Weerwolven 16 - Rainbow Road

Uit Met Nerds om Tafel - Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Specs

Aantal spelers 19
Setting en spelers Rainbow Road in Mario Kart. Spelers zijn Nintendo-karakters.
Winnaar en afloop Burgers
Spelverloop Spelers wisten vooraf en tijdens het spel niet hoeveel er van elke rol waren; dat had veel invloed op het spelverloop, want een echte 100p was niet mogelijk. Wolven hadden slechte start: 3 wolven en handlanger vlogen eruit binnen paar dagen. Daarna werd het toch spannend. Het spel eindigde met 3 burgers en 1 wolf. De burgers wezen uiteindelijk de juiste wolf, Laurens, aan.
Vertellers Arnoud, Foaly, Rens

Speciale rollen

Officiële Dolfje naam (Role play-naam):

Wolven Uitleg rol

Burgers Uitleg rol

Rolverdeling

Rollen
Wolf Roobs, Luca, Lourens, Laurens
Eenzame wolf Dina, Maikel
Burger Timo, Doris, Rob, Vincent, Hannah, Sophie, Annabel, Nicole, Desiguusje
Dorpsgek Mike
Jager Marcel
Heks Jesse

Spelregels

1. In dit spel hebben spelers na hun dood niet de mogelijkheid om laatste woorden te delen.

2. Het spel bestaat uit maximaal 20 spelers.

3. Kies voor het spel een naam en profielfoto welke passen bij het thema. Veranderen tijdens het spel is niet toegestaan. Je naam moet er zo uitzien: [slack naam] ([karakternaam]).

4. Het bewerken van berichten kan tot 1 minuut na plaatsen.

5. Het verwijderen van berichten is niet toegestaan.

6. Stemmen is verplicht. Als je twee keer niet stemt word je uit het spel verwijderd, bovendien zul je het volgende spel niet mee kunnen spelen. Is er een reden waarom je tijdens het spel het spel wil verlaten, laat dit dan weten aan een van de vertellers.

7. Zet je status op “Deelnemer” als je toegelaten wordt tot het spel.

8. De poll voor de stemming wordt geopend om 10.00 uur en sluit om 20:00 uur. We zullen dit spel blind stemmen. Na sluiting zal de stemming openbaar worden gemaakt.

9. De wolven en speciale rollen stemmen tussen 20.00 uur en 22.00 uur.

10. De afhandeling van de rollen gebeurt in de ochtend direct na de aankondiging van de moord.

11. Bij het sterven van een speler wordt de rol van deze speler bekend gemaakt.

12. Voorafgaand aan het spel krijgen de spelers hun rol te horen.

13. Lig je uit het spel, dan mag je nog blijven kijken maar niet meer communiceren met spelers die nog leven. Je wordt dan uitgenodigd in het #sectator-kanaal (ja, dat is goed gespeld!). Pas ook direct je status aan naar Dood.

14. Dood betekent dood! Met levende spelers praten levert schorsing op.

15. Het is niet toegestaan berichten van de verteller of Dolfje te delen. Ook screenshots van iets anders dan quotes van spelers zijn niet toegestaan (bijvoorbeeld een lijst met kanalen of het stemhok).

16. In algemene zin (voor eventuele overige overtredingen) geldt dat het breken van de regels of niet opvolgen van de instructies, kan leiden tot een sanctie vanuit de verteller(s). Afhankelijk van de ernst van de situatie kan besloten worden je uit het spel te halen, en/of te schorsen voor een of meer volgend(e) spel(len).

17. Onderlinge communicatie is toegestaan. Dit kan in DM of in een kanaal. Met /wwkanaal maak je een kanaal aan en worden de vertellers uitgenodigd.

Aanvullingen/waarschuwingen/tips

1. Dit spel vergt commitment. Je bent veel breintijd kwijt aan weerwolven en half meedoen is heel lastig. Houdt rekening met minimaal een half uur per dag.

2. Houd er rekening mee dat je medespelers ook werk en een privéleven hebben.

3. Zet je profiel status standaard op offline. Op die manier is niets af te leiden uit wanneer je online bent.

4. Neem bij twijfel over de regels altijd contact op met een van de vertellers.

5. Wil je meekijken? Gebruik dan het commando /wwikkijkmee. Hiermee wordt je automatisch in het ‘dorp’-kanaal en het kijkerskanaal toegevoegd.

6. Ben je een nieuwe speler en zou je graag wat ondersteuning willen? Neem contact op met een van de Vertellers.

Samenvatting

Het verhaal was ongeveer: leden van het geheime genootschap PITSTOP hadden power-ups gestolen van Rainbow Road in Mario Kart. Maar wie? Bij een kill of lynch ging iemand van de baan af. Vervolgens keek Mario in de kart of daar een power-up lag.

Het spel telde uiteindelijk 60 kanalen en duurde 9 dagen - het maximum gezien het aantal spelers. Aardig detail: verteller Arnoud zat op de een na laatste dag in MNOT, waardoor het verhaal na de lynch uitgesteld moest worden.

Op dag 2 en 3 vlogen er 3 wolven uit, waardoor de laatste wolf zes dagen alleen het spel heeft moeten spelen. Het spel kenmerkte zich door een groot gebrek aan bevestigde info. Daardoor waren er geen bevestigde burgers in de vorm van een 100p-groep. Dat hield het spannend, al hadden alle spelers er op het einde wel genoeg van. Zo genoeg, dat er, voor het eerst in de weerwolven-geschiedenis, een weerwolven-vrij 'koffiekanaal' kwam, waarin levende spelers zich aan elkaar gingen voorstellen en babbelden over werk, opleiding en hobby's.


Verhalen (in omgekeerde chronologische volgorde)

Voor we beginnen, eerst even dit. Ik wil @foaly en @rens bedanken voor het mede-verteller zijn. Jullie hebben hen niet al te veel gezien in dit kanaal (I luv verhaaltjes vertellen, maar dat hadden jullie denk ik wel door), maar geloof me: ze waren op de achtergrond cruciaal om dit potje goed te laten verlopen. Thanks guys!

En ik wil ook alle spelers bedanken. Je hoopt als vertellersteam dat mensen er vol in gaan en er een spannend potje van maken. Dat is wel gelukt denk ik en het was fantastisch om het spel vanaf de zijlijn te kunnen volgen. Slopend, maar fantastisch.

Trouwens, als je het eindverhaal wilt afspelen op 1,5x speed, omdat je bijvoorbeeld podcasts ook zo luistert, druk dan even op de :paddenstoel:

Maar ladies en gentlemen

The moment you’ve been waiting for

@channel Let’s go!

Welkom bij deze finale van ‘wie is de wolf?’

Het is heel simpel. Als er evenveel wolven als burgers zijn, winnen de wolven. Want een mens, zo gaat het verhaal zoals @whiskeynerd dat ooit vertelde, kan in zijn eentje nooit een wolf overmeesteren. Als de burgers vandaag een wolf lynchen, is het af - het is de laatste wolf. Als zij een burger lynchen, is het 2-1 voor de burgers, maar dan komt de nacht. De wolf killt een burger en dan staat het 1-1.

Tldr: burgers winnen als de wolf eruit is gestemd. Wolven winnen als er een burger uit is gestemd.

Er gebeurt altijd van alles als je gaat racen op Rainbow Road, maar deze wedstrijd sloeg alles. De power-ups mochten verstopt zijn, de spelers bleken prima in staat om elkaar te bestoken met beschuldigingen, te discussiëren en van de baan te gooien. De bananen werden vervangen door stekende opmerkingen, de schildjes door screenshots en sommige spelers hebben tientallen pagina’s aan documentatie als blauw schild gebruikt.

Je zou haast denken: die power-ups zijn toch helemaal niet nodig?

PITSTOP leek sterk te beginnen toen de spelers een onschuldige burger over de rand gooiden, maar het ging al snel mis. De heks hield de eerste kill tegen. Vervolgens ging er op dag 2 een PITSTOPer over de rand.

En toen ging het hard. PITSTOP nam een eigen handlanger per ongeluk te grazen, terwijl de heks een wolf naar de sectators stuurde. En toen die avond wederom een wolf over de rand verdween, waren er binnen 24 uur 4 PITSTOPers van de baan verdwenen.

Makkie, dachten de eerlijke spelers. Maar het liep even anders.

De spelers grepen dagen achter elkaar een onschuldige burger. De dorpsgek moest het veld ruimen. De jager werd van de baan gekukeld en nam nóg een onschuldige burger mee. Er stonden steeds minder spelers op de baan en de twijfel nam steeds meer toe. Niemand wist iets nog zeker.

Het was makkelijker geweest als spelers hadden kunnen afstrepen - als je weet hoeveel er van elke rol zijn. Het was makkelijker geweest als spelers wisten dat er maar 1 dorpsgek was, en uiteindelijk geen opvolger. Dat er maar 1 heks was. 1 jager ook. En dat alle andere spelers in het burgerkamp burger waren.

Laten we eens kijken naar de resterende spelers. Er zijn hier veel liefhebbers van Wie Is De Mol, dus we kunnen zo’n finale prima naspelen.

@nicole is duidelijk een speurhond. Een speurhond in opleiding. Mario’s eigen stagiair, zo lazen we in een van de tunneldocumenten. Iemand die zo fanatiek speurt naar PITSTOPers, dat kan toch onmogelijk een wolf zijn?

Tenzij je natuurlijk allemaal tunnels bouwt die een voor een instorten. Tenzij je telkens mensen de verkeerde richting instuurt. Fanatieke burger die er per ongeluk elke keer naast zit of briljante wolf die tegentanders een voor een uitschakelt?

@laurens vloog een beetje onder de radar door. Zeker niet de actiefste speler in de jacht op de wolven, maar wel actief genoeg om niet verdacht te zijn. Hij heeft bovendien veel gedaan om wolven te vangen. Hij stemde op veel wolven en ook op @maikel als handlanger. Dat zou je toch niet doen als wolf?

Maar dat kun je ook doen om minder verdacht te zijn. Of om in elk geval de kans te verkleinen dat je er zelf uit gaat. Laatbloeier in het spel, zou een goede burger zijn - of is het de sluwe lone wolf op Rainbow Road?

@desiguusje fladdert overal tussendoor. En waarom ook niet? Ze is toch een zoete, eerlijke speler, die prima meedoet in de jacht op PITSTOP. Net als @laurens niet de meest actieve speler, maar ja - druk druk met andere dingen.

Klik eens in de wiki op Bekende Plays van wolven en je ziet daar staan ‘druk met werk’. Zijn de overige spelers ziende blind geweest? Bijen zijn lieve diertjes, leveren heerlijke honing - maar maak ze boos en ze kunnen vervelend steken. En o ja, waarom werd ze ineens zo actief op de laatste dag? Rook ze de zege?

De laatse is @annabel. De speurhond wees haar aan als meest verdachte, maar waarom eigenlijk? Natuurlijk, ze leverde geen hele verslagen aan met redenen waarom ze iemand wel of niet verdenkt, maar ze was wel degelijk de actieve burger - of de actieve burger aan het spelen.

De kills van PITSTOP afgelopen dagen - zoals we nu weten van één wolf - waren duidelijk goed uitgedacht. @annabel is een strategische speler die makkelijk de druk aankan van alleen staan tegenover een groep eerlijke burgers. Is zij de dappere, doortrapte wolf die wij zoeken?

@desiguusje kreeg in de stemming van vandaag geen enkele stem. Niemand verdacht haar, zelfs nu iedereen weet dat dit de laatste kans is om een wolf te pakken.

Dat is terecht. Zij is gewoon een onschuldige burger.

Dan @nicole. Zij kreeg 0 stemmen. De tunnelgraver en speurhond werd duidelijk door iedereen vertrouwd, ondanks dat alle tunnels tot nu toe uitkwamen bij een burger. Is zij de wolf?

Nee.

Houden we over @laurens en @annabel. Een van die twee heeft de meeste stemmen gekregen. Een van die twee is wolf.

Sterker nog: eerst kreeg de een de meeste stemmen, toen kreeg de ander de meeste stemmen.

En het stond zelfs een tijdje 2-2.

Laat ik het niet spannender maken dan het al is. Ik noem zo degene met de meeste stemmen én gelijk de rol van diegene. Dan weten we allemaal hoe deze race is afgelopen.

Komt-ie

[bsod]

Ben ik weer. Waar was ik? O ja, de uitslag van de stemming en de rol van degene met de meeste stemmen.

Komt-ie.

@laurens kreeg de meeste stemmen. En hij is inderdaad de laatst overgebleven wolf! Na zes dagen (!) hadden de eerlijke spelers eindelijk de laatste wolf gevonden en over de rand gesmeten! De power-ups waren weer compleet.

@foaly tilde de andere eerlijke spelers terug op de baan voor - eindelijk - een potje Mario Kart met alle power-ups. Héérlijk. Alle 13 eerlijke spelers maakten een ererondje.

Maar was dat nou?

Het begon zacht: boink, boink. Toen steeds harder. En op een gegeven moment trilde heel Rainbow Road. BOINK BOINK. Een grote schaduw wierp zich over de baan. Wat kon PITSTOP nu nog gebeuren? De grote gedaante stapte uit de schaduw en bleef midden op de baan staan.

De spelers keken in spanning toe. Wie was dit? En wat zou er gebeuren?

Het was een roze olifant met een heel grote snuit. En die blies het verhaaltje uit. Tldr; einde, wolven/burgers hebben gewonnen@annabel kreeg de meeste stemmen. En ook zij is onschuldig burger.

De overgebleven wolf was @laurens - en dat betekent dat PITSTOP heeft gewonnen. Mario Kart is voortaan zonder power-ups. Wat een drama!

@foaly tilde de andere PITSTOPers terug op de baan voor - eindelijk - een potje Mario Kart zonder ‘al die dikke bullshit’. @lourens, @dina, @roobs en @luca reden, met champagne in de hand, een ererondje.

Maar was dat nou?

Het begon zacht: boink, boink. Toen steeds harder. En op een gegeven moment trilde heel Rainbow Road. BOINK BOINK. Een grote schaduw wierp zich over de baan. Wat kon PITSTOP nu nog gebeuren? De grote gedaante stapte uit de schaduw en bleef midden op de baan staan.

De wolven keken in spanning toe. Wie was dit? En wat zou er gebeuren?

Het was een roze olifant met een heel grote snuit. En die blies het verhaaltje uit. Tldr; einde, wolven/burgers hebben gewonnenDag 9 - ochtend

Let’s go!

Toen Mario en de andere spelers de ogen openden die ochtend, stond er wéér een kart leeg. De tijd van zoeken was wel voorbij. Er waren zo weinig spelers over, iedereen zag het meteen.

Het was @sophie

Met een welluidend ‘jaaahooooeeee’ vloog ze naar de sectators. Mario keek in de kart, maar hij wist al wat hij daar zou vinden.

Niets.

PITSTOP heeft weer een speler van de baan gemieterd.

We weten nog niet wie deze race gaat winnen. Maar we weten al wel wanneer hij afgelopen gaat zijn. Dus zet alvast de :popcorn: :popcorn: :popcorn: klaar, schud de kussens op en zet het bier vast koud. Want het einde is:

Vanavond.

Oh, en wil je een geheimpje weten? Iets dat tot nu toe voor íedereen geheim is gebleven tijdens deze race?

We begonnen met vier wolven en twee handlangers.

En dat betekent dat PITSTOP nu nog bestaat uit één stiekeme, fanatiek power-up hatende speler. Eén van de vier overgebleven spelers staat helemaal niet in kamp-burger. Eentje wil de rest van de baan gooien en racen zonder power-ups.

Dus vanavond, als de stemming is geweest, rest nog die éne vraag: Wie Is De wolf?

Oh, en dan nog één ding.

Er zijn sectators die al weten wie de laatste wolf is. Het zou het leukste zijn als het vanavond voor iedereen spannend is. En dus is de stemming van vandaag niet in een openbaar kanaal. De uitslag volgt vanavond om 21.00u.

Tldr; dood: Sophie. Rol: burger

Dag 8 - avond (evt)

Let’s go!

Het wordt steeds rustiger op Rainbow Road. Althans, als je kijkt naar het aantal spelers: er zijn er nog maar zes, en nu, op deze avond, kieperen de spelers gezamenlijk @maikel van de baan af.

Terecht natuurlijk.

Bowser is altijd degene die de prinses opsluit in het kasteel. Hij is groot en angstaanjagend. Hoe kun je er meer als een wolf uitzien in dit spel dan Bowser? Was een wolf hiding in plain sight op Rainbow Road?

Het zou niet de enige hiding in plain sight zijn die @maikel dan heeft gedaan. Het aantal berichtjes waarin hij claimt handlanger van de wolven te zijn is alleen al genoeg om de 10k-limiet van Slack te bereiken. Hij heeft fake-wolvenkanalen met meerdere spelers.

Nadat @maikel met een laatste ‘muhahahahahaha’ richting de sectators verdween, kon Mario niet wachten om in zijn kart te kijken. De inzet is groot, zo weten alle spelers inmiddels. Als @maikel onschuldig burger is, eindigt het spel hier. Als hij wolf is, mogelijk ook.

Mario keek in de kart. Zou @maikel daar een power-up in verstopt hebben?

Mario haalde iets uit de kart. Maar spelers hoopten nergens meer op. Zal wel weer een laars zijn. Of een rood schild. Of iets anders.

Het was geen laars.

Het was geen rood schild.

Het was een tros met drie bananen.

Een tros met drie bananen in een kubusvorm met een vraagteken erop. Het is gelukt! De eerlijke spelers hebben iemand uit het wolvenkamp van Rainbow Road gegooid

Maar is het spel nu voorbij?

Nee.

Tldr; dood: Maikel. Rol: handlanger Dag 8 - ochtend

Let’s go!

De nacht die hij wist dat zou komen is eindelijk hier.

Hij was de enige die alle spelers nog kónden vertrouwen. Hij had alles in de openbaarheid gegooid op Rainbow Road, tegen iedereen alles eerlijk verteld. Hij gaf toe dat hij had voorkomen dat @marcel van de baan werd gekieperd. Hij had eigenhandig wolf @roobs van Rainbow Road afgekogeld.

Al nachtenlang had hij verwacht een slinger te krijgen naar de sectators. Maar die nacht kwam maar niet. @mike ging, @doris volgde en toen @marcel. Nu was het wél zijn beurt. Want, als je PITSTOPer bent, moet je iedereen die te vertrouwen is van de baan kukelen. Zeker nu het spannend wordt.

Dit spel is al spannend genoeg. Mario had nu geen enkele twijfel over wat hij in de kart van @jesse zou aantreffen. Hij had het zelf gezegd toch? En niemand twijfelde ook aan het feit dat hij heks was.

In zijn kart lagen de lege flesjes van de heksendrankjes.

De chaos is compleet. Er zijn nog zes spelers in het spel. En PITSTOP is nog even sterk als toen @lourens eruit vloog, nu al een eeuwigheid geleden.

Hoe gaat dit aflopen? Tldr; dood: Jesse. Rol: heks

Naschrift: vanavond volgt het verhaaltje veel later dan gebruikelijk. Ik heb een opname staan voor de podcast Met Nerds Om Tafel - wellicht heb je er wel eens van gehoord. Zodra de opname klaar is, begin ik zo snel mogelijk met het verhaal. Maar dat kan dus ook om 21.00u of 21.30u zijn bijvoorbeeld. Ik neem contact op met de speciale rollen om te bespreken hoe dat gaat met keuzes maken voor de nacht. Dag 7 - avond Let’s go!

Je geschiedenisboek vermeldt dit niet, maar er is een mythe over de Griekse goden van de Olympus die zich ongeveer ontvouwt als deze race op Rainbow Road. Toen was er nog geen PITSTOP, maar toen waren er aanhangers van de titaan Kronos. Zij hadden de oppergod Zeus verraden, waarna een strijd losbarstte tussen die twee kampen. De trouwe volgers van Zeus dachten ook toen dat het binnen een paar dagen gepiept zou zijn, maar het werd pas beslist toen er nog maar drie goden op de berg waren.

Zou dit ook zo aflopen?

Nu kan ik natuurlijk 20 redenen geven waarom dit een heel ander verhaal is dan toen.

Wie had nog een stuiver gegeven voor de kansen van PITSTOP na de dramatische 24 uur waarin de eerlijke spelers vier verraders hadden gevonden en over de rand hadden gegooid? Maar nu is niets zeker - en niets is wat het lijkt. Het credo van de meeste spelers is daarom ook, heel terecht: vertrouw niemand.

Even terug naar de afgelopen nacht. @marcel ging over de rand en moest snel beslissen wie hij meenam. We weten allemaal dat het @vincent was.

Maar hij koos eerst iemand anders.

De ketting van deze grote bijtende bal ging gevaarlijk lang af op @hannah. Maar toen de zon opkwam, besloot hij toch om de ketting een slinger te geven richting @vincent. Waarom? Omdat hij dacht dat de spelers deze dag zouden kiezen om @vincent naar de sectators te slingeren.

En nu, een halve dag later, is het @hannah die weet dat de keuze op haar gevallen is.

En hoe kan dat nu? Het geestige groene draakje is altijd vrolijk en een graag geziene gast op Rainbow Road. Wie kan die nu verdenken?

Aan de andere kant: er was nog een Yoshi op Rainbow Road geweest. En @luca was inderdaad een wolf gebleken.

Met een passend ‘yaaaa-hiiiiii’ verdween @hannah in de peilloze diepte naar de beste stuurlui die inmiddels aan de wal stonden.

Mario keek in de kart van @hannah die nog op de baan stond. En verrek, daar lag iets in.

Vast weer een laars ofzo, dachten veel spelers.

Het was geen laars.

Het was een rood schild.

Maar… waar was de power-up? Een rood schild hoort in een dobbelsteenvormige kubus te zitten met een vraagteken erop. Mario zocht de hele kart af, maar vond niets. Hoe zat dit?

En toen wist hij het: Yoshi heeft altijd een rood schildje op de rug. Teleurgesteld gooide hij het rode schild over de rand van Rainbow Road en zei de gevreesde woorden tegen alle spelers:

‘Oh no’

De nacht kwam eraan. PITSTOP was weer aan zet. Als de spelers morgen de ogen openden, wiens kart zou dan leeg op de baan staan?

Tldr: dood: Hannah. Rol: burger

Dag 7 - ochtend

Let’s go!

Een beetje vreemd was het wel. De spelers vroegen @foaly zaterdagavond om niet te lang te doen over het verhaal, omdat ze wilden kijken naar een tv-programma over tien spelers die proberen een verrader te vinden in hun midden.

De spelers op Rainbow Road waren nog met tien. En hadden nog altijd minstens één verrader in hun midden.

En hoe leuk de opening van Wie Is De Mol ook was, de verrassing dat @rob burger was, was voor veel spelers dé schok van die avond. De rustdag had niet op een beter moment kunnen komen. Tijd voor bezinning. Even bijkomen. Even afstand nemen.

Maar, genoeg gebabbeld. Want er is groot nieuws.

Letterlijk groot. Want de speler die ontbrak die ochtend, was geen kleine gestalte. Wie had er gedwongen een cloudtop cruise genomen naar de sectators? Dat was, toen ze eenmaal een beetje wakker waren geworden, al snel pijnlijk duidelijk.

Het was namelijk de grootste aanwezigheid op de kartbaan. De gigantische bijtende bal met zijn rammelende ketting was een graag geziene karter en was vastbesloten om de power-ups te vinden en terug te leggen op de baan. Maar nu was @marcel weg.

Mario keek in de kart van @marcel. Die was leeg - iedereen had al wel door dat het geen PITSTOPer was natuurlijk. Het burgerkamp was zijn grootste aanwezigheid kwijt.

Maar wacht.

Laten we even teruggaan naar het moment dat team PITSTOP met vereende krachten @marcel van de baan duwde. Want toen gebeurde er iets raars. Iets vreselijks. Een paar van de schakels van die lange ketting van @marcel raakte iemand en diegene kon zich niets meer losrukken. En zij verdween dus, met hem, naar de sectators.

Het was X

Maar was X zo dol op power-ups als @marcel? Die ketting raakte deze speler niet per ongeluk. Het was iemand waarvan @marcel had gedacht dat het een PISTOPer was. Maar was dat ook zo?

Laten we er maar eerlijk over zijn: de meeste spelers denken dat er nog maar één PITSTOPer rondloopt op Rainbow Road. En die uitschakelen zou dus het einde kunnen betekenen van deze race. De power-ups zouden terugkeren en de race zou dan eindelijk, éindelijk kunnen beginnen.

Want het heeft even mogen duren. Het was vorige week maandag dat Mario opmerkte dat de power-ups verdwenen waren en dat het briefje van PITSTOP bij de start lag. De strijd tussen de eerlijke spelers en de verraders was al lang en intensief.

Zou die strijd nu ten einde zijn?

Heeft @marcel de laatste PISTOPer meegenomen naar de sectators?

Mario ging naar de kart van X. Hij schudde al zijn hoofd. Hij zag van een afstand niets liggen. Maar hij stak toch zijn hand in de kart.

Veel spelers putten daar hoop uit. Zo ging het ook bij @luca, @roobs, @dina en @lourens toch? Mario zal toch zo een power-up uit die kart halen?

Mario trok zijn arm terug uit de kart. En toen hij de spelers aankeek, deed hij zijn mond open, maar er kwam eerst geen woord uit. Het duurde even een paar seconden, en toen zei hij

‘Oh no!’

De jager had een onschuldige burger meegenomen. PITSTOP is nog even sterk als voorheen. Het einde komt dichterbij, maar deze race is nog steeds niet beslist.

Tldr; dood: Marcel rol: jager Dood: Vincent rol: burger


Dag 5 - avond

Let’s go!

Een wedstrijd op Rainbow Road duurt normaal drie rondjes. Maar dit is al dag 5 en het einde is nog niet aangebroken. PITSTOP (Powerupracen Is Tenenkrommend Sadistisch Tendentieus en Ongelofelijk Puberaal) houdt nog altijd Rainbow Road in zijn greep.

Na de reeks successen voor de eerlijke spelers - vier wolven dolven het onderspit in een paar dagen - ging het daarna even iets minder. Dorpsgek @mike ging uit het spel. De spelers wezen een burger, @niels, aan voor de lynch en een andere burger, @doris, viel die nacht van Rainbow Road.

Willen de liefhebbers van ‘echt’ mariokarten winnen, dan was belangrijk om nu weer een goede keuze te maken. En iedereen was daarvan doordrongen. Er werden vertrouwensbanden gesmeed, documenten van tientallen pagina’s uitgewisseld en dm-histories naar elkaar gestuurd.


Het eindresultaat was duidelijk, enigszins beduusd liep Mario naar zijn broer, zou Luigi na alle avonturen die ze met elkaar mee hadden gemaakt bij PITSTOP kunnen horen? Dit was Kain en Abel all over again. Mario pakte zijn groene evenbeeld stevig vast, slikte, propte stiekem een 1-up mushroom in de broekzak van @rob en gooide hem vervolgens resoluut overboord.

“Kunnen we niet beter éérst zijn kart….” begon @nicole die inmiddels toch een beetje twijfelde, maar ze wist dat het geen zin had. Ze keek @Sophie onthutst aan. “Waarom deze volgorde?”, Toadette haalde ontwetend haar schouders op. “Geen idee, ik snap ook niet waarom Lakitu niet gewoon de speler terug tilt op Rainbow Road, maar beneden in Sectator Park laat liggen”.

Ondertussen liep Mario naar Luigi’s kart om het bewijsstuk er uit te pakken. Hij rommelde even maar had al snel wat beet.


Maar wacht, dat is de sleutel naar het kasteel van Peach! Dat is geen kart item!

Vertwijfeld graaide Mario nogmaals in de kart, er zou toch wel een kart item in zitten? Hij had toch niet voor niets zijn broer zo meedogenloos over de rand gekiepert? Hij kon het gezicht van zijn geliefde broer al voor hem zien als het bleek dat hij hem vals had beschuldigd…


https://i.kym-cdn.com/photos/images/original/000/768/319/afb.gif

Oh, No!

Geschokt keek iedereen om zich heen, @Jesse leek zich als eerste te herpakken, “dit is jouw schuld @vincent!” riep hij stampvoetend. “Wij doen allemaal ons best om die PITSTOPers te vinden, en jij hangt er maar een beetje stilletjes bij, terwijl als er toch iemand pissig zou moeten zijn over missende bananen…”

Het vingerwijzen is alweer begonnen, maar het begint met het moment crucialer te worden dat de vingers de goede kant op wijzen. Het zal een extra lange nacht worden op Rainbow Road, dus extra lang de tijd om over ieders vergissingen na te denken.

Tldr; dood: @Rob Rol: Burger Dag 5 - ochtend Let’s go!

Na het succes van het vinden van de dorpsgek kun je je voorstellen dat het moraal bij PITSTOP een behoorlijke boost kreeg. Wie zou volgende op de lijst zijn? Een heks misschien, of een jager?

Het punt is dat niemand iets zeker lijkt te weten dit potje. Sommige spelers lijken elk uur van rol te wisselen. Anderen kiezen ervoor om zo min mogelijk te laten horen en hopen zo dat de spotlight van verdenking niet op hen valt.

Bij het krieken van de dag viel het nauwelijks op wie er weg was. Deze speler was ook van nature een beetje, nu ja, verlegen.

De kart van @doris stond er nog, maar @doris zelf was verdwenen.

Mario keek in de kart.

Hij was leeg. Dit was een teleurstellend begin van de dag voor de eerlijke spelers, maar zeker ook voor PITSTOP.

Tldr; dood: Doris Rol: burger Fyi: vanavond is gewoon een lynch. Morgen is een rustdag en speciale rollen hebben tot zondagavond 22.00u om hun keuze door te geven. Maandag is dan weer een gewone dag. Fyi 2: vanavond laat ik jullie in de capabele handen van @rens en @foaly. Mijn zoontje is jarig en ik ben dus verder de hele dag offline Super Mario Lego aan het bouwen verjaardag aan het vieren.. Dag 4 - avond

Let’s go!

Lief dagboek,

Terwijl het op Rainbow Road stil en rustig was, raakten spelers onderling in gesprek - maar ook met zichzelf. Overal penden de spelers dagboeken vol en schreven notities aan zichzelf. Wie kun je nog vertrouwen, als je weet dat niemand jou ooit kan vertrouwen? Iedereen kan het zijn, ben ik het? Mijn moeder? Wat is het leven? Het zijn maar een paar van de vragen die voorbij kwamen en die tonen welke twijfel de karters hadden in deze zware race.

Spoiler: de speler die zich afvroeg of zijn of haar moeder wolf was, heeft een geruststellende mededeling te horen gekregen. Zijn of haar moeder is geen PITSTOPer. Nadat vanmorgen bleek dat PITSTOP weliswaar verzwakt is, maar zeker niet verslagen, gingen de eerlijke spelers op zoek naar het vijfde succes in een paar dagen. Na @luca, @dina, @roobs en @lourens zouden ze vanavond wel even een vijfde wolf van de baan smijten.

Vijf successen op rij, dat zou wel een beetje veel zijn, niet?

Over vijf gesproken: dat is het aantal mensen dat bovenaan heeft gestaan in de stemming vandaag. Vijf! Aan de ene kant spannend, aan de andere kant een nachtmerrie voor een verteller die een verhaal tijdig wil klaarzetten en daarna net wil doen alsof hij een leven heeft.

Vijf van de dertien is ongeveer 38,5 procent van alle spelers op Rainbow Road. Dat kun je uitrekenen in een rekenprogramma als Excel. En over Excel gesproken; het was de berekening in een spreadsheet waardoor de meeste spelers ervan overtuigd raakten dat @niels wel een PITSTOPer móest zijn.

Maar is dat terecht?

En het is nog wel een kind! Als je grote Bowser zou pakken - nu ja, dat is nog te begrijpen - maar Bowser Jr. is, zelfs als hij angstaanjagend wil zijn, toch juist heel schattig? En als je zo klein bent, heb je toch júist power-ups nodig om te winnen op de kartbaan?

Mario begreep niet zo goed waarom ze juist @niels moesten hebben. Hij greep @niels bij de armen en smeet hem over de rand van Rainbow Road. Hij bekeek de kart. Het leek er niet op dat daarin een power-up zat. Maar Mario ging toch maar kijken.

Hij stak zijn arm in de kart.

Hij voelde tot diep bij het gaspedaal. En hij voelde nog een keer. Zat daar wat? Hij voelde nog een laatste keer. Zijn wenkbrauwen gingen omhoog. Alle spelers keken hem vragend aan.

‘Oh no’


En zo verdween, na @timo en @mike met @doris alweer een speler die graag wilde gaan racen met power-ups. PITSTOP voelde de zege weer een stapje dichterbij komen. De nacht viel over Rainbow Road. Een nacht waarin, naar alle waarschijnlijkheid, alweer een eerlijke speler van de baan zou worden gelazerd.

Dit is nog geen gelopen race. Tldr; dood: Niels Rol: burger Dag 4 - ochtend

Beste reizigers. Wegens omstandigheden heeft de stoptrein naar het volgende station van dit spel een vertraging opgelopen van een half uur tot een uur. Wij hopen op uw begrip. De trein had sneller willen rjden door midden van een power-up, maar die zijn kwijt hahahahaha Ik herhaal: de stoptrein naar het volgende station van dit spel heeft een vertraging opgelopen van een half uur tot een uur.

Let’s go!

Zijn er nog wolven over? Dat was de voornaamste vraag na het verdwijnen van @lourens van Rainbow Road. Een terechte vraag, want hoe groot PITSTOP echt was, wist niemand. En zelfs als er alleen nog handlangers over waren, zou de race niet gelopen zijn.

Daar zouden de spelers snel genoeg achter komen.

Stel dat er nog wolven zijn, wie zouden zijn dan van de baan willen gooien? Een normale burger? Nee, natuurlijk niet. Heks? Misschien. Jager? Alleen als die de pijlen niet heeft gericht op een wolf. Dorpsgek? Natuurlijk.

Dat wil zeggen, als er nog wolven zijn.

De reden is duidelijk. Hoe langer die leeft, hoe meer info die vergaart. Een dorpsgek weet weliswaar weinig op 1 nacht, maar kan na 5 of 6 nachten over de resterende spelers steeds meer zeggen.

Logisch dus dat het wolvenkamp gisteren gedurende de dag al besloot de belangrijkste kandidaat voor dorpsgek over de rand te gooien.

Als er tenminste nog wolven zijn.

Maar ja, hoe goed zijn die wolven nou helemaal?

Want het track record is niet bepaald vlekkeloos. De eerste nacht? Niemand stierf. Tweede nacht? Een handlanger uitsgeschakeld. En dan nu zou het de derde nacht wel goed gaan?

Dat wil zeggen, als er nog wolven zijn.

Mario opende de ogen en keek rond. Hij hoopte dat iedereen gewoon nog in zijn of haar kart zat. Een golf van geruststelling maakte zich van hem meester. Dit zag er uitstekend uit, alsof je een cup wint met 60 punten. Alsof je een time-trial haalt in een persoonlijk record.

Maar de groep was niet compleet. Er ontbrak toch iemand. Ieders favoriete paddenstoel was weg. @mike was over de rand van Rainbow Road gerausd.


Het was weliswaar geen grote gestalte, maar wel een belangrijke burger. In zijn kart lagen nog briefjes, maar Mario kon er geen wijs uit worden. Op sommige briefjes stond ‘burgerkamp’, op andere ‘wolvenkamp’. Wat hij wel wist: geen champagne-ontbijt dit keer. Geen feest. De eerlijke spelers waren een van hun belangrijkste troeven kwijt.

Dat wil zeggen:

Als er geen opvolger is.

Tldr; dood: Mike. Rol: dorpsgekDag 3 - avond

Let’s go! Wacht

Stop

Hammer time!

Spelers wezen de hele dag naar elkaar, maar uiteindelijk viel de keuze met vrij grote meerderheid naar @lourens. Niemand wist hoeveel PITSTOPers er nog op de baan waren - en veel mensen wisten niet eens zeker of @lourens er wel eentje was - maar hoeveel kon dat uitmaken? PITSTOP was afgelopen dag en nacht flink uitgedund. Een keer een burger van de baan gooien kan geen kwaad toch?

En zo is het ook.

@lourens had zich de hele dag verzet tegen zijn verdenking, maar nu het moment was aangebroken, zag hij er niet zozeer tegen op om over de rand van Rainbow Road te jumpen. Het gaat immers niet om persoonlijke glorie, maar je moet je team naar de zege helpen. En als je dan zelf slachtoffer bent, dan is dat maar zo. Dit is geen individuele race, dit is een teamrace.

Er zaten nog veel spelers met rollen in. Het spel bevatte natuurlijk de rol van burger en wolf, maar ook speciale rollen als handlanger, dorpsgek, heks en jager. En het belangrijkste is het beschermen van de speciale rollen, want dat zijn je troeven als team - daarmee sleep je wellicht aan het einde de zege binnen.

En @lourens zag geen grote rol voor zichzelf weggelegd dit spel.

Met goed vertrouwen stapte hij over de rand van Rainbow Road en viel de diepte in, richting de sectators die beneden op hem zaten te wachten. Maar hadden de andere spelers met deze keuze voor Hammer Bro de spijker op zijn kop geslagen?

Mario keek in de kart. Hij geloofde zijn ogen niet. Dit kon toch niet? Hoe hadden de spelers deze keuze kunnen maken?

In de kart lag ook een kubus met vraagteken erop en drie rode schilden erin. De eerlijke spelers hadden wéér een lid van PITSTOP gevonden. Voor de vierde keer in krap 24 uur knalde de champagne op Rainbow Road! De vijand was weer verzwakt - maar nog lang niet verslagen. Want zelfs als je denkt makkelijk op de eindzege af te stevenen, kan er altijd van alles gebeuren op Rainbow Road.

Tldr; dood: Lourens. Rol: wolf


---


Wie kan er nu een hekel hebben aan Yoshi? Het vriendelijke draakje met de lange tong stond twee keer op Rainbow Road - niks is onmogelijk in Mario Kart, dat weten we allemaal - maar nadat de spelers eerder @luca hadden aangewezen om over de rand te gooien, was het nu de beurt aan @hannah

Aan de andere kant: @luca was een PITSTOPer gebleken en spelers vonden overal aanwijzingen dat de andere Yoshi ook het liefst zou racen zonder power-ups. Dat klinkt logisch en Mario stapte dus opgewekt op @hannah af, in de overtuiging dat er weer een PITSTOPer over de rand zou gaan.

Wat er toen gebeurde, was een herhaling van de vorige dag.

‘Moet ik je gooien of spring je zelf?’, vroeg Mario. @hannah haalde de schouders op en waggelde naar de rand van Rainbow Road. “Wa-ha-hoeeeeee’, klonk het nog, terwijl @hannah naar de sectators sprong.

Tijd om de kart te inspecteren. Mario keek snel naar de plek waar zopas het opgewekte draakje nog had gezeten. Het was een donker gat. Mario’s ogen moesten even wennen, maar de andere spelers zagen al zijn wenkbrauwen al optrekken. Hadden ze wéér een PITSTOPer te pakken genomen?

Voor de vorm stak Mario nog even zijn hand in de kart van @hannah, ook al zag hij daar niets liggen. Sommige spelers feliciteerden elkaar al met het vinden van nóg een verrader, anderen kijken nog gespannen toe.

Maar wat was dat? Mario haalde iets uit de kart. Dat was eergisteren een handschoen geweest. Gisteren was het een power-up. Maar Yoshi kan ook een laars hebben laten liggen, dachten andere spelers. Eerlijk is eerlijk: dat dacht Mario zelf ook. Hij haalde het object uit de kart.


Dag 3 - middag ‘Ik ben wolf en dit is paniekvoetbal’, schreeuwde hij tegen de andere spelers en de sectators. Een andere sectator sprak, onzichtbaar als ze was, terug. Mario kwam op de kart af van @rob ‘Praten mag alleen met levende spelers’.

@rob probeerde zich eruit te lullen. ‘Ik lees verhaaltjes nooit, damn!’ Maar het was te laat. Mario sleurde zijn broer uit de kart en slingerde hem met ontzettend veel plezier over de rand van Rainbow Road. ‘En groeten aan de sectators, he?’, riep hij nog na.

Mario checkte snel de kart van Luigi. Daar lag van alles. Een plan om te claimen dat hij wolf was. Een plan om te claimen dat hij handlanger was. Duizend keer excuses om te zeggen dat hij toch burger was.

En zo verliet weer een speler Rainbow Road. Door zijn eigen onzichtbare vriendin.

Tldr; dood: Rob. Rol: geen idee, hij leest berichten van Dolfje nooit

Dag 3 - ochtend Let’s go!

Het feest ging door tot diep in de nacht. Alle spelers kregen hoop dat er toch nog geracet kon gaan worden met power-ups en dat ze alle leden van PITSTOP zouden kunnen vinden. De vorige nacht werden alle spelers wakker. Maar toen Mario op deze dag de ogen opende, was er vlak voor zijn neus een kart leeg.

Het was die van @roobs .

De stapel met Goomba’s bleek ook in zijn geheel naar de sectators te zijn gegooid. De overige spelers waren er gerust op dat zij een PITSTOPer zou zijn. Zijn Goomba’s immers niet altijd vijanden? Maar zo makkelijk is dat niet in Mario Kart.

Dit is een harde strijd, niet het baby park vol schattige karakters dat je misschien zou verwachten. Vijanden kunnen vrienden zijn, vrienden kunnen vijanden blijken. En dus ging Mario allerminst zeker naar de kart van @roobs om te kijken of daar een power-up in zat.

Het duurde niet lang voor hij wist hoe het zat. Hij draaide zich om naar alle spelers die er nog wél waren.

Tldr; dood: Roobs. Rol: Wacht Dit verhaal is nog niet ten einde.

Mario was niet zo wakker als hij dacht. Net toen hij wilde onthullen of @roobs inderdaad bij PITSTOP hoorde, riep een van de andere spelers: ‘Is die kart nou ook leeg?’ En inderdaad, verderop op de baan stond nóg een lege kart.

Het punt is: zelfs de power-upverstoppers wisten niet precies wie al hun medestanders waren. Dat was een van de problemen bij hun keuze: er was altijd een risico dat zij een van hun eigen handlangers naar de sectators gooiden. Dan zou deze nacht voor PITSTOP veranderen in een ware nachtmerrie.

Raar dat Mario niet meteen had gezien wie er nog meer ontbrak. Het was namelijk meteen duidelijk. Hij zag meteen dat de kart van @dina leeg was. Het kon niet missen. Ze was altijd aanwezig en ze was duidelijk aan het jagen geweest op de leden van PITSTOP. Was dat waarom zij moest verdwijnen? En zo ja, was zij gewoon een onschuldige speler?

Nee. @dina had op Rainbow Road een speciale rol.

Laten we even teruggaan naar het moment dat @dina over de rand van Rainbow Road naar de sectators verdween. Veel spelers vragen zich dan af: waar is het misgegaan? Heb ik laten weten wie ik ben tegenover een tegenstander? Heb ik mijzelf verraden bij een wolf?

Die twijfel had @dina niet. Integendeel.

Ze had erover getwijfeld om contact op te nemen met @luca. Gewoon even een klein babbeltje. Om even iets te zeggen, zodat leden van dat geheime genootschap van power-uphaters er niet aan zouden denken om juist haar, juist @dina, over de rand te gooien.

Maar dat had ze niet gedaan. En nu had PITSTOP een eigen geheim wapen omgelegd. Een handlanger. En tegelijkertijd was @roobs als één van die wolven ook naar de sectators gegooid. PITSTOP was ernstig verzwakt deze nacht, dat was wel duidelijk.

Het feest brak los. De eerlijke spelers hadden binnen korte tijd drie leden van PITSTOP ontmaskerd en van de baan gegooid. De eerlijke spelers dachten op het goede spoor te zijn. De eerlijke spelers vermoedden dat ze nu mensen in hun midden hadden die ze konden vertrouwen. Dit leek nu al een gelopen race.

Zo leek het inderdaad.

Tldr; dood: Dina. Rol: handlanger dood: Roobs Rol: wolf
Dag 2 - avond

Let’s go!

Hoe kun je iemand vertrouwen als je niemand kan vertrouwen? Dat is de vraag die veel spelers bezighield op Rainbow Road op dag 2. Een kat in het nauw maakt rare sprongen en veel spelers voelden zich alsof ze elk moment een rood schild tegen zich aan zouden kunnen krijgen. Wat doe je dan? Speel je Russisch roulette met vertrouwen? Ga je vragen stellen als: wie is de wolf of zijn wij te vertrouwen?

Er gebeurde veel op Rainbow Road die dag. Iemand stapte naar voren met de mededeling dat diegene gered zou zijn door de heks. Iemand anders zei spreekbuis te zijn voor de dorpsgek. Iedereen keek elkaar aan. Zou het kunnen kloppen? Uiteraard. Maar kun je daarop vertrouwen? Daar waren de spelers het niet over eens.

Mario stapte op @luca af. Op de een of andere manier had de altijd olijke metgezel van Mario de meeste verdenking op zich geladen. De draak met de enorme tong zou wel eens een PITSTOPer kunnen zijn, dachten de meeste spelers.

‘Moet ik je gooien of spring je zelf?’, vroeg Mario. @luca haalde de schouders op en waggelde naar de rand van Rainbow Road. “Wa-ha-hoeeeeee’, klonk het nog, terwijl @luca naar de sectators sprong.

Tijd om de kart te inspecteren. Mario keek snel naar de plek waar zopas het opgewekte draakje nog had gezeten. Het was een donker gat. Mario’s ogen moesten even wennen, maar de andere spelers zagen al zijn wenkbrauwen zakken. Hadden ze wéér een onschuldige burger te pakken genomen?

Voor de vorm stak Mario nog even zijn hand in de kart van @luca, ook al zag hij daar niets liggen. Om hem heen schudden spelers al hun hoofd. Voorgoed moeten racen zonder power-ups kwam op deze manier steeds dichterbij.

Maar wat was dat? Mario haalde iets uit de kart. Dat was gisteren een handschoen geweest. Yoshi zal wel zijn laars hebben laten liggen, dachten alle andere spelers. Eerlijk is eerlijk: dat dacht Mario zelf ook. Hij haalde het object uit de kart.

Het was geen laars.

Het had de vorm van een dobbelsteen, er stond een groot vraagteken voorop en erin zat een gouden paddenstoel. De spelers hadden, op dag 2, een van de verraders gevonden! Een groot feest brak los op Rainbow Road. De eerste kleine overwinning van de eerlijke spelers die gewoon willen racen met power-ups. Hoera!

Tldr; Dood: Luca Rol: wolf Dag 2 - ochtend

Let’s go!

Mario wreef de slaap uit zijn ogen en keek opzij. Langzaam maar zeker zag hij de andere spelers de ogen openen. De zon maakte van een ‘moonview highway’ weer een ouderwetse Rainbow Road. Weer een nieuwe dag om op zoek te gaan naar die verdraaide PITSTOPers, die niets liever willen dan iedere eerlijke speler die met power-ups wil racen van de baan gooien.

Maar er klopte iets niet. Die verdraaide PITSTOPers wilden hun slag slaan, dat had iedereen door. Waarom leek het dan alsof de groep spelers nog zo… compleet was? Hij telde.

Telde nog een keer en deed vervolgens nog een laatste ronde. Drie rondes, dat was hij zo gewend. Met zijn vinger ging hij een voor een alle karts na. Hij praatte bij elk getal iets harder. ‘Twaalf, dertien, veertien, VIJFtien, ZEStien, ZEVENtien, ACHTTIEN’. Het besef daalde razend snel in, als een gouden paddenstoel waardoor je naar de eerste positie knalt.

Iedereen had de nacht overleefd. Goed nieuws, tijd voor een feestje! Alle frenemies konden minimaal nog een dag door. De eerste dag was geweest, het eerste contact was gelegd.

En nu was het tijd om een PITSTOPer te pakken te nemen. Maar zonder burgemeester op de baan, wie zou dat dan wél gaan regelen? 

Tdlr; niemand dood.Dag 1 - avond

Let’s go!

Toen Mario de vorige avond was uitgesproken, keken alle spelers elkaar aan. Dit was een belangrijk moment: wie neemt de leiding, en hoe? Ga je veel praten, weinig praten, ga je liegen of de waarheid spreken? En hoe kom je erachter wie bij PITSTOP zit en power-ups heeft verstopt? Hoeveel PITSTOPers waren er eigenlijk? Moeten we lijstjes maken? Of juist niet? En wie vertrouwen we? En waarom?

De spelers gingen allemaal met elkaar en door elkaar praten. Dat was niet allemaal vijandig. Sommige spelers gingen samen feest vieren, of budgetbroodjes eten. Een enkeling ging zelfs een lotto houden. Zo heeft iedereen een eigen strategie.

Een ding is zeker: de burgers, die maar al te graag de power-ups terugwillen, willen zo snel mogelijk een handlanger te grazen nemen. Want de PITSTOP-wolven zijn al erg genoeg, maar niemand kan elkaar vertrouwen zolang er een handlanger in het spel is.

Nu hadden ze daar op Rainbow Road geen ervaring mee, maar in andere tijden en andere werelden was dat wel anders. In Wakkerdam moest handlanger Foaly als eerste het veld ruimen in de Arena, in een Duitse snoepwinkel was het NG die als handlanger als eerste moest (no)gaan. En in een sprookjesachtige wereld met feeën was het Randal die als eenzame niet lang en gelukkig leefde. Zou het nu hetzelfde gaan?

Mario kwam langzaam af op @timo. “De meeste anderen lijken te denken dat jij PITSTOP-lid bent en de boel hebt verraden. Je weet wat er nu gebeurt”. @timo keek en zweeg, zoals hij veel had gedaan deze dag. Zijn beenderen klaterden tegen elkaar en maakten een opvallend vrolijk geluid, toen Mario hem beetpakte en over de rand van Rainbow Road gooide. Met een zachte plof kwam hij terecht tussen de sectators.

Toen was er nog maar één taak te volbrengen: de kart van @timo inspecteren om te kijken of er een power-up in lag. Mario keek nieuwsgierig naar de plek waar het gaspedaal van @timo zat.. Zijn wenkbrauwen gingen omhoog… glinsterde daar iets? Was dat… een power-up? Alle spelers keken in spanning toe toen Mario zijn hand in de kart stak.

Mario haalde iets uit de kart. Het glinsterde in het licht van de koplampen. Hij bekeek het van heel dichtbij. Hij draaide het nog een keer om. Hij keek alle andere spelers een voor een aan. En toen zei hij, tot teleurstelling van iedereen, de woorden die iedereen vreesde.

‘Oh no’.

Het voorwerp uit de kart bleek een handschoen die @timo had laten liggen. Mario gooide het over de rand richting de sectators. De kart was verder leeg. Met @timo verloor Rainbow Road een van de spelers die het allerliefste racet met power-ups.

De nacht brak aan. Alle spelers, vermoeid van deze intensieve eerste dag, sloten de ogen om te slapen. Allemaal? Nee, een onbekend aantal spelers opende de ogen en keken om zich heen. Wie zou deze nacht over de rand van Rainbow Road ongewild een shortcut moeten nemen naar de sectators? Mario schudde het hoofd. De power-ups waren kwijt, maar iedereen voelde zich alsof er net een rood schild op hun kart was geknald.

Tldr; dood: Timo. Rol: burger

“Alle paddenstoelen nog aan toe, wát een verraders.” De andere spelers schrokken van hoe boos Mario was. Wordt prinses Peach ontvoerd tijdens een verjaardag? Mario geeft geen krimp en gaat onmiddellijk op avontuur om haar terug te krijgen. Lukt een level twintig keer op rij niet? Hij probeert het gerust nog een 21e keer. Blauw schild vlak voor de finish? Meer dan een verongelijkt ‘oh no’ komt er niet uit. Mario was altijd de zen-master, een waar icoon van Japanse rust en onverstoorbaarheid. Maar nu was hij écht boos.

Het is een publiek geheim onder alle Nintendo-karakters dat de power-ups in Mario Kart niet alleen het idee van Mario waren, maar zelfs een vereiste: zonder power-ups had het spel Luigi Kart geheten. Geloof je dat niet? Ga maar na: heb jij wel eens power-ups gezien in Luigi’s Mansion? Inderdaad, als er power-ups in hadden gezeten, was het wel Mario’s Mansion geweest. Dat allitereert ook nog eens én bekt lekkerder. Wat wil je nog meer? Nou, dat er power-ups in die mansion zouden liggen. Lekker spoken verslaan door er een rood schild tegenaan te gooien.

Mario had geëist dat de power-ups op meerdere plekken op elke kartbaan van Mario Kart zouden liggen. “Om de zwakkeren ook een kans te geven”, zo zei hij tegen de gamemakers, in zijn rol als de altijd nobele loodgieter. “Als je echt wil racen, doe je maar een racegame ofzo.”

En nu waren de power-ups weg. Geheim genootschap Powerupracen Is Tenenkrommend Sadistisch Tendentieus en Ongelofelijk Puberaal (PITSTOP) had alle power-ups verstopt. De spelers stonden allemaal bij de start, klaar op hun motor of in hun kart.

Mario keek de kring rond. Ze keken allemaal onschuldig, ze leken allemaal onschuldig. Maar, zo wist hij, een aantal van hen had de power-ups in of onder hun karts of motors verstopt. Als je wc verstopt zit, dan is de bekendste loodgieter ter wereld prima in staat om dat op te lossen. Maar verstopte power-ups? Daar kon hij niets mee.

Mario bedaarde alweer een beetje. Iedereen keek naar hem. “Vrienden”, begon hij. “We gaan niet starten voor de power-ups weer allemaal op de baan liggen. We gaan proberen om alle verraders in ons midden te vinden en ze een voor een van de baan te gooien.”

De leden van Pitstop hadden ongeveer hetzelfde plan: alle karters die wél met power-ups wilde racen zouden van de baan moeten, zodat zij ongestoord en ‘zonder die dikke bullshit’ kunnen racen.

En zo begon het vreemdste tafereel dat ooit op Rainbow Road had plaatsgevonden. De karters gingen niet racen, maar met elkaar praten. Dit werd een superspannende race, zonder dat er ook maar een kart of motor stond te ronken.

Tldr; we zijn begonnen!

Trivia