Weerwolven 9 - De Olympus

Uit Met Nerds om Tafel - Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Specs

Specs
Aantal spelers 25
Setting en spelers Berg Olympus, Griekse goden en helden
Winnaar en afloop Burgers, na kill laatste wolf; spel eindigde met 2 spelers
Spelverloop Tovenaarsleerling gebruikt poeder op dag 1, brengt daardoor gelijk speciale rollen bij elkaar, foaly laat zich als wolf killen in eerste nacht, wordt gered door de heks en belandt daardoor in groep vertrouwde burgers. Daardoor sterven alle burgers met speciale rollen in de eerste week. Het spel heeft de maximale lengte, omdat de burgers de wolven niet goed kunnen vinden.
Vertellers Arnoud, Rens, WN
Uit de evaluatie Tovenaarsleerlingen zijn stom, puzzelen is leuk maar hints kunnen niet in de verhaaltjes die levende spelers ook lezen.

Spelers en rolverdeling

Wolven

Rol Speler(s)
Wolf Dina, Charly, Foaly, Maarten, Ocnarb, Roobs

Burgers

Rol Speler(s)
Burger BasB, Ferry, Jesse, Jur, Marlou, Martin, Mascha, Nienke, Rob, Sophie, Stef, Thijs, Vincent
Baljuw Ajax
Heks Ghazali
Jager N_G
Tovenaarsleerling Maikel
Ziener Hoilarshoi, Tomvdberg

In-game

Wolven @Miletos (Maarten), @foaly (Artemis), @Dina (Hera), @Roobs (Gaia), @Atlas (Ocnarb), @Aprodite (Charly)
Zieners @hoilarshoi, @tomvdbergh (Hermes)
Baljuw @Ajax
Jager @N_G (Persephone)
Heks @Microliths Schepper (Ghazali)
Tovenaarsleerling @slakkenvanger (Maikel)
Burger

@Joke (Thalia), @Hypnos (Martin), @Pan-dal Reelen, @Nienke (Athena), @Dionysos (Jur), @Mascha (Moirea), @Chaos (Bas), @Thijs (Poseidon), @Vincent (Hades), @Sophie (Akeso), @Marlou (Kratos), @Convolvulus my enemies call me Conny, Rob (Marcus, een Griekse jongen)

Spelregels

 • Het spel bestaat uit max 25 spelers.
 • Kies voorafgaand aan een spel een naam en profielfoto die bij dit personage past. Veranderen van profielfoto of naam tijdens het spel is niet toegestaan.
 • Het bewerken van berichten is slechts 1 minuut na plaatsing mogelijk.
 • Het verwijderen van berichten is niet toegestaan.
  • Dit is een intensief spel en stemmen is verplicht. Als je niet stemt is dat voor jouw medespelers niet leuk. Daarom heerst er een mysterieuze ziekte die iedereen die twee keer niet stemt treft en waardoor je onmiddelijk naar Tartaros moet en dus uit het spel ligt. (Uitzondering is mogelijk maar communiceer hier vooraf over met de verteller)
 • Naast het streven aan de mysterieuze ziekte, zul je ook de komende 2 spellen niet mee kunnen spelen.
 • Is er een reden waarom je tijdens het spel het spel wil verlaten, laat dit dan weten aan de verteller. Een spel duurt maximaal twee weken. Probeer hier vooraf rekening mee te houden. Dat bevordert ieders speelplezier.
 • Hou er rekening mee dat je medespelers ook werk en een privéleven hebben.
 • Zet je online status standaard op offline op die manier is daar niets uit af te leiden.
 • Zet je status op “Burger” als je toegelaten wordt tot het spel (Ctrl + Shift + Y en dan kiezen voor ‘burger’)
 • De poll voor de stemming wordt geopend om 10.00 en sluit om 20:00. We zullen dit spel blind stemmen. Na sluiting zal de stemming openbaar worden gemaakt.
 • De wolven en speciale rollen stemmen tussen 20.00 en 22.00.
 • De afhandeling van de rollen gebeurt in de ochtend direct na de aankondiging van de moord.
 • De stem van de de burgemeester telt voor twee. Bij een gelijke stand geeft de stem van de burgemeester doorslag (ook als de burgemeester zelf niet op een van die twee spelers heeft gestemd).
 • Bij het sterven van een speler wordt de rol van deze speler bekend gemaakt.
 • Bij het sterven van de burgemeester kiest deze een nieuwe burgemeester.
 • Voorafgaand aan het spel krijgen de spelers hun rol te horen.
 • Lig je uit het spel, dan mag je nog blijven kijken maar niet meer communiceren met spelers die nog leven. Je wordt dan uitgenodigd in het #sectator-kanaal ( ja dat is goed gespeld!) . Pas dan ook direct je status aan naar Dood.
 • Onderlinge communicatie is toegestaan, maak je een groep aan, voeg dan Dolfje toe (onze ww app: /invite @Dolfje). Voeg ook de spelleiding toe (/wwnodigvertellersuit). Als je een kanaal aanmaakt via /wwkanaal [naamkanaal], dan zitten Dolfje en de vertellers er gelijk bij.
 • Het is niet toegestaan berichten van de verteller of Dolfje te delen. Als je dat toch doet, kan je uit het spel gehaald worden.
 • Wil je deze ronde niet meedoen, maar meekijken? Gebruik dan het commando /wwikkijkmee. Hiermee wordt je automatisch in het kanaal #ww9-olympus en het kijkerskanaal toegevoegd. Dit commando schrijft je uit als je al meedoet.

Besluit je toch mee te willen doen, voer dan het standaard commando /wwikdoemee in. Niet meekijken en niet meespelen kan via /wwikdoetnietmeermee De inschrijving sluit zaterdagavond 30 mei om 20.00. Maandagochtend 1 juni begint het spel met het verdelen van de rollen en het openingsverhaal. Maandag is de dag voor de burgemeesterverkiezing en maandag op dinsdag is dan de eerste nacht In het weekend gaat het iets langzamer: zaterdag is de ‘dag’, zondag is de ‘nacht’ en de uitslag van wat er in de nacht is gebeurd volgt op maandagochtend. Rollen

 • De burgemeester wordt vooraf aan het spel door de spelers gekozen. Die heeft een dubbele stem en bij een gelijke stemming geeft de stem van de burgemeester de doorslag.

- Als de burgemeester sterft wijst deze een opvolger aan.

 • 6 weerwolven: zij kiezen iedere nacht een slachtoffer die naar Tartaros moet en dus uit het spel ligt.
 • 2 zieners: die kiezen iedere nacht één speler waarvan zij de volgende ochtend de rol te horen krijgen.
 • 1 baljuw: deze kan elke nacht een andere speler in bescherming nemen en de wolven kunnen diegene dan niet naar Tartaros sturen. De baljuw zelf kan wel uit het spel liggen.
 • 1 jager: deze kan aangeven wie tegelijkertijd met hem of haar moet sterven en dan gebeurt het ook. Beide rollen worden dan bekendgemaakt.
 • De tovenaarsleerling keert ook terug: deze leerling heeft 1 poeder. Deze kan 1 keer overdag voor 19:59 gebruikt worden om te kijken of een bepaalde speler een wolf is. Deze actie is openbaar dus de speler maakt zichzelf bekend. Als het doelwit een wolf is, sterft deze direct. Bij een burger gebeurd er niets. Daarna gaat de stemming van die dag gewoon door, de nog levende speler met de meeste stemmen sterft. Note: bij een burger wordt een mogelijke speciale rol (ziener, baljuw, jager etc) niet bekend
 • 1 heks. Deze krijgt twee drankjes. Het ene drankje redt op een nacht het slachtoffer van de wolven. Het andere drankje doodt een andere speler. Die drankjes hoeft de heks niet in dezelfde nacht in te zetten.
 • de rest van de spelers - maximaal 13 - zijn burgers

Tijdschema van de dag 9.00-10.00 Bekendmaking gebeurtenissen in de nacht 10.00-20.00 Stembussen open 20.15-20.30 Bekendmaking rol van ‘gelynchte’ speler 20.00-22.00 Speciale rollen stemmen Verder iets om rekening mee te houden: er komen in de verhaaltjes geen hints, maar wel laatste woorden, ook bij de lynch. Daardoor zit er iets langer tussen de uitslag van de lynch en de bekendmaking, maar het maakt de verhaaltjes hopelijk interessant.

Kills en gebeurtenissen per dag

Dag 1

Gebeurtenissen
Burgemeestersverkiezing @thijs(Poseidon)
Kill @foaly (wolf)
Verdere opmerkelijkheden TL Maikel bepoedert Marlou (burger). Heks zet levensdrankje in en redt foaly
Stand 19-6


Twee bevestigde burgers met Maikel en Marlou. Komen in alle groepjes. Heks N_G meldt zich bij hen. Zieners en baljuw melden zich niet. Stand: 19-6.

Wolven Zieners Baljuw Heks foaly - wolf N_G - jager Niemand Redt foaly

Foaly wil in vertrouwde-burgers-groepje komen door zich te laten killen door de wolven en zich te laten redden door de heks. Wolven zijn ook zonder die infiltratie goed bezig: hun lijstje met verdachte burgers is spot-on. Stand: 19-6

Dag 2

Gebeurtenissen
Lynch @vincent (Hades), burger
Kill @Hoilarshoi, ziener
Verdere opmerkelijkheden Ziener ziet Jur (burger)
Stand 17-6

Zieners en baljuw melden zich bij Maikel en Marlou. Foaly’s plan werkt: hij komt in een soort 90p-groepje (trustedbytest) en krijgt daar te horen wie de zieners en heks zijn. De baljuw had zich toen nog niet gemeld. Foaly geeft alle info gelijk door aan de wolven. Daarna komt hij in 100p-groep.

Maikel en Marlou wachten tot andere namen gaan noemen, omdat iedereen gelijk zal meegaan met hun suggestie. Zo kunnen ze niets afleiden uit de stemming. Ze wisselen van tactiek en geven iedereen stemadvies op alfabet, met iets meer stemmen op Vincent/Hades. Jur en een paar anderen protesteren openlijk tegen deze manier van werken.


De 100p-groep waant zich veilig en besluit Marlou te beschermen, en niet een van de zieners. Ze besluiten Jur te willen zien vanwege zijn rant op Olympus tegen de cirkelstemming. De wolven besluiten een ziener om te leggen.


Dag 3

Gebeurtenissen
Lynch @rob (Marcus, een gewone Griekse jongen), burger
Kill @tomvdbergh (Hermes), ziener
Verdere opmerkelijkheden Heks doodt @thijs (Poseidon), burger en BM
Stand 14-6

Deze keer geen cirkelstemming, maar een stemadvies op basis van een gelekt screenshot waarin staat dat Lars de ziener is. Drie mensen zouden die hebben gekregen: Rob, Thijs en Stef. Rob/Marcus gaat eraan. De stemming in het dorp is wat bedaard, al wil Jur nog wel rellen om te kijken of wolven meegaan. Thijs deelt de theorie dat foaly een wolf is. Tomvdbergh oppert het ook en laat het dan varen. Jur vraagt zich af wie in het 100p-groepje wel echt 100p zijn, maar laat het daarna ook varen.

Tomvdbergh praat over zijn dood met N_G, krijgt schorsing voor volgend potje. Marlou krijgt waarschuwing voor delen van nog geheime info over dood Tom in 100p-groep.

Dag 4

Gebeurtenissen
Lynch @roobs (Gaia), wolf
Kill @n_G, jager
Verdere opmerkelijkheden Jager neemt Pan-dal Reelen mee, burger
Stand 13-5De burgers lynchen een wolf - ze werd in de loop van de dag verdacht in dm. De sturing kwam duidelijk niet uit de 100p-groep, maar van een nieuwe groep ww9-jemoethetookallemaalzelfdoen. Van de andere wolven stemt alleen foaly op Roobs. Het ontgaat eigenlijk alle spelers, want het was een snelle manier om mogelijke wolven op te sporen.


Sectators hebben inmiddels door wat er speelt, maar spelers niet. De wolven rekenen erop dat Gerine een medeburger meeneemt in haar dood en dat is ook zo, al wisselt ze nog op het laatste moment.

Dag 5

Gebeurtenissen
Lynch @ferry (Joke), burger
Kill @marlou (Kratos), burger en BM
Verdere opmerkelijkheden
Stand 11-5

Dag 6

Gebeurtenissen
Lynch Dina (Hera), wolf
Kill @Ajax (baljuw)
Verdere opmerkelijkheden
Stand 10-4


Zondag. De wolven vrezen voor foaly en als foaly de volgende dag gehangen wordt, weten ze niet meer zeker wie ze moeten killen omdat de baljuw nog niet het spel zit. Die moet dus gaan. Steeds meer mensen verdenken foaly.

Dag 7

Gebeurtenissen
Lynch Foaly (Artemis), wolf
Kill @Maikel (slakkenvanger), tovenaarsleerling en BM
Verdere opmerkelijkheden
Stand 9-3


Iedereen wil nu wel weten of foaly wolf is of niet en hij krijgt vrijwel alle stemmen. Hij verdedigt zich wel, maar niet succesvol. De burgers verdenken verder vooral de andere burgers.

Nacht 8

Wolven Slakkenvanger/Maikel - tovenaarsleerling (BM)


Stand: 9-3

Dag 9

Lynch Sophie/Akeso - burger

Iedereen verdenkt Sophie. Onterecht.

Stand: 7-3


Nacht 9

Wolven Ghazali/Ajax - heks (BM)

Wolven pakken elke nacht de bm in de hoop op een gegeven moment bm te worden en sneller te winnen.


Dag 10

Lynch Charly/Afrodite - Wolf

Een unieke stemming: Charly en Hypnos/Martin krijgen beide drie stemmen, maar burgemeester Dionysos stemt op Atlas. Jur mag als bm kiezen tussen beide spelers met drie stemmen en maakt de juiste keuze, omdat Charly zegt: ik voel me al halfdood haha. Zo laconiek is alleen een wolf, aldus Jur. Ook leuk: alledrie de wolven stemmen op Hypnos. Nacht 10

Wolven Dionysos/Jur (BM)


Dag 11

Lynch Mascha/Moirea - Burger

Nieuwe bm Conny verdenkt Mascha en iedereen gaat erin mee. Onterecht.


Nacht 11

Wolven Conny/Hephaistos (BM)

Burgers winnen doordat de bm de juiste laatste wolf aanwijst.

Verhalen

Zeus, oppergod van de Olympus, kon zijn ogen niet geloven. Een eeuwigheid geleden was hij oppergod geworden door zijn vader Kronos van de troon te stoten en op te sluiten in Tartaros, de onderwereld: een plek waaruit niemand zou kunnen ontsnappen. Maar degene die hier voor hem stond, leunend tegen een stam van een boom in het dal bij de olijfgaard naast de Olympus, was duidelijk zijn vader. En hij kwam niet voor een familiereünie. Het zwaard en schild in zijn handen maakten duidelijk waarvoor hij kwam.

“Dit is een dag waar ik lang naar heb uitgezien, zoon”, begon hij. “Elke dag dat ik daar zat in die godvergeten hel heb ik gedacht aan hoe het zou zijn om nog te heersen over de hemel en de aarde.” Zeus keek om zich heen. Wat hulp van zijn medegoden was nu welkom geweest, maar er was niemand. “Hoe… hoe… hoe kan het dat je hier bent? Hoe kon je ontsnappen?”

Kronos lachte weer. “Dat zou je wel willen weten, hè? Maak je geen zorgen, de Tartaros is nu meer afgesloten dan ooit. Niemand zal daar ooit meer uit kunnen komen zoals ik deed. Maar laten we geen tijd verdoen aan mooie praatjes. Ik wil weer oppergod zijn, maar we weten allebei dat jij me niet zomaar op die troon wil laten zitten. We hebben maar één keuze. Een van ons kan heersen - en de ander zal moeten verdwijnen in Tartaros.”

En zo gebeurde het dat de huidige oppergod en zijn vader een duel vochten op eeuwig leven en dood. Na een uur vechten had Zeus Kronos in een houdgreep. Ze ademden allebei zwaar. “Hoe…”, begon Zeus, “hoe denk je oppergod te worden als op de Olympus allemaal goden wonen die trouw zijn aan mij?”

Kronos, liggend op de grond en bijna verslagen, maakte een grimas en zijn ogen glinsterden. “Dat dacht je maar, zoon. Afgelopen dagen heb ik zes van jouw trouwe volgelingen overtuigd dat ik de oppergod zou moeten zijn. Zes van jouw trouwe volgelingen zijn stiekem de wolven die maar al te graag jou en al die andere goden in Tartaros willen gooien en met mij willen heersen over hemel en aarde.”

De ogen van Zeus werden groot en eventjes verslapte zijn greep. Kronos greep zijn kans, wierp Zeus af, pakte zijn zwaard en zette dat tegen de keel van Zeus.

Zeus leek nu het onderspit te delven. Hij schreeuwde zo hard als hij kan - zo hard dat de goden van de Olympus hem konden horen. “Jouw wolventroep maakt geen kans. Zes van mijn trouwste volgelingen hebben in het geheim speciale gaven. De gave om in het hart van goden te kijken en te zien of zij jou of mij verkiezen. De gave om iemand mee te nemen naar Tartaros. De gave om iemand onzichtbaar te maken voor vijanden. De gave om iemand te redden en om een ander naar de onderwereld te sturen. Mijn volgelingen zijn onverslaanbaar.”

Inmiddels waren alle goden komen kijken, maar niemand durfde iets te doen. De strijd duurde en duurde maar, zonder duidelijke winnaar. Iedereen zag: dit kan letterlijk eeuwig duren. Alekto, een van de furiën van de onderwereld waar zelfs goden een beetje bang voor waren, kwam naast de strijdende oppergoden kwam staan. “Het is duidelijk dat jullie even sterk zijn. Ik heb een eerlijke manier gevonden om een winnaar te bepalen.” Ze fluisterde het beide in het oor. Ze knikten allebei.

Alekto draaide zich om naar de goden van de Olympus. “Beste goden van de Olympus. Jullie zijn met 25. De komende weken zullen jullie bepalen wie de oppergod zal zijn, de vader of de zoon. Elke avond kiezen jullie een persoon die ik mee zal nemen naar Tartaros om daar voor altijd op te sluiten. Elke nacht ontvoeren de volgelingen van Kronos ook iemand naar Tartaros - totdat alle volgelingen van Zeus of van Kronos in Tartaros opgesloten zijn. Dan weten we wie zal heersen over hemel en aarde.”

De 25 goden, halfgoden en helden beklommen de Olympus. Ze keken elkaar allemaal wantrouwend aan: wie waren trouwe volgelingen van Zeus en wie waren in het geheim de zes volgelingen van Kronos? Dat zouden ze moeten gaan uitvinden, maar het eerste dat ze moesten doen, was het kiezen van een leider - wie gaat de goden tijdelijk leiden in deze epische strijd?

Dag 1, tovenaarsleerling

Zeus riep Alekto bij zich. Wat kon hier aan de hand zijn, zelfs nog voor een leider was gekozen? De goden keken elkaar aan, in opperste verwarring. In de afgelopen uren waren er veel goden geweest die hadden gezegd dat ze wel leider wilde worden, maar niemand had zien aankomen dat een van de volgelingen van Zeus met een speciale gave zijn krachten nu al zou gaan gebruiken.

Zeus had @slakkenvanger een van de gaven gegund. Hij kon, op elk willekeurig moment, zijn poeder gebruiken om van een andere god te onthullen van wie het een volgeling zou zijn. Als het een volgeling van Kronos zou zijn, zou Alekto hem of haar gelijk meenenemen naar Tartaros en als eerste plaatsnemen tussen de sectators die daar huizen. Als het een volgeling van Zeus zou zijn, zou hij of zij op de Olympus blijven. Alekto overlegde met Zeus, kwam terug naar Olympus en verhief haar stem. “Beste goden van de Olympus, vandaag heeft @slakkenvanger besloten zijn poeder te gebruiken op @marlou.” Alekto pakte het poteje uit de handen van @slakkenvanger en gooide het over @marlou. De goden keken in spanning toe.

@marlou begon gelijk te krabben. “Dat jeukt”, merkte ze op. “Dat jeukt enorm. Oh nee, dit begint enorm zeer te doen!” Niemand wist precies hoe het poeder zou werken. @marlou lag inmiddels op de grond. Had @slakkenvanger gelijk een volgeling van Kronos gevonden? Of niet? Na een paar minuten stond @marlou weer op. “Spreek @marlou”, zei Alekto. “Je kunt nu niets dan de waarheid zeggen.”


Avond 1, BM

Zeus was verheugd met hoe de eerste dag was gegaan. Dankzij de actie van @maikel om @marlou de besprekelen met het poeder van de tovenaarsleerling, konden alle trouwe volgelingen van Zeus in elk geval twee mensen vertrouwen. En dan waren er nog alle andere goden met speciale gaven: vannacht mogen zij die gaan gebruiken, al hoeft dat uiteraard niet.

Kronos zag het met lede ogen aan, maar hij wist wat er vannacht zal gaan gebeuren. Dan hebben zijn volgelingen de kans om Alekto op te dragen een eerste volgeling van Zeus mee te slepen naar Tartaros.

Beide oppergoden hadden zorgen om drie goden die zich afzijdig hielden bij de stemming om het leiderschap. Alekto zal eenieder die twee dagen op rij niet stemt onverbiddelijk meenemen naar Tartaros, en op die manier de Olympus verlaten gun je natuurlijk niemand toe.

Intussen hadden alle andere goden wél gestemd en zij hadden - niet met overmacht maar toch - @thijs verkozen tot hun leider in deze crisis. Een krachtige hand is wat de goden nodig hebben, nu beide oppergoden noodgedwongen langs de zijlijn staan.

Ochtend 2 De ochtendzon prikte door de wolken heen toen de eerste goden wakker werden. @dionysos had het missen van de stemming goedgemaakt door iedereen een karaf van zijn beste wijn te geven. Het had eenieder goed gesmaakt en, zoals zovaak lijkt te gebeuren met alcohol, geleid tot een wilde avond en een onrustige slaap bij vele goden.

De nacht was niet alleen onrustig door de wijn: een ieder wist wat er zou gebeuren: de volgelingen van Kronos hadden gekozen wie naar Tartaros zou moeten. Alekto zou vannacht een van hen ruw uit de slaap hebben gewekt en mee hebben gesleurd, maar wie?

Als burgemeester nam @thijs het op zich om de koppen te tellen en te kijken wie er ontbrak. Iedereen kon hem hardop horen tellen: “20, 21, 22, huh? Nog een keer. 1, 2, 3, 4...”. @thijs begon aan zichzelf te twijfelen. Lag het aan die goddelijke wijn? Nee, het was echt waar. De zon was ondergegaan en weer opgekomen, en toch was er geen enkele god verdwenen. Wat kan hier nu vannacht gebeurd zijn?

Avond 2

De stemming was uitgelaten geweest die ochtend: de eerste nacht was er geen enkele god verdwenen en iedereen vierde feest. De volgelingen van Zeus hadden een mooie slag geslagen op de eerste dag, maar de aanhangers van Kronos waren nog steeds onder hen - zes in totaal.

Na de feestelijkheden was het tijd voor het eerste zware moment. Wie zou met Alekto mee moeten naar Tartaros?

Iedereen keek naar elkaar. Absoluut vertrouwen is zeldzaam op de Olympus. Alle volgelingen van Zeus wilden het goede doen en een aanhanger van Kronos naar Tartaros laten afvoeren. Maar hoe kun je het goede doen als je niet weet hoe je het kwaad herkent?

De stemmen waren, op voorspraak van de meest vertrouwde volgelingen van Zeus, heel erg verdeeld. Met maar weinig stemmen - 5 van de 25 goden van de Olympus - viel de keuze op @vincent. De god van de onderwereld zou als eerste moeten vertrekken naar de onderwereld. Alekto greep hem bij de schouders en voerde hem af. Duidelijk hoorbaar voor iedereen schreeuwde hij nog “Zie dat de gevestigde orde gefaald heeft en een burger heeft opgeofferd! Spreek openbaar en vertrouw niemand! Wees geen schaap, kies zelf! Ik sterf als martelaaaaaarrrrrrrr….” Zijn woorden bleven lang hangen. Met @vincent verloor de Olympus een trouwe volgeling van Zeus.

Ochtend 3

Veel goden waren boos gaan slapen. Natuurlijk: het waren twee succesvolle dagen geweest voor de aanhangers van Zeus, ondanks dat ze @Hades als onschuldige burger naar Tartaros hadden laten brengen. Maar het was duidelijk: er was onvrede op de Olympus.

Diep in de nacht werden zes van de goden wakker. Zij verzamelden zich buiten het zicht van alle anderen, vlakbij een beekje bij de olijfgaard. Daar bespraken zij wie het strijdtoneel moest gaan verlaten deze nacht. Maar zou degene die zij kozen wel ontbreken of zou een van de trouwe volgelingen van Zeus daar weer een stokje voor kunnen steken?

Bij het krieken van de dag waren veel goden op tijd wakker. De burgemeester riep hen weer bijeen, om te tellen of er iemand ontbrak. “21, 22, 23… wie is er niet?” Alle goden keken om zich heen.

Hij was nooit zo opgevallen. Sterker nog, je kon Homerus en alle andere Griekse literatuur uit je hoofd kennen zonder zijn naam ooit tegen te komen. Vandaar dat het misschien niet zo opviel dat de aanhangers van Kronos tegen @hoilarshoi ‘doei, lars, doei’ hadden gezegd.

Hij was misschien onopvallend, maar zeker niet onbeduidend. Zeus keek verslagen toe, want de aanhangers van Kronos hadden een eerste grote slag geslagen: met @hoilarshoi verloor de Olympus een van de zieners.

Avond 3

Het verdwijnen van @hoilarshoi had diepe sporen nagelaten op de Olympus. Hoe hadden de aanhangers van Kronos geweten dat juist hij een ziener was? Was er een lek? Het hield de goden op de Olympus de hele dag bezig in verhitte discussies.

Goden doen zich graag voor als normale mensen in allerlei verhalen. Maar ineens keken veel goden die dag met andere ogen naar @marcus. Wat doet een normale jongen op de Olympus? Verbergt hij soms dat hij een aanhanger is van Kronos?

Op hem viel de meeste verdenking en hij kreeg de stem van een meerderheid van de overgebleven goden. Alekto pakte hem mee, maar niet voordat hij nog eenmaal het woord kon richten tot de rest van de Olympus. “AHOEEEEEEE! AHOEEEEEEEEEEEEEEEE! Het is jullie gelukt, voor de eerste keer mij als wolf gepakt!!”. De goden keken elkaar verrast aan. Was het inderdaad gelukt? Hadden ze een volgeling van Kronos weggestemd?

Maar geen Griekse tragedie komt zonder plottwist, en zelfs als gewone jongen had Marcus een plottwist voorbereid voor zijn laatste toespraak. “Nee tuurlijk niet sukkels, wat een drama dit. Ik ben altijd trouw volgeling van Zeus gebleven. De heersers leggen een fout bij mij in de schoenen en gaan vervolgens mij verdenken... Tja. Veel succes met jullie leiders. Ik hoop dat de numerieke meerderheid in hun voordeel werkt, want het niveau is niet heel hoog tot nu toe. Overigens, mochten jullie morgen Thijs lynchen, waar ik verder geen uitspraken doe of jullie dat moeten doen of niet... En hij blijkt wolf: ga dan aub geen informatie proberen te halen uit die stemmingen. De wolven snappen ook wel dat Thijs dan al een opgegeven zaak is, kan je beter hem maar gewoon laten gaan. Anyways, still love you all, doei ”

Toen verdween de gewone jongen met Alekto richting Tartaros. Na @vincent hadden de volgelingen van Zeus weer iemand uit de eigen geleden naar Tartaros gestuurd.

Ochtend 4

Burgemeester @thijs ging rustig slapen. Natuurlijk, hij was bij veel andere goden hoofdverdachte, maar dat was een zorg voor morgen. Hoofdverdachten hebben bewogen dagen en rustige nachten, maar een god van de zee weet wat deining is. Bovendien had hij als volgeling van Zeus een zuiver geweten. Zijn enige uitdaging was het overtuigen van de anderen, maar hij had geen geheime agenda in de gaten te houden. Een goed voorbereid mens telt voor twee en bij goden geldt dat misschien nog meer dan bij mensen. En dus had hij alvast bedacht wie de volgende burgemeester zou worden. Hij viel in een diepe slaap. @thijs schrok midden in de nacht wakker van een aanwezigheid. Met grote ogen keek hij op naar Alekto, die over hem gebogen stond. “Poseidon, jouw tijd is gekomen.” Hij knikte, maar dacht nog half dat hij droomde. Hij schreef nog snel op een perkament iets voor de achterblijvers. “Er is geen tijd voor laatste woorden, want ik rij nu een tunnel in”.

Vervolgens liep hij met zijn burgemeestershoed naar een slapende @marlou, zete hem bij haar op en fluisterde zacht: “Marlou, hier heb je mijn hoed, hopelijk draag je hem goed.”

En zo verdween de eerste burgemeester van de Olympus en ondanks de verdenkingen van zovelen bleek hij een doodgewone volgeling van Zeus. Alekto nam hem mee naar Tartaros en keerde toen snel terug.

Want voor de nacht voorbij was, zou er nog een god verdwijnen van de Olympus.


Een gewaarschuwd mens telt voor twee, en dat geldt misschien nog meer voor goden. De volgelingen van Tartaros hadden een dreun uitgedeeld met het uitkiezen van @hoilarshoi, maar de aanhangers van Zeus waren niet van plan om zich als makke offerschapen naar Tartaros te laten leiden. Er zijn immers nog allemaal goden met speciale gaven, waaronder een ziener.

Er was nog iemand die zich veilig waande die nacht: de andere ziener. Wie was hem immers op het spoor? Niemand, toch? Als een spook bewoog hij zich over de Olympus. Natuurlijk, hij was er wel en hij zei af en toe iets op de Olympus om te laten weten dat hij er ook nog was, maar het leek hem onwaarschijnlijk dat volgelingen van Kronos hem op te spoor waren.

Toen Alekto diep in zijn slaap @tomvdberh op de schouder tikte, dacht hij daarom eerst dat een droom moest zijn. Of een grap. Of allebei. Maar dat was niet zo. Ontsteld en verward was hij niet in staat om laatste woorden uit te brengen. In stilte nam Alekto de laatste ziener mee naar Tartaros.

[meta] Tomvdbergh kreeg, net als iedereen, uiteraard de kans om laatste woorden door te geven. Hij heeft, ondanks dat ik nog expliciet had gezegd dat hij niet meer mocht communiceren met andere spelers, contact opgenomen met de informatie dat hij uit het spel lag en om te overleggen over zijn laatste woorden. Dat is een bewuste en flagrante overtreding van de regels. We hebben als vertellers besloten om daar een straf aan te verbinden. Hem uit het spel halen kon niet meer, maar we hebben hem wel zijn laatste - uitermate belangrijke - woorden ontnomen en geschorst voor het volgende spel. Op persoonlijke noot wil ik daaraan toevoegen dat zoiets voor niemand leuk is. We proberen met zijn allen een leuk spel te spelen en het opzoeken van grenzen kan daarbij horen - maar het er zo duidelijk overheen gaan niet. Ik hoop dat vanochtend de laatste keer is dat we een overtreding van regels hebben gezien. [/meta]

Avond 4

Het was, op zijn zachtst gezegd, een roerige dag geweest op de Olympus. Het verlies van de tweede ziener én de burgemeester in één nacht moest wel felle reacties oproepen en dat gebeurde ook. Laten we beginnen met een schone lei, zo klonk het, maar niet iedereen had de wil en de macht om de afgelopen dagen te vergeten. Vergiffenis en vergetelheid vergen beide heel veel tijd, zeker bij Olympische goden met een feilloos geheugen.

Intussen wilden de meest vertrouwde volgelingen van Zeus niet meer iemand aanwijzen die naar Tartaros zou moeten vertrekken. Hoe kom je dan tot een keuze? Wie verdenk je en waarom? Hoe herken je een aanhanger van Kronos? Na de stemcirkel van dag twee en het stemadvies van dag drie was ‘iedereen zelf laten kiezen’ in elk geval een nieuwe strategie. Maar zou die werken?

Uiteindelijk kreeg @roobs de meeste stemmen. Gaia, de meest aardse onder de goden, verzette zich niet, maar boog het hoofd gedwee. @roobs richtte zich nog een keer tot zijn medegoden [laatste woorden] Alekto nam hem mee naar Tartaros en eindelijk, eindelijk hadden de volgelingen van Zeus op de Olympus reden tot feestvieren. Zij hadden, blind zonder zieners, een volgeling van Kronos gevonden en weggestemd. Na het debacle van afgelopen nacht was dat precies het goede nieuws waarop alle goden hadden gehoopt.

Ochtend 5

De wijn vloeide rijkelijk die avond op de Olympus. En waarom ook niet? De goden hadden eindelijk een aanhanger van Kronos verbannen naar Tartaros en de zege, die met de dag verder uit zicht leek te raken, kwam plotseling weer dichterbij. Hoop laaide op in de harten van velen. De wijn ging er goed in: de boog kan immers niet altijd gespannen staan.

Maar toen viel de nacht over de Olympus en waren de volgelingen van Kronos weer aan zet.

De afgelopen nachten hadden ze jacht gemaakt op de zieners, maar nu hadden ze hun pijlen gericht op de volgende waardevolle speler. Het was iedere aanhanger van Zeus inmiddels duidelijk dat de volgers van Kronos niet zomaar in het rond schoten. Ze probeerden de meest waardevolle trouwe aanhangers van Zeus te raken. Het was tot nu toe een succesvolle bersjacht gebleken.

@pan-dal was niet verbaasd dat Alekto hem kwam wekken. Hij was immers al dagen verdacht en hij had weinig vertrouwen gehad van zijn medegoden. Onterecht natuurlijk. Vanaf nu zou iedereen de waarheid weten: de drie mensen aan wie het beruchte screenshot was gelekt, was een aanhanger van Kronos. Zuchtend pakte hij zijn schrijftstift en een kleitablet en kraste nog wat neer voor de andere aanhangers van Zeus. “Beste medeburgers, plan alpha is toch nog deels gelukt, ik was gelukkig gewoon een normale burger. Blijf de koers van gisteren doorzetten en leg Conny, Joke en Sophie om, en kijk daarna verder. Succes!”

Dat Alekto @pan-dal moest meenemen, was helemaal niet het plan van de aanhangers van Kronos. Die hadden een ander slachtoffer in gedachten. @pan-dal was het slachtoffer geworden van de jager, die weg moest van Olympus en hem daarbij besloot mee te nemen.

Alekto doolde tussen de slapende goden door en tikte @n_g op de schouder. Ze schrok wakker. “Is het zover?”, vroeg ze. De nacht die ze wist dat zou komen was eindelijk hier: de volgelingen van Kronos hadden haar aangewezen. Haar, de jager! Ze pakte snel een perkament en schreef nog iets over de achterblijvers. “Lieve medebewoners van de mooie berg Olympus. Het was mijn laatste nacht bij jullie, ik ga naar Tartaros. Als godin van zowel de lente als de onderwereld ben ik blijkbaar te verscheurd geweest, ik was mijn mojo kwijt. Ik heb Stef meegenomen naar Tartaros. Dan hoeven jullie niet meer na te denken over de vraag of het niet dom was nou net de 2 burgers van de 3 verdachten te pakken. Misschien zit ik er weer naast, in dat geval, mea culpa. Maar ik hoop verdorie dat het toch nog nut heeft gehad. Dan laat ik jullie nog achter met de naam waar ik vandaag op zou stemmen: Martin, vanwege dat hij bij mij viste naar zienerschap 2x en bv het gesprek met Ghazali. Ik twijfel ook aan andere mensen, maar niet genoeg om ze hier te noemen. Ik hoop dat jullie ze allemaal de pan in hakken, en dat ik jullie over 5 dagen in sectators zie (al durf ik nou niet meer te sectatoren). En een oproepje aan 100p: Don’t forget the excel . “


Na de euforie van de vorige avond was dit een behoorlijke domper. Niet alleen was de jager naar Tartaros gestuurd, maar die heeft een onschuldige burger meegenomen. Kronos en zijn volgelingen zullen in hun vuistje lachen. Nu zijn de volgelingen van Zeus weer aan de beurt. Zij laten zich toch niet onbeperkt afmaken als hertjes en geitjes in het bos? Hebben de volgelingen van Zeus nog een verrader in het vizier om ‘s avonds weg te sturen?

Hint: dit is de enige plek waar het woord ‘verrader’ verschijnt; hij heeft een ‘bersjacht’ gehouden op de speciale rollen. Bonus: hoewel Gerine jager was, is zijn rol Artemis godin van de jacht, en overal in dit verhaal staat jachtjargon

Avond 5 Al die tijd zat het Zeus niet lekker. De strijd begon zo goed voor zijn volgelingen. De stemming de eerste dagen was uitgelaten geweest en hij zelf had Kronos nét niet gevraagd of hij op wilde geven. Maar nu, een paar dagen later, zag alles er anders uit. Zijn zieners? Weg. Zijn jager? Weg. En een handvol trouwe volgelingen zijn ook weg, terwijl Kronos al die tijd maar één aanhanger verloor.

Al met al voelde Zeus zich dus geroepen om alle goden toe te spreken. “We zijn nu al best even bezig en ik zie dat het een harde strijd is. Ik weet dat sommige van jullie denken dat Kronos al bijna heeft gewonnen, maar dat is bij lange na niet waar. Ja, het waren een paar slechte dagen en ja, er zijn veel volgelingen van mij naar Tartaros gestuurd, maar nu breekt de moeilijkste fase aan voor Kronos. En weet je waarom?”

Heel snel keek Zeus in het rond, naar alle trouwe volgelingen en naar alle verraders. “Er is één dag geweest dat jullie in alle vrijheid op volgelingen van Kronos hebben kunnen jagen. En wat deden jullie toen? Jullie stemden in grote meerderheid @Roobs (Gaia) weg. Zij is de enige die jullie tot nu toe hebben gevonden. Velen van jullie hadden haar door. En dat geeft hoop.”


“Maar, zul je zeggen er zijn nog een tovenaarsleerling en een baljuw. maar de tovenaarsleerling heeft geen poeder meer en de baljuw is de enige van mijn volgelingen van wie de gave nog werkt. Dat betekent dat alles nu afhangt van de oplettendheid van jullie, de goden van de Olympus die trouw zijn aan mij.”

Al zijn laatste woorden leken te blijven drijven op de wind. Alekto stapte naar voren en pakte @joke beet. Ze nam haar mee, maar voordat ze gingen viel een keurig geschreven perkament op de grond. De burgemeester pakte die op en las het voor. Dit is wat er stond:

“Dit is mijn lijstje, van verdacht naar minder verdacht. 1. Dionysos (Jur) 2. Dina (Hera) 3. Chaos (Bas) 4. Hephaistos (Conny) 5. Sophie (Akeso) 6. Ajax (lourens) 7. Atlas (Ocnarb) 8. Miletos (Maarten) 9. Aprodite (Charly) 10. Nienke (Athena) 11. Mascha (Moirea) 12. Achilles (Ghazali) 13. Hypnos (Martin) 14. foaly (Artemis) 15. slakkenvanger (Maikel) 15. Marlou (Kratos)

Waarom kijkt iedereen naar mij. Waarom kijkt niemand achterom naar de Kronos-aanhanger die zo stilletjes achter hem staat?"

Met @joke verdween een vermoeide, onschuldige aanhanger van Zeus naar Tartaros. Nu ging het erom spannen: zouden de volgelingen van Zeus de vijf overgebleven aanhangers van Kronos kunnen vinden?

Hint in dit verhaal: voor de laatste woorden van Ferry zitten vijf alinea’s. De beginletters zijn dezelfde als de beginletters van de rol van de wolven: Artemis, Atlas, Hera, Afrodite, Miletos

Ochtend 6

Bij het krieken van de dag waren veel goden goedgeluimd. Dat was een klein wereldwonder te noemen, want inmiddels was Tartaros al een mausoleum geworden van kolossen, waar alle onschuldige volgelingen van Zeus als nooit echt gestorven Egyptische farao’s toekeken hoe het ging op de Olympus. Alle Babylonische spraakverwarringen tussen de goden hadden geleid tot de opsporing van een enkele volgeling van Kronos, maar na de vorige dag en het vertrek van @joke en de speech van Zeus was het spannend hoe het verder zou gaan. Een goed gebruik was dat de burgemeester begon met het tellen van de koppen in de ochtend. Alle goden stonden klaar, maar waar bleef ze nou? Andere goden begonnen al snel te tellen - er waren niet zoveel goden meer als voorheen - maar alleen de burgemeester ontbrak. Zou ze zich verslapen hebben?

Haar slaapplek bleek leeg. Van Alekto was ook al geen spoor meer. Op de grond lag de hoed, met de woorden ‘voor @maikel’ erop geprikt. Ook lag er nog een klein stuk perkament op de grond. "Vergeet ook de wat stillere wolven niet! Daartussen zit mijn verdenking richting @Aprodite (Charly), @Mascha (Moirea) en @Sophie (Akeso). Be good Boys." Met @marlou hadden de volgelingen van Kronos het voor het eerst gemunt op een normale, onschuldige burger. De tovenaarsleerling zou vanaf nu de Olympus gaan leiden.

Hint in dit verhaal: ‘wereldwonder’. Na gebruik van dit woord benoem ik veel (locaties van) wereldwonderen (Mausoleum Halicarnassus, Kolossos van Rodos, hangende tuinen van Babylon, muren van Babylon, piramiden in Egypte, evt Pharos in Egypte, en natuurlijk Zeus himself in Olympia - maar de enige die ontbreekt is de tempel van Artemis in Efese - Artemis is de rol van foaly)

Avond 6

Het spreekt voor zich dat de stemming in het kamp van Kronos uitgelaten is geweest afgelopen dagen. Ze pakten achtereenvolgens de ziener en de jager en de volgelingen van Zeus bleven ondertussen naar elkaar wijzen. De meest vertrouwde volgelingen van Zeus werden ook het meest gewantrouwd en intussen bleven zij de meest waardevolle volgelingen van Zeus naar Tartaros sturen.

Maar cijfers liegen niet en wie het telraam erbij pakt, ziet dat het optimisme uit de toespraak van Zeus van vrijdagavond niet helemaal onterecht was geweest. Want de volgelingen van Zeus waren weliswaar blind zonder hun zieners, maar blinden hebben een scherper gehoor. Zij hoorden verdachte dingen bij @roobs en zij had als eerste volgeling van Kronos het veld moeten ruimen. Met @joke was er weliswaar een onschuldige volgeling van Zeus weggestemd, maar de meeste burgers hadden er alle vertrouwen in dat @dina stiekem de kant van Kronos had gekozen. Maar was het wel zo? Een van de goden had deze dag een breekpunt in de strijd genoemd en misschien was dat ook wel zo. Alle goden keken in spanning toe toen Alekto op @dina afkwam.

@Dina stapte naar voren. Ze wilde duidelijk nog iets zeggen. Net als @joke de vorige dag leek zij niet zozeer boos, teleurgesteld of teneergeslagen, maar meer… gelaten; alsof ze het had zien aankomen. Er waren nog maar een paar ogenblikken om laatste woorden te spreken, en in die paar ogenblikken wilde ze iedereen voor eens en voor altijd duidelijk maken aan welke kant ze stond.

“Eindelijk mag het masker af. Ik sterf met liefde voor jullie. Maar juich maar niet te vroeg en denk vooral niet dat het voorbij is. Owooooo" Met @dina vertrok de tweede volgeling van Kronos naar Tartaros. Deze strijd was nog niet voorbij. Het was duidelijk dat Zeus en Kronos allebei nog alle kans hadden om te winnen.


Ochtend 7


Wat doet de kat als de muizen van huis zijn? Luieren? Als je het gespiegeld (spiegel: symbool Afrodite) beziet, wordt alles duidelijk: als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel. Ja, maar wat als de oppergod van huis is? Dan blijkt het nog niet makkelijk om Olympische goden in het gareel te houden. Ga maan (maan: symbool Artemis) na: zij beheersen samen hemel en aarde en zij dragen (Aarde dragen: Atlas) die verantwoordelijkheid graag. Maar ook zij hebben altijd die knagende twijfel. Tsja, maakt dat de jacht op Kronos-infiltranten makkelijker of moeilijker? En wat doe je dan als onschuldige god: sticht (stichten: Miletos is vooral bekend van het stichten van de stad Milete) je verwarring of schep je duidelijkheid? Langzaam aan kruipt het spel naar zijn einde, en steeds meer wordt duidelijk over wie waar staat.

(Hint: amaa, de eerste letters van Artemis, Miletos, Atlas en Afrodite, de vier overgebleven wolven. Dat ziet 4x in deze alinea, samen met een symbool of woord dat te associeren is met dat karakter)


Als de volgelingen van Zeus een sportteam hadden gevormd, waren ze het vaak niet eens over de tactiek en de opstelling en twijfelden ze bovendien over de aanvoerders. En iedereen probeert natuurlijk zijn of haar eigen hachje (Erik ten Hag) te redden, bijvoorbeeld door fel van leer (Bejamin van Leer) te trekken met scherpe (Kjell Scherpen) opmerkingen op de Olympus. De volgelingen van Zeus moeten iets, nu ze zonder zieners per (Perr Schuurs) eigen waarneming de Kronos-spionnen moeten identificeren.

Toen de maan de Olympus verlichtte, sliepen uiteindelijk alle goden. Allemaal? Nou nee, vier van de goden kwam in het geniep bij elkaar aan de voet van de Olympus, bij het begin van de beek (Donny van de Beek), om iets belangrijks te bespreken. De vier, de overgebleven aanhangers van Kronos, moesten beslissen wie Alekto in het holst van de nacht zou gaan meenemen. Dat is altijd lastig met de baljuw nog in het spel: hoe weet je of je daad iets (Dusan Tadic) uitmaakt?

Toen de ochtend aanbrak, ging de burgemeester weer tellen, zoals elke ochtend. Maar deze keer was de groep niet compleet. Maar wie er mist, zie je echt (Hakim Ziyech) niet meteen. “Ik mis volgens mij een schoonmaakmiddel”, zei hij, een beetje mompelend. “Wat?”, vroegen de paar goden die om heen stonden. “Ik weet niet, maar volgens mij missen wij drie sterren.” “WAT?”, vroegen de goden opnieuw, in de veronderstelling dat hij plotseling in een andere taal aan het praten was. De burgemeester, de tovenaarsleerling, keek op met waterige ogen. “De held van de Trojaanse oorlog is weg. De volgelingen van Kronos hebben een groots strijder opgesloten in Tartaros: onze Ajax. ”

Bij zijn slaapplek lag nog een perkament met daarop: “Helaas, weer een trouwe volgeling van Zeus weg. Stem vanavond Martin en morgen Sophie. Dan moet alles nog goed komen.” En met @ajax verloor Zeus een van zijn laatst overgebleven verdedigers met een speciale gave: de baljuw.

Avond 7

Alekto kwam op @foaly af. En het was niet de eerste keer dat een groep zijn pijlen op godin van de jacht @foaly richtte. Dat gebeurde voor het eerst op de allereerste avond - die lijkt nu alweer een eeuwigheid geleden. Op die eerste avond stelt een van de aanhangers van Kronos voor om Artemis naar Tartaros te sturen. De beslissing is niet meteen unaniem: is het niet beter om de tovenaarsleerling of de door hem gepoederde @marlou meteen uit het spel te halen? Een gokje wagen in de eerste nacht kan altijd, en de volgelingen van Kronos wisten vrij zeker dat Foaly een bijzondere rol vervulde in deze strijd. De aanhangers van Kronos waren sowieso scherp op de eerste dag. De boodschap dat @hermes een speciale gave zou hebben, leek bijvoorbeeld die avond óók al de Kronos-aanhangers te hebben bereikt. Soms moet je 100 procent van de beslissingen nemen met 50 procent of een nog minder groot deel van de informatie.

Maar wat de Kronos-aanhangers ook beslisten, het zou die nacht niet leiden tot het verdwijnen van een van de goden. Alekto keerde zonder @foaly terug naar Tartaros en de godin van de jacht kon samen met de tovenaarsleerling en @marlou beginnen met het opjagen van de Kronos-aanhangers. De zege leek Zeus niet meer te kunnen ontgaan met zo’n sterk team dat elkaar zo kon vertrouwen.

En toen begonnen er rare dingen te gebeuren. De aanhangers van Kronos vonden in drie nachten de ene ziener, de andere ziener en de jager. Al vanaf het begin spraken goden over een lek. Was het een screenshot? Had iemand zich versproken? Voorzichtig begonnen diverse spelers te denken: kon er een lek zitten in de groep van meest vertrouwde volgelingen van Zeus?

Het gesprek begon in achterkamertjes en dm’s, maar werd in de kiem gesmoord toen de tovenaarsleerling @foaly aanduidde als bevestigde volgeling van Zeus. Maar ook die geruststelling bleek niet genoeg. Het idee laaide weer op en begon te kleven in de hoofden van steeds meer spelers.

Dat had uiteindelijk geleid tot dit moment: de spelers hadden in meerderheid gestemd om @foaly naar Tartaros te laten verdwijnen. Met opgeheven hoofd wachtte hij tot Alekto hem kwam halen. Stond hier een trotse volgeling van Zeus die had geholpen om twee Kronos-infiltranten te elimineren of de meester 5d-schaak die als Kronos-aanhanger was toegetreden tot het groepje met de meest vertrouwde volgelingen van Zeus?

De andere goden wipten heen en weer op hun voeten, krabden in hun haar of keken schichtig in de rondte. De beslissing was overduidelijk, maar ze waren niet bepaald allemaal helemaal overtuigd van de kwade bedoelingen van @foaly.

Alekto nam @foaly bij de schouders en trok hem mee. Maar hij wilde per se nog wat zeggen. Hij opende zijn mond en sprak tot zijn medegoden “Don't worry Domovoi old friend, everything is going to plan, Holly will be here shortly”. Iedereen keek elkaar in verwarring aan. Wat… wat betekende het?

Kronos keek ontredderd naar het tafereel. Daar verdween zijn vooruitgeschoven pion, zijn eigen paard van Troje, zijn wolf in schaapskleren. Op de Olympus waren nog drie aanhangers van Kronos over, tegen negen volgelingen van Zeus. Het einde van de strijd leek te naderen, en nog altijd dachten Zeus en Kronos allebei dat de zege nog steeds voor het grijpen lag.

Ochtend 8

Het verdwijnen van Kronos-aanhanger @foaly sidderde nog lang na op de Olympus. Als die Olympische spelen waren - en het is de Olympus, dus waarom niet? - dan was @foaly een deelnemer die een medaille voor de poorten van de nederlaag had weggesleept. Maar was het de gouden medaille of zou het zilver worden voor Kronos?

Over de aanhangers van Kronos gesproken, zij communiceerden onderling in het geniep gewoon door over wie de volgende Zeus-volgeling was die het veld zou moeten ruimen. Welke naam hadden zij deze nacht in hun hoofd rood omcirkeld? Goden zijn Grieken en Grieken zijn in hart en nieren democraten - en dus kwamen zij gezamenlijk tot een keuze.

(hint: de overgebleven wolven zijn Charly, Ocnarb en Maarten. Drie van de mogelijke samenstellingen met de eerste letters van hun naam zitten in deze alinea. Drie natuurlijk, want ze zijn nog met 3)

Democraten waren zij ook in de zin dat zij graag een wisseling van leiderschap zagen. Immers: ze verkozen alle drie Kronos boven Zeus. En eerder hadden zij al twee burgemeesters aangewezen om te laten verdwijnen: @poseidon en @marlou.

Nu kwam Alekto dus voor @maikel. De slakkenvanger had de zege voor de volgelingen van Zeus op de eerste dag haast veiliggesteld door zijn poeder te gebruiken. Een meesterzet, die alleen in balans was gebracht door die andere meesterzet. Hij had bovendien geen bescherming meer van de baljuw, die al was verdwenen.

Hij had er al op gerekend. Zijn perkament lag al klaar. “Mijn einde is gekomen maar dit einde heeft tevens een gouden randje. Het vertrouwen in de 100p groep zou nu weer hersteld moeten zijn door de dood van @foaly (Artemis). Wreek de dood van het verlies van de vele slachtoffers door Sophie/Akeso te doden.”

En uiteraard lag daar nog de hoed. De hoed die elke paar dagen van hoofd leek te wisselen. Maar deze keer ging hij naar de held van de Trojaanse oorlog. “Mijn hoed is vanaf nu voor @Achilles (Ghazali)”, zei Maikel nog voordat Alekto hem definitief meenam naar Tartaros. Met het verdwijnen van de tovenaarsleerling waren bijna alle volgelingen van Zeus met speciale gaves verdwenen. Alleen de heks was nog op de Olympus.

Avond 8
Waar de vorige avond de goden nog onzeker waren over of @foaly wel een aanhangers van Kronos zou blijken te zijn, was dat nu aamerkelijk anders. De stembus was nog nauwelijks geopend of een meerderheid had zich al afgetekend om @sophie naar Tartaros te sturen. Maar deze groep goden is even beroemd als infaam om goede én verkeerde beslissingen in deze strijd. Daardoor ligt de nederlaag nog op de loer, maar wat ook nog steeds kan is een zege.

(hint: Atlas, Afrodite, Miletos - de samenstelling van de eerste letters van hun namen komt drie keer terug in deze alinea)

Ongelooflijk hoe deze strijd tussen Zeus en Kronos heen en weer gaat. Eerst leken de volgelingen van Zeus makkelijk te winnen, toen leken de aanhangers van Kronos aan de winnende hand, maar met het verdwijnen van drie Kronos-aanhangers in vier dagen lijken de kansen weer gekeerd. De tijd om fouten te kunnen maken raakt op. @sophie kan maar beter een goede keuze zijn van de volgelingen van Zeus. Een verkeerde keuze is nu extra erg.

Laten we niet net doen alsof deze keuze een verrassing is. Op Olympus en in achterkamertjes was ‘morgen Sophie’ al bijna een even staande uitdrukking geworden als ‘morgen foaly’ en die volgende dag is nu aangebroken. Dit was de laatste dag dat zij op de Olympus had kunnen genieten van het uitzicht.

Fouten maakt iedereen en fouten zijn des te pijnlijker als je ze maakt met rotsvaste overtuiging. Alekto kwam @sophie meenemen. Zou de Olympus een trouwe volgeling van Zeus verliezen of hadden zij weer gestemd op een Saboteur?

Nee. Er is geen uitstel meer. Tartaros wacht al. Zij hadden @sophie allemaal verdacht. Allemaal. Hoe is dat te rijmen met onschuld? @sophie schraapte haar keel en keek haar medegoden recht in de ogen aan.

“Wat een goede play, De wolven infiltreerden de 100p. Hierdoor was waardevolle informatie verspreid, En waren we de bevestigde burgers snel kwijt.”

“Burgers, probeer jullie goed te focussen. Bas, Branco, Charly, Conny, Martin, Mascha, Maarten en Nienke. De juiste drie namen staan hier tussen, Deze keer geen tijd voor euforie, Het staat nu zeven tegen drie. Hopelijk maken jullie morgen wel de goede keus, Vandaag vertrekt er weer een volgeling van Zeus.”

Waar alle goden rekenden op een feest, zal de god van de wijn de karaffen nog even dicht laten. Nu is de tijd van nuchtere introspectie. Want de volgelingen van Zeus hadden, in volle overtuiging en zonder ook maar enigszins te twijfelen, een volgeling van Zeus unaniem weggestemd.

Ochtend 9

Let’s go!

Hoe kun je met een kater wakker worden zonder een druppel wijn te hebben gedronken? Toch was dat wat er gebeurde met alle goden die in hun hart Zeus trouw waren gebleven. Ze dachten terug aan het afscheid van @sophie. Stille tranen vielen uit hun ogen.

Hoe vang je wolven zonder zieners? Elke volgeling van Zeus en elke aanhanger van Kronos heeft een eigen tactiek. Sommige prikken overal doorheen, sommigen zien alleen de rook om hun hoofd van het gordijn dat andere spelers hebben opgetrokken. Maar nu gaat het erom spannen: nu fouten maken is spelen met vuur. Handen wassen in onschuld is iets waar het nu veel te laat voor is.

Het plan van de aanhangers van Kronos was niet moeilijk te raden. De meest vertrouwde volgelingen van Zeus waren er tot nu toe een voor een het slachtoffer van de bersjacht. Zou dat nu weer zo zijn?

Ja. Het was voor niemand een verrassing toen Alekto @achilles aantikte. De burgemeester, en de heks, was de laatste volgeling van Zeus met een speciale gave die de Olympus moest verlaten. Zelfs de benoeming van de nieuwe burgemeester was geen verrassing. @dionysos zou vanaf die dag de leider zijn van de Olympus.

De held die tien jaar lang in de Trojaanse oorlog had gevochten, had slechts één dag de burgemeestershoed mogen dragen. Laatste woorden had hij niet achtergelaten, maar op zijn slaapplek lag nog wel een gif.

Het was geen drankje zoals de heks al enkele malen had gebruikt op de Olympus, maar een speciaal soort gif dat geen mens of god kwaad deed, uit de verre, verre toekomst.

Stille tranen vielen uit hun ogen: ‘silent tears drop from her eyes’ is een zin uit Diva van Dana International, met als refrein ‘viva la diva, viva victoria, afroditaaaaaa’. Sectatorbonus: toen ik zei dat er een muzikale hint inzat, postte ik een Youtube-linkje naar Hallelujah van Milk & Honey: Hallelujah won het Eurovisie Songfestival voor Israël in 1979, Dana International won hetzelfde festival voor hetzelfde land in 1998 met Diva.

Sommigen zien alleen de rook. ‘Some saw the smoke’, een zin uit Atlas van Coldplay. Need I say more?
vuur. Handen wassen. Was je handen in vuur, uit Red mij Niet van Maarten van Roozendaal. Maarten is de naam van Miletos.

Avond 9

Het was een spannende stemming, in een van de laatste dagen van deze toch al epische strijd. Zowel @hypnos als @charly kwamen op evenveel stemmen en dus bogen de hoofden van alle goden als vanzelf naar de burgemeester. De god van de wijn twijfelde geen moment.

En het is een cruciale keuze. De overgebleven goden verdenken elkaar stevig, maar er is weinig concrete, bevestigde info meer in het spel. De burgemeester is de laatste overgebleven vertrouwde volgeling van Zeus. De rest van die groep, die vorige week nog zo groot leek, is nu weggevlogen. Wie kun je nog vertrouwen in deze warboel en hoe schep je orde en harmonie tussen de volgelingen van Zeus? Het lot van Zeus ligt in de handen van zijn laatste volgelingen, maar zij hebben elkaar op de Olympus nog niet gevonden.

(hint: Wie kun je nog vertrouwen? Nou, de vier die eromheen staan: vleugels zitten aan het hoofd van Hypnos, warboel is een synoniem voor chaos, harmonia is het kind van Afrodite toen ze getrouwd was met Hephaistos (al is het kind van Ares, maar soit), orde verwijst naar Athene als godin van de helderheid van geest en het lot verwijst uiteraard naar Moirea)

Een fout maken is nog niet fataal voor de volgelingen van Zeus. Het is dan nog niet meteen voorbij, maar het maakt alles wel een stuk moeilijker. De tijd om volgelingen van Kronos te vinden raakt op. Er gloorde hoop na de opsporing van @roobs, @dina en @foaly, maar na het vertrek van @sophie de vorige dag was de jubelstemming verdwenen.

Wie zijn die aanhangers van Kronos? Als je kijkt naar hun keuzes, dan valt op dat ze een strak geregisseerd plan uitvoeren. De eerste nacht pakten zij een van henzelf om andere goden om de tuin te leiden, de tweede en derde nacht een ziener, toen een jager, daarna een bevestigde volgeling van Zeus, toen de baljuw, vervolgens de tovenaarsleerling en daarna de heks. En overdag? Overdag proberen ze zich uiteraard zoveel mogelijk voor te doen als volgeling van Zeus en is het doel om onontdekt te blijven.

Het zou de ultieme wraak van tevoren zijn. De burgemeester bereidt zich voor op zijn eigen vertrek van de Olympus - hij waant zich het volgende logische slachtoffer van de aanhangers van Kronos - maar hij heeft nu de macht om te kiezen uit twee spelers, zonder te weten of een van de twee of allebei Kronos-intriganten zijn.

De burgemeester koos voor @charly.

Zij keek mysterieus om zich heen, nu het einde van haar verblijf op de Olympus naderde. Stond hier een burger die met open blik had geprobeerd tegenstanders te vangen of was het een verrader die anderhalve week lang haar werkelijke aard met de mantel der liefde had bedekt?

Ze deed haar mond open, maar er kwam niets uit. Alekto nam haar mee. Even later waren zij niets meer dan twee rookpluimen, op weg naar Tartaros.

De god van de wijn kon de karaffen wijn tevoorschijn toveren. Hij - en drie andere goden - hadden een aanhanger van Kronos weggestemd. Waar Kronos de zege niet meer leek te kunnen ontgaan, gloort er nu toch hoop… De zege is voor Zeus een stapje dichterbij gekomen; er zijn nu zes Zeus-volgelingen en nog maar twee aanhangers van Kronos.

Ochtend 10

Let’s go!

Griekse mythes staan vol van plot twists. In deze strijd zijn de goden gewend geraakt aan zulke onverwachte wendingen, die even geregeld zijn gekomen als de golfslag van de Egeïsche zee. Zou deze ochtend weer een verrassing brengen?

Nee hoor, Alekto kwam voor de vijfde burgemeester van de Olympus, @dionysos. De god van de wijn was maar één dag leider geweest; het was letterlijk kort maar krachtig. Hij had van tevoren wraak genomen op de aanhangers van Kronos: hij koos uit de kandidaten met gelijke stemmen @charly en die bleek een Kronos-aanhanger.

De vraag was nu niet langer of de wolven de leider van Zeus-volgelingen zouden wegnemen; de vraag was wie de opvolger zou worden. De aanhangers van Kronos leken te hopen dat een van hen de burgemeestershoed op zou krijgen, om zo sneller de zege voor Kronos te kunnen veilig stellen. Die hoed betekende immers een dubbele stem én de leider gaf de doorslag bij gelijke stand. Hoe minder goden er op de Olympus overbleven, hoe belangrijker de keuze voor een nieuwe leider werd.

@dionysos had iedereen in het geheim gevraagd om een andere god aan te wijzen die het meest geschikt zou zijn als zijn opvolger. De geheime stemming had een dubbel doel: natuurlijk moest de hoed op het meest vertrouwde hoofd terechtkomen, maar hij wilde zijn opvolger ook een lijstje verdachten aanleveren. In zijn laatste brief zou hij de informatie die hij had openbaar maken.

De goden lazen het perkament samen. @dionysos begon: “Vrienden. Als jullie deze brief vinden en lezen, betekent dat helaas dat ik dood ben. We begonnen dit avontuur met een dictatoriaal beleid, waar ik me fel tegen heb verzet. Het leek me dan ook gepast om afscheid te nemen met ons grootste goed: democratie. Het was me toegestaan de ambtsketting en hoed naar eigen inzicht door te geven, maar ik liet het aan jullie.”

“En julle spraken duidelijke taal. Als laatste gift laat ik jullie mijn laatste notities van de Burgemeesterstemming van gisterenavond:”

Bas -> Conny Martin -> Conny Charly -> Conny Conny -> Conny Nienke -> Conny Mascha -> Mascha Atlas -> Atlas (*als niet zichzelf, dan Conny, of Bas) Maarten -> geen voorkeur doorgegeven. Dionysos -> Conny Leg deze stemmen naast de lynch-stemming van gisteren en er tekent zich een duidelijke groep van drie resterende verdachten af. Ik vertrouw er op dat jullie ze, met Conny aan het roer, moeten kunnen vinden. Ik verlaat jullie nu, hopend op - nee, vertrouwend op - een goede afloop voor de volgeling van Zeus! Uw Burgervader Voor Één Dag, Dionysos PS. Dood zijn scheelt wel een kater. Zo is het ook.”

Met die woorden nam de burgemeester afscheid. Hij bracht de hoed naar @conny. Hier een laatste impressie van de blik van @dionysos voor hij moest vertrekken. https://files.slack.com/files-pri/TTGSG59N3-F014QB25NKH/image.png

Met Alekto kwam hij spoedig aan bij Tartaros. Hij moest kloppen.

Want de bel deed het niet. Avond 10

Let’s go!

Zou er vanavond weer een aanhanger van Kronos de Olympus moeten verlaten?

Nog even en er waren geen goden meer over op de Olympus. Wie een telraam erbij pakt - goden kunnen dat uit het hoofd, maar toch - ziet dat de strijd niet langer kan duren dan tot zaterdagavond. Het kan ook eerder af zijn.

Een gelaten, maar optimistische stemming had zich meester gemaakt van de berg. De burgemeester kreeg veel vertrouwen, ondanks dat hij geen bevestigde volgeling van Zeus was. Maar wie was dat wel? De enige vertrouwelingen zaten al in Tartaros.

En het was niet bepaald druk meer op de Olympus. Wat wil je ook, met nog slechts zeven goden op de berg en de zwijgende Zeus en Kronos die in spanning moesten toekijken? Wat hadden zij aangesticht met hun strijd? Maar dit offer was de prijs waard: heerschappij over de hemel en de aarde, van Babylon in het oosten tot aan het noorden waar de Galliërs wonen en van het zuiden van Egypte tot de zuilen van Herakles in het westen.

(hint: gesticht - Miletos is eigenlijk allleen bekend om het stichten van een stad, Milete. Zuilen van Herakles; die bouwde Herakles om Atlas te ontlasten)

Ondertussen dachten de trouwe volgelingen van Zeus een verrader op het spoor te zijn. Zij hadden hun zinnen gezet op het verdwijnen van @mascha. Haar verdediging overtuigde niemand: zij kreeg alle stemmen van de medegoden.

Fouten maken is genoeg gebeurd in deze strijd - en er is ruimte voor nog eentje. Als @mascha een trouwe volgeling van Zeus blijkt, is er nog altijd een kans dat Zeus als winnaar uit deze strijd komt, maar dan mogen hierna dan geen volgelingen van Zeus meer naar Tartaros gestuurd worden - in elk geval niet overdag.

Toch…. Toch zou het fijner zijn als @mascha aanhanger van Kronos blijkt. Dan blijft de voorsprong van Zeus-volgelingen behouden en komt de zege heel dichtbij. Alle goden - zowel op de Olympus als in Tartaros - hielden hun adem in. Wat zou @mascha nog te zeggen hebben?

“Het spel wordt hard gespeeld. De wolven weten ons goed tegen elkaar uit te spelen. Vertrouw je iemand heel erg, dan is er een kans dat diegene een wolf is! Blijf opletten. Ik zal over jullie waken vanuit het hiernamaals.”

Alekto nam met @mascha net als met @sophie weer een volgeling van Zeus mee die door iedereen werd verdacht - en die toch in haar hart trouw bleek aan Zeus. Deze epische strijd gaat nu zijn laatste twee dagen in. Het kan elk moment af zijn - maar dit is nog niet dat moment. Zeus en Kronos kunnen allebei de zege ruiken, maar er kan er maar één de winnaar zijn. De goden laten zich niet kennen, ze gaan gewoon maar door - ook al is dat niet langer met z’n allen.


Ochtend 11


Ding dong: beste goden, de paard en wagen naar Tartaros van hedenochtend heeft wat vertraging opgelopen. Onze excuses voor het ongemak. sorry, last van slome IT hier; laptop werkt niet mee /me slaat zijn pc

(hint: slome it = miletos, slaat = atlas)


Let’s go!

Zou deze epische strijd deze ochtend ten einde kunnen komen?

Ja, dat kan. Toen de goden die ochtend zich nog eens uitrekten, stond Alekto daar klaar, met naast haar een wagen met vier paarden én vier zitplekken. Het was duidelijk een enkele Tartaros voor vier personen: eentje voor Zeus en de drie andere zitplekken voor zijn resterende volgelingen. Want als Kronos had gewonnen, moesten zij allemaal naar Tartaros en was deze strijd ten einde. Dan zou Kronos met zijn helpers regeren over de hemel en de aarde.

Maar het kon alleen afgelopen zijn als de aanhangers van Kronos de meerderheid van de stemmen zouden hebben. Het was nu drie volgelingen van Zeus tegen twee aanhangers van Kronos, maar de burgemeestershoed geeft een speler twee stemmen én de mogelijkheid om de doorslag te geven: dan zou het dus 3-3 zijn, met een Kronos-aanhanger als beslisser. Als de leider een aanhanger van Kronos zou blijken te zijn, was deze epische strijd afgelopen.

Wie in elk geval geen aanhanger van Kronos bleek, is @conny. Alekto had hem eerder die nacht al opgehaald. Met hem moest een onschuldige volgeling van Zeus vertrekken naar Tartaros.

Maar had @conny op tijd een juiste keuze kunnen maken? Heeft de god van de smidskunst een coalitie kunnen smeden met een van de andere goden die aan dezelfde kant stond? Zeus keek in spanning toe. Wat een warboel was dit geworden!

Het was @chaos die wakker was geworden met de burgemeestershoed op zijn hoofd. Op de hoed had @conny nog een briefje achtergelaten. “Beste burgers, als jullie dit lezen dan ben ik er helaas niet meer. Houd moed het zijn verwarrende tijden maar er is vast een logische uitleg. Slechts 3 van jullie hebben laten weten wie de volgende BM moet worden. Wellicht een sterk spel van de wolven of toch gewoon de meest voor de hand liggende optie. Het is niet meer aan mij, ik vertrouw op jullie kwaliteiten. Martin -> Bas Nienke -> Bas Bas -> Bas / Nienke.”

De schrik sloeg Zeus om het hart toen hij dat zag. Waar @dionysos de goden wantrouwden die naar zichzelf wezen als zijn opvolger, had @conny juist iemand die naar zichzelf wees als opvolger benoemd.

Hij schudde deemoedig het hoofd. Hij had zijn conclusies al getrokken en liep naar de wagen toe. De paarden bogen het hoofd toen zij de oppergod zagen komen. Met een zucht legde hij zijn hand op de rand van de wagen en maakte zich klaar om in te stappen. Hij leek zich neer te leggen bij een nederlaag.

Maar zover was het nog niet.

Hij voelde een hand op zijn schouder die hem tegenhield, vlak voor hij wilde instappen. Zeus keek achter zich. Het was Alekto die zacht haar hoofd schudde. “Niet?”, vroeg Zeus. Alekto schudde nogmaals en stapte toen, als enige, zelf in de wagen. “I’ll be back!”, zei ze, en ze reed weg.

Deze epische strijd zal ten einde komen, maar nog niet op deze ochtend. Vanavond kunnen de resterende goden weer proberen een aanhanger van Kronos te vinden en weg te stemmen. En ze móeten een goede keuze maken, anders komt Kronos als winnaar uit de strijd. Zeus keek de wagen na met een mengeling van opluchting en euforie. Voordat Alekto achter de horizon verdween, schreeuwde hij de wagen nog eenmaal na. “Hasta la vista baby!”

Wanneer moet het af zijn? @channel [meta] Diverse spelers hebben geopperd om vanavond het spel af te ronden. Dat is mij om het even - ik wil het niet langer rekken dan nodig is. Voor de duidelijkheid hier de scenario’s zoals ze zouden kunnen gebeuren.

Scenario 1 Vanavond: burger hangt, spel af


Scenario 2 Vanavond: wolf hangt Morgenochtend: wolf killt bm, bm kiest wolf als opvolger. Spel af

Scenario 3 Vanavond: wolf hangt Morgenochtend: wolf killt burger Morgenavond: wolf of burger hangt, spel af


Scenario 4 Vanavond: wolf hangt Morgenochtend: wolf killt bm, bm kiest burger als opvolger. Morgenavond: wolf of burger hangt, spel af

Er is uiteraard ook nog een scenario dat de wolf zichzelf killt, maar welke wolf zou dat nu doen?


Nu heb ik het voorstel gehoord om vanavond af te ronden. Dat zouden we zo kunnen doen.

20.00-20.15 Uitslag lynch (scenario 1? Spel af) 20.15-20.30 Wolf kiest slachtoffer 20.30-20.40 Als slachtoffer bm is, kiest die opvolger 20.45-21.00 Uitslag nacht (scenario 2? Spel af) 21.00-21.15 Stemming voor lynch 21.15-21.30 Uitslag lynch (scenario 3 en 4? Spel af)

Maar als mensen geen gelegenheid hebben vanavond of het spel gewoon willen uitspelen, kan dat ook. In de traditie van @dionysos en @hephaistos zou ik graag dm’s hebben met het antwoord op de vraag wanneer het spel maximaal mag eindigen: vanavond of morgenavond? Niet in het openbaar, want ik wil niet dat spelers iets aan de stemming kunnen aflezen.

Degenen die erover mogen stemmen zijn de levende spelers: @hypnos @atlas @chaos @nienke en @miletos

De uitslag maak ik om 16.00 bekend. Einde bericht.[/meta]
Avond 11 - lynch 1

Let’s go!

Dit wordt een memorabele avond. Want op deze avond komt deze strijd tot zijn apotheose en zal een van de oppergoden voor eeuwig in Tartaros verdwijnen, terwijl de ander zal heersen over de hemel en de aarde. Maar wie?

Kronos is duidelijk in het voordeel. Blijkt het slachtoffer van deze stemming, @miletos, een trouwe volgeling van Zeus, dan gaat de zege naar Kronos en is Zeus het bokje. Maar zelfs als hij in het geniep zich had aangesloten bij Kronos, dan is er nog niet verloren. De andere Kronos-aanhanger kan dan nog een speler laten verdwijnen en er volgt wellicht nog een stemming; genoeg kansen dus.

Voor Zeus ligt dat anders. De overwinning is alleen een feit als alles goed gaat: deze keer moet een Kronos-aanhanger verdwijnen, er moet geen Kronos-aanhanger leider worden van de Olympus en de volgende keer, als die komt, moet er een Kronos-aanhanger weggestemd worden.

Alle ogen - op de Olympus en in Tartaros - zijn gericht op @miletos. De leider met de burgemeestershoed is stellig in zijn overtuiging dat hij een goede keuze heeft gemaakt. Het móet wel. Maar op de Olympus is nooit iets helemaal zeker, en dingen zijn zelden wat ze lijken.

En @miletos zelf? Die keek verslagen. Maar hij hield tot het einde toe trots zijn hoofd omhoog en ontkende elke beschuldiging.

Nu ging het erom spannen. Was het een volgeling van Zeus of een aanhanger van Kronos? Alekto greep hem al bij de schouder en wilde hem meenemen, maar net als elke god wilde ook híj nog wat zeggen. Wie net als hij de wereld op zijn schouders heeft gedragen tot Herakles hem die last ontnam, zal begrijpen dat het een god is die wel wat kan hebben. Terwijl hij bij de wagen stond, met weer vier zitplaatsen voor als de strijd hier ten einde bleek, opende hij zijn mond.

“Ja allen, vertrouwen is een bijzonder concept hier op de Olympus. Zoals Socrates en Plato spraken: "Onwetendheid is de bron van alle kwaad.". Denk aan deze laatste woorden.”

Hij pauzeerde even. Zeus sloeg zijn handen voor zijn ogen. De andere goden keken elkaar verschrikt aan. Iedereen dacht hetzelfde? Hebben de volgelingen van Zeus na @sophie en @mascha wéér de verkeerde verdacht?

@miletos schraapte zijn keel. “We liggen precies op schema. Ik vertrek met gepaste trots en vertrouw op de juiste zetten van mijn overgebleven kameraad.”

En zo vertrok de vijfde aanhanger van Kronos naar Tartaros. Maar de volgelingen van Zeus hadden nog één verrader in hun midden - en tijdens het hazenslaapje van deze avond zal diegene nog één keer iemand aanwijzen die zal vertrekken. Kronos en Zeus bleven beide hopen. To be continued….


Avond 11 - nacht

Wie de burgemeestershoed draagt, moet weg. Dat bleek, in zes woorden, de strategie van de aanhangers van Kronos tijdens de warme nachten op de Olympus. Afgelopen ochtenden was het ook telkens niet de vraag wie er weg zou zijn, maar op welk hoofd de burgemeestershoed zou komen. Ook dat is een strategie: als de leider een aanhanger van Kronos zou zijn, bracht dat de zege in een klap veel dichterbij.

De leider @chaos had dus een onrustig hazenslaapje. Hij wist natuurlijk niet wanneer Alekto op zijn schouder zou tikken. Hij had alvast een perkament klaargelegd met laatste woorden: deze nacht was zo kort, dat het beter was om het alvast klaar te hebben liggen. Hij droomde dat Alekto elke paar seconden op zijn schouder tikte. Hij schrok zelfs een paar keer wakker. Maar hij bleef liggen, wachtend op het onvermijdelijke moment.

Maar dat onvermijdelijke moment kwam niet.

De laatste aanhanger van Kronos wist wat er ging komen: de laatste stemming zou een andere stemming zijn dan anders. De leider zou moeten kiezen tussen twee - en de stem van de leider was allesbeslissend. Die zou de voor Zeus goede keuze moeten maken.

En dus besloot de Kronos-aanhanger op te elfder ure van koers te veranderen: de beste kan op een zege, zo redeneerde die god, was om @chaos in leven te laten. Daarom vonden de goden bij het ontwaken de slaapplek van @hypnos leeg. Op zijn slaapplek lag nog wel een klein perkamentje. Daarop stond. “Eindelijk mag ik naar huis terug naar de onderwereld, ondanks dat ik God van de Slaap ben, heb ik maar weinig rustige nachtjes meegemaakt afgelopen weken. En ondanks alle verdenkingen die ik van iedereen had en dankzij mijn twijfels kan ik nu eindelijk mijn rust pakken. Denk nog een keer goed na of er geen zand in je ogen zit en stuur Kronos naar de Tartaros!”

Met @hypnos verdween - uiteraard - een trouwe volgeling van Zeus. Alle ogen richten zich op @chaos. Uit chaos ontstaat orde en nu zal hij de beslissing maken die bepaalt wie deze strijd zal winnen en wie de oppergod zal worden van de Olympus. Eindverhaal

De Ilias is maar een saai kinderverhaaltje vergeleken bij deze epische strijd. Ga maar na: de Trojaanse oorlog eindigde met een Trojaans paard, deze strijd begon er haast mee.

Zeus en Kronos keken elkaar nog één keer aan. Zij hadden bijna twee weken zwijgend naast elkaar gezeten terwijl de strijd zich voor hun ogen ontvouwde. Zoals het een epische strijd betaamt, hadden beide de zege voor het grijpen gehad.

Zeus dacht dat hij de buit al binnenhad toen @maikel op dag 1 zijn poeder als tovenaarsleerling inzette en zo razend snel met @marlou een netwerk van vertrouwde volgelingen kon opbouwen. Het was een gouden greep.

Dat had geleid tot een snelle overwinning, ware het niet dat de doortrapte Kronos-aanhanger @foaly een deksels plan had bedacht: hij liet zichzelf ombrengen, erop vertrouwend dat de heks @ghazali hem redde. Dat gebeurde ook - en hij kreeg vertrouwen van de volgelingen van Zeus.

Intussen brak op de Olympus een kleine democratische opstand uit. De groep vertrouwde volgelingen had gemeend dat het een goed idee was om iedereen op elkaar te laten stemmen. Maar goden laten zich niet in het keurslijf van stemvee dwingen - en dus was die strategie geen lang leven beschoren.

Toen de eerste ziener @hoilarshoi moest vertrekken van de Olympus, dachten de vertrouwde volgelingen dat het lag aan een plaatje dat sommige goden aan anderen hadden laten zien. Er moest een lek zitten! En dus moesten de mensen die het plaatje hadden gezien één voor één het veld ruimen. Het bleek een vruchteloze strategie: er zat geen Kronos-aanhanger tussen.

Intussen had @foaly de namen van alle Zeus-volgelingen met speciale gaven doorgegeven en de Kronos-aanhangers wezen er elke nacht eentje aan. Ziener @tomvdbergh was aan de beurt, daarna jager @n_g. De Kronos-aanhangers bleven buiten schot.

Pas toen de volgelingen van Zeus niet meer vertrouwden op de bevestigde medegoden, ging het beter. @roobs moest als eerste Kronos-aanhanger naar Tartaros, @dina volgde een paar dagen later als tweede.

Inmiddels drong tot steeds meer goden door waar het lek wel had gezeten: bij niemand minder dan @foaly. Desondanks was het een schok toen bleek dat hij inderdaad een verrader was geweest in de groep van meest vertrouwde Zeus-volgelingen.

Zonder zieners en met steeds minder bevestigde volgelingen schoten de goden eens in de twee dagen raak. @ferry was een misser, net als @sophie en @marscha. Maar toen @dionysos als leider moest kiezen tussen @hypnos en @charly, stuurde hij een Kronos-aanhanger naar Tartaros.

De groep werd steeds kleiner. De leiders verdwenen een voor een van de Olympus. Toen alle bevestigde Zeus-volgelingen op waren, kwam @hephaistos aan het roer. Voor een dag. Toen was het de beurt aan @chaos, die tot dit moment de leider is gebleven.

Alekto kwam, voor de laatste maal, naar de Olympus @atlas was de laatste om te vertrekken. Maar wie ging met hem mee? Zeus of Kronos?

Maar uiteraard eindigt dit epos op een manier die een epos betaamt.

De Olympus trilde. @chaos en Zeus keken op. Wat was dat? De grond ging harder trillen, in een vast ritme. Boem…. Boem…. Boem… De goden keken elkaar aan. Wat was dit nu weer?

Het een olifant met een hele grote snuit, en die blies het verhaaltje uit.

[/einde]