler meenemen in zijn of haar graf, maar kan ook beslissen om dat niet te doen. De jager dient de naam van het doelwit voor de lynch door te geven vóór 20:30 en voor de nacht vóór 22:30, de laatste keuze blijft staan.
Koala
De koala houdt van knuffelen en doet dit het liefst met zoveel mogelijk mensen. De koala mag elke nacht bij een speler blijven slapen. Wanneer de wolven de koala proberen te lunchen gaat er niemand dood, want de koala is niet thuis. Als de koala bij een speler slaapt die geluncht wordt, gaan beide spelers dood. De koala mag maar één nacht bij elke speler blijven slapen; two-night stands doen we niet aan. De koala mag er ook voor kiezen om een nachtje over te slaan en dus thuis te slapen.
Slechtziende ziener
Mag elke nacht één naam doorgeven aan de vertellers. De vertellers geven in de ochtend aan de ziener de alliantie van de gevraagde speler door: burgerkamp of wolvenkamp.

🎩 Aanvullend

Burgemeester
De stemronde op de eerste dag is voor het kiezen van de burgemeester (BM). Bij gelijke uitslag op de eerste dag, bepaalt een dobbelsteen wie burgemeester wordt tussen de mensen met de meeste stemmen.
De burgemeester heeft 1½ stem bij alle volgende stemrondes, en bij een gelijke uitslag bepaalt de burgemeester wie van de mensen met de meeste stemmen uit het spel gaat. Voor 21:00 moet de keuze gemaakt worden. Anders wordt er gedobbeld. In deze tijd mag er niet gepraat worden tussen de spelers, ook niet in het wolvenkanaal, nergens.
Wanneer een speler burgemeester wordt, zet deze zijn status op "Burgemeester" en geeft aan de vertellers door wie de beoogde opvolger is. Deze keuze mag zo vaak worden gewijzigd als gewenst, overdag tot 20:30 en tot 22:30 voor de nacht. Als er geen keuze is doorgegeven of als de gekozen opvolger op hetzelfde moment overlijdt, bepaalt de dobbelsteen de nieuwe burgemeester. Vertellers zeggen erbij of de BM aangewezen is door zijn voorganger of bepaald is door de dobbelsteen.
LET OP: Tijdens dit spel kan de Burgemeester de eerste nacht van het spel niet geluncht worden door de wolven. Echter: De jager kan de Burgemeester wel meenemen. Wanneer Cupido een koppel is met de Burgemeester, en Cupido geluncht wordt, dan zal de Burgemeester ook sterven. Als de koala daar die nacht slaapt, zal deze ook mee sterven.

Spelregels

 1. Communiceren mag in DM’s en kanalen. Inhoudelijke communicatie buiten de slack om is niet toegestaan. Als je in draadjes praat, dan alleen reageren op berichten die diezelfde dag geplaatst zijn om het overzichtelijk te houden. Is het nuttig om op een oud bericht te reageren? Doe dat dan met een send to channel. Geheimtaal via reacji is niet de bedoeling, al helemaal niet op oude berichten die op eerdere dagen geplaatst zijn.
 2. Het is niet toegestaan om over het spel te praten tijdens het verhaal van de vertellers of tussen het sluiten van de stemming en het einde van het verhaal van de vertellers.
 3. Het wordt nieuwe spelers aangeraden om gebruik te maken van een buddy, maar dit is niet verplicht. Een buddy is een ervaren speler, die dit spel niet meespeelt, die de nieuwe speler schaduwt en kan helpen met algemene dingen en algemene suggesties mag doen over speltactieken, maar geen directe spel-inhoudelijke suggesties mag doen.
 4. Als je tijdens het spel iemand nodig hebt om tegen te ranten of wil praten met iemand die niet meedoet en geen verteller is, kun je terecht bij de buddy. Deze mag je dan zelf toevoegen aan je dagboek of in DM benaderen.
 5. Status in Slack: zet je status op "👤 Deelnemer" aan het begin van het spel, zet je status op "🎩 Burgemeester" als je burgemeester bent, en zet je status op "💀 Dood" wanneer je dood bent. Vertellers zijn te herkennen aan de status "📣 Verteller".
 6. Kies voor het spel begint een naam en profielfoto die passen bij het thema. Veranderen tijdens het spel is niet toegestaan. Je naam moet er zo uitzien: [slack-naam] ([karakternaam]).
 7. De poll voor de stemming wordt geopend om 10:00 uur en sluit om 20:30 uur. We zullen dit spel blind stemmen. Na sluiting zal de stemming openbaar worden gemaakt.
 8. De wolven en speciale rollen geven keuzes door tussen 20:30 uur en 22:30 uur. Voor allen geldt: de laatst doorgegeven keuze telt. Het meest duidelijk is om deze met een @channel in het betreffende kanaal door te geven, de vertellers zullen een ✔️ zetten bij ontvangen keuzes.
 9. Stemmen is verplicht. Als je twee keer niet stemt, word je uit het spel verwijderd, bovendien zul je het volgende spel niet mee kunnen spelen. Is er een reden waarom je tijdens het spel het spel wil verlaten, laat dit dan weten aan een van de vertellers.
 10. De eerste avond kiezen we een burgemeester (afgekort als 'BM'). Zie boven: de BM heeft 1,5 stem (bij een gelijke uitslag van de stemming volgt er een openbare loting in het hoofdkanaal door de vertellers). Bij een gelijke uitslag (buiten de BM-stemming) bepaalt de zittende burgemeester wie van de spelers met de meeste stemmen gelyncht wordt, ongeacht zijn/haar stem.
 11. Het is niet toegestaan op jezelf te stemmen, behalve als we stemmen voor de BM, dan mag het wel.
 12. Als je deze regel leest, stuur dan de zin 'ik lees ook altijd alle voorwaarden' in je dagboek of naar Arnoud. De tweede speler die dat doet op de BM-dag, krijgt de stemstand van dat moment door.
 13. In dit spel hebben spelers na hun dood niet de mogelijkheid om laatste woorden te delen.
 14. Screenshots of copypasta's van berichten zijn gewoon toegestaan, uitgezonderd berichten uit rol-kanalen, berichten van Dolfje en berichten van vertellers (dus ook niet reacji’s van vertellers).
 15. Let ook aub op wanneer je een foto op BeReal (of andere social media) plaatst, het slackkanaal mag dan niet in beeld zijn. Dit wordt beschouwd als spelbederf.
 16. Het bewerken van berichten is in principe verboden. Alleen het verbeteren van grammaticale en spelfouten is toegestaan. Inhoudelijk berichten wijzigen mag niet.
 17. Het verwijderen van berichten is niet toegestaan.
 18. De afhandeling van de rollen gebeurt zoals het de vertellers uitkomt met inachtneming van de regels.
 19. Bij de start van het spel krijgen de spelers hun rol te horen van onze lieve Dolfje.
 20. Lig je uit het spel, dan mag je nog blijven kijken maar niet over het spel communiceren met spelers die nog leven. Je wordt dan uitgenodigd in het #sectators-kanaal (ja, dat is goed gespeld!). Met levende spelers over het spel praten levert schorsing op. Als sectator of overleden speler in een verkeerd kanaal posten betekent dat je heel snel je bericht moet verwijderen, en een liedje moet zingen (dit deel je in het sectatorkanaal).
 21. In algemene zin (voor eventuele overige overtredingen) geldt dat het breken van de regels of niet opvolgen van de instructies, kan leiden tot een sanctie vanuit de verteller(s). Afhankelijk van de ernst van de situatie kan besloten worden je uit het spel te halen, en/of te schorsen voor een of meer volgende spellen. Onze favoriete sanctie is ook hier dat je een liedje moet zingen om het goed te maken.
 22. Bij inactiviteit mag de speler door de vertellers uit het spel worden gehaald en heeft deze speler een ban voor het volgende spel. De verteller bepaalt (in overleg met een admin) wanneer dit zo is.
 23. Als je de nacht niet hebt overleefd hoor je dit tegelijk met de rest van het dorp (via het dorp).
 24. Dagboeken? Jazeker. Met /wwkanaal maak je een kanaal aan en nodig je de vertellers uit. Je mag hierbij altijd het vertrouwenspersoon toevoegen. Verder mag je niemand toevoegen. Zet bij de kanaalnaam wel 'dagboek' vooraan (bijvoorbeeld #ww68_dagboek_dolfje).

Aanvullingen/waarschuwingen/tips

 1. Dit spel vergt commitment. We gaan er vanuit dat als je je inschrijft, je deze commitment ook toont.
 2. Je bent veel breintijd kwijt aan weerwolven en half meedoen is heel lastig. Houd rekening met minimaal twee uur per dag, maar eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het vaak eigenlijk wel meer tijd kost.
 3. Houd er rekening mee dat je medespelers ook werk en een privéleven hebben (we weten niet of dat zo is, maar we houden daar wel rekening mee).
 4. Neem bij twijfel over de regels altijd contact op met een verteller.
 5. Wees lief tegen je medespelers.