Bekende plays: verschil tussen versies

Uit Met Nerds om Tafel - Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
(20 tussenliggende versies door 4 gebruikers niet weergegeven)
Regel 2: Regel 2:
Door een wolf op te offeren, kunnen wolven vertrouwen winnen. Als je als wolf namelijk een speler aanwijst voor de lynch die wolf blijkt te zijn, MOET je wel burger zijn... Toch?
Door een wolf op te offeren, kunnen wolven vertrouwen winnen. Als je als wolf namelijk een speler aanwijst voor de lynch die wolf blijkt te zijn, MOET je wel burger zijn... Toch?


==DMs opvragen==
==DM's opvragen==
Als er een wolf dood is vraag je aan iedereen de DMs, immers een wolf heeft geen reden om met een andere wolf te DMen dat kan via het wolven kanaal, en als ze DMen zit daar mogelijk een hint in naar dat ze wolven zijn. Om deze play te counteren worden door veel wolven tegenwoordig hele DM gesprekken gefaked, waardoor de play de facto gecountered is, waardoor de DMs niet meer opgevraagd worden en al het werk voor niets is.
Als er een wolf dood is vraag je aan iedereen de DM's, immers een wolf heeft geen reden om met een andere wolf te DM'en want dat kan via het wolven kanaal, en als ze DM'en zit daar mogelijk een hint in naar dat ze wolven zijn. Om deze play te counteren worden door veel wolven tegenwoordig hele DM gesprekken gefaked, waardoor de play de facto gecountered is, waardoor de DM's niet meer opgevraagd worden en al het werk voor niets is.


==Rol faken==
==Rol faken==
Door "per ongeluk" een verspreking te doen in een kanaal of DM kun je een verdenking krijgen van het hebben van een speciale rol. Als gewone burger kan dit nuttig zijn om de wolven 's nachts af te leiden en op die manier de speciale burgers te beschermen.
Door "per ongeluk" een verspreking te doen in een kanaal of DM kun je een verdenking krijgen van het hebben van een speciale rol. Als gewone burger kan dit nuttig zijn om de wolven 's nachts af te leiden en op die manier de speciale burgers te beschermen. Als wolf kan dit ook werken om de burgers om de tuin te leiden.

Een minder subtiele variant is ook mogelijk, door gewoon openbaar in het hoofdkanaal een rol te noemen. Ondertussen werkt dit ook gewoon als dubbelbluf.


==Proxy chain==
==Proxy chain==
Regel 15: Regel 17:


==Symfony of plays==
==Symfony of plays==
In een poging de door hem verdachte spelers monddood te maken, introduceerde foaly in [[Weerwolven 6 - Ridders van de ronde tafel]] de symfony of plays, waar hij alles wat Thijs of Rob zei uitlegde als een play en uitlegde waarom je er niet naar moest luisteren. Deze play kostte door het slechte inschattingsvermogen van de andere spelers foaly het leven en Rob zou uiteindelijk het spelletje als laatst levende wolf binnen slepen.
In een poging de door hem verdachte spelers monddood te maken, introduceerde foaly in [[Weerwolven 6 - Ridders van de ronde tafel]] de symfony of plays, waar hij alles wat Thijs of Rob zei uitlegde als een play en uitlegde waarom je er niet naar moest luisteren. Deze play kostte door het slechte inschattingsvermogen van de andere spelers foaly het leven en Rob zou uiteindelijk het spelletje als laatst levende wolf binnenslepen.

==Markov Chain of Death==
Play geïntroduceerd door foaly in [[Weerwolven 10 - Star Wars]] waarbij het idee is dat je iemand onder druk zet om iemand anders aan te wijzen als wolf om vervolgens met die informatie 'iets' te doen. Dit is technisch gezien geen echte Markov Chain. De play is later geëvolueerd tot iemand in een kanaal gooien met een onbekende afkorting en doen alsof de persoon in dat kanaal geen keuze heeft. De eerste wolf die de Markov Chain overleeft heeft en daarmee de effectiviteit van de play in twijfel trok was Mikeisik in [[Weerwolven 12 - De Snackbar]] waar hij zich in tmcosp1sr onder druk uit wist te bluffen.


==Een wolf killen in de nacht==
==Een wolf killen in de nacht==
Wanhopige play waarbij de wolven een wolf offeren in de hoop gered te worden door de heks die krijgt te horen wie er door diens actie gered is en dat geeft de desbetreffende wolf een bepaalde mate van vertrouwen. De play is succesvol uitgevoerd in [[Weerwolven 9 - De Olympus]] waarbij de 100p groep hiermee door de wolven werd geïnfiltreerd.
Wanhopige play waarbij de wolven een wolf lunchen in de hoop gered te worden door de heks. De heks krijgt dan te horen wie er door diens actie gered is en dat geeft de desbetreffende wolf een bepaalde mate van vertrouwen. De play is succesvol uitgevoerd in [[Weerwolven 9 - De Olympus]] waarbij de 100p groep hiermee door de wolven werd geïnfiltreerd.


==Druk met werk==
==Druk met werk==
Soms gaat het echte leven voor, zou je denken. Een perfect excuus dus om even niet te reageren op vragen of ondervragingen van een tegenspeler. Maar soms is het ook niet meer dan een excuus om tijd te winnen voor overleg met teamgenoten. (Dit wordt niet meer echt geaccepteerd als nep-excuus en het wordt als spelbederf gezien als je dit gebruikt terwijl je niet echt druk/afwezig bent.)
Soms gaat het echte leven voor, zou je denken. Een perfect excuus dus om even niet te reageren op vragen of ondervragingen van een tegenspeler. Maar soms is het ook niet meer dan een excuus om tijd te winnen voor overleg met teamgenoten.

(Dit wordt niet meer echt geaccepteerd als nep-excuus en het wordt als spelbederf gezien als je dit gebruikt terwijl je niet echt druk/afwezig bent.)


==DAC==
==DAC==
Datapunten analyse conclusie, de afkorting was bedacht voor dat bedacht was waar deze voor stond, maar het idee is als volgt, men make een Excel met heel veel data in dit geval heb ik het gedaan met =INTEGER(ASELECTTUSSEN(-100;100)) vervolgens cherry pick je zo willekeurig cellen uit je grid zodat de persoon die je op dat moment het meest verdenkt ruim bovenaan staat. Vervolgens gooi je die Excel in het dorp met de opmerking dat het je magnum opus is en dat je hiermee altijd wolven vangt. Vervolgens hoop je dat het er sciency genoeg uitziet dat mensen het geloven. Deze play is door foaly voor WW14 bedacht, de play moest echter eerder ingezet worden dan verwacht en heeft waarschijnlijk niet heel veel mensen overtuigd.
Datapunten analyse conclusie, de afkorting was bedacht voor dat bedacht was waar deze voor stond, maar het idee is als volgt: men make een Excel met heel veel data, in dit geval heb gedaan met <code>=INTEGER(ASELECTTUSSEN(-100;100))</code>, vervolgens cherry pick je cellen uit de grid zodat de persoon die je op dat moment het meest verdenkt ruim bovenaan staat. Vervolgens gooi je die Excel in het dorp met de opmerking dat het je magnum opus is en dat je hiermee altijd wolven vangt. Vervolgens hoop je dat het er sciency genoeg uitziet dat mensen het geloven. Deze play is door foaly voor WW14 bedacht, de play moest echter eerder ingezet worden dan verwacht en heeft waarschijnlijk niet heel veel mensen overtuigd.


==TL play==
==TL play==
Door een spelregel uit te buiten zorgen dat er een 100p groep ontstaat, oorspronkelijk met de tovenaarsleerling die defacto door de verteller werd bevestigd als burger. Er zijn echter ook varianten met andere rollen mogelijk zoals de heks.
Door een spelregel uit te buiten zorgen dat er een 100p groep ontstaat, oorspronkelijk met de tovenaarsleerling die defacto door de verteller werd bevestigd als burger. Er zijn echter ook varianten met andere rollen mogelijk, zoals de heks.

==TMMD==
Vaak de oplossing als er geen betere ideeën (meer) zijn, of als het risico dat deze burgemeester wolf is moet worden weggenomen zodat de wolven niet de stemming kunnen bepalen. Hoe dan ook, de burgemeester kan een wolf zijn, en als hij zijn burgemeestershoed moet doorgeven, levert dat informatie op.

==Lucaatje pullen==
Een groep vormen waarmee je beslist om op Speler X te stemmen, terwijl je allemaal verkondigt op iemand anders te stemmen, om op die manier de stemstand en berichten achteraf te kunnen analyseren, om mede-wolven van Speler X te vinden. Dit is één keer succesvol uitgevoerd op Luca die toen ook wolf was (zie naam). Meestal leidt dit tot een dode burger die als gevolg hiervan aan het eind ook niet meer goed heeft kunnen meespelen.

Deze "play" is een aantal keren doorgeslagen, waarbij Speler X compleet genegeerd werd omdat die verdacht werd, en daarmee in feite werd buitengesloten. Dit is niet de bedoeling van het spel, en wordt dan ook als onsportief en als spelbederf gezien.

==Circle of distrust==
Persoon 1 noemt een naam (Persoon 2), met iets wat aan Persoon 2 verdacht is, vervolgens noemt Persoon 2 een andere naam (Persoon 3) met reden wat aan Persoon 3 verdacht is, en zo verder. Namen die genoemd zijn, mogen niet opnieuw worden genoemd. Aan het eind is er nieuwe informatie over mensen die verder gebruikt kan worden in het spel.


==/wwlotto wolf==
==/wwlotto wolf==
Regel 33: Regel 51:


==Monty Hall problem==
==Monty Hall problem==
Een (volgens de bedenker) briljante play waarbij wiskunde misbruikt wordt voor burgerdoeleinden. Kies als burger voordat het spel begint twee andere slachtoffers en gooi ze samen in een Monty Hall kanaal. Zodra één van beide spelers dood gaat [https://www.youtube.com/watch?v=4Lb-6rxZxx0 verdubbelt de kans] dat de andere speler de tegenovergestelde rol heeft. Probeer hier niet te veel over na te denken (want dan kom je erachter wat er niet aan klopt).
Een (volgens de bedenker, Randal) briljante play waarbij wiskunde misbruikt wordt voor burgerdoeleinden. Kies als burger voordat het spel begint twee andere slachtoffers en gooi ze samen in een Monty Hall kanaal. Zodra één van beide spelers dood gaat [https://www.youtube.com/watch?v=4Lb-6rxZxx0 verdubbelt de kans] dat de andere speler de tegenovergestelde rol heeft. Probeer hier niet te veel over na te denken (want dan kom je erachter wat er niet aan klopt).

==El Plan==
Spelwijze van de burgemeesterdag verzonnen door Rob, en genaamd door Stef. Hierbij is het de bedoeling dat je stemt op degene die je het meest verdenkt in plaats van het meest vertrouwd. Hierdoor creëer je als het ware een extra stemdag. Van origine was het de bedoeling dat de BM dan bewaard werd voor de jager maar gezien dat niet snugger is, werd in latere potjes gezegd dat de BM de volgende dag dan gelijk gelyncht zou worden. Dit gebeurt echter zelden.

==Toegeven dat je wolf bent==
Soms moet je gewoon hardop zeggen dat je wolf bent. Bewust of per ongeluk. Als dubbelbluf of omdat het diepst van je geest ongemerkt overloopt op je toetsenbord. Het heeft nog nooit gewerkt want spelers die deze play deden werden telkens dezelfde dag gehangen. Maar het is en blijft een play.

Huidige versie van 30 sep 2024 om 13:47

Een wolf opofferen

Door een wolf op te offeren, kunnen wolven vertrouwen winnen. Als je als wolf namelijk een speler aanwijst voor de lynch die wolf blijkt te zijn, MOET je wel burger zijn... Toch?

DM's opvragen

Als er een wolf dood is vraag je aan iedereen de DM's, immers een wolf heeft geen reden om met een andere wolf te DM'en want dat kan via het wolven kanaal, en als ze DM'en zit daar mogelijk een hint in naar dat ze wolven zijn. Om deze play te counteren worden door veel wolven tegenwoordig hele DM gesprekken gefaked, waardoor de play de facto gecountered is, waardoor de DM's niet meer opgevraagd worden en al het werk voor niets is.

Rol faken

Door "per ongeluk" een verspreking te doen in een kanaal of DM kun je een verdenking krijgen van het hebben van een speciale rol. Als gewone burger kan dit nuttig zijn om de wolven 's nachts af te leiden en op die manier de speciale burgers te beschermen. Als wolf kan dit ook werken om de burgers om de tuin te leiden.

Een minder subtiele variant is ook mogelijk, door gewoon openbaar in het hoofdkanaal een rol te noemen. Ondertussen werkt dit ook gewoon als dubbelbluf.

Proxy chain

Een manier voor iemand met een rol om informatie het dorp in te krijgen met een grotere kans anoniem te blijven. Als rol (bijvoorbeeld Ziener) stuur je een of twee DM's met "ik hoor net dat X is gezien als Y, stuur dit naar 2 andere spelers, als je het bericht voor de tweede keer ontvangt, deel je het in het dorp". Maar pas op: ook deze chains zijn soms terug te volgen, en je weet nooit wat er gebeurt als je een wolf benadert.

Screenshots vervalsen

Met wat handig gephotoshop, paint.net of inspect elementing kan een screenshot alles zeggen wat de verzender wil. Pas wel op, dit heeft de neiging tegen je gebruikt te worden omdat een kleine inconsistentie snel gevonden is.

Symfony of plays

In een poging de door hem verdachte spelers monddood te maken, introduceerde foaly in Weerwolven 6 - Ridders van de ronde tafel de symfony of plays, waar hij alles wat Thijs of Rob zei uitlegde als een play en uitlegde waarom je er niet naar moest luisteren. Deze play kostte door het slechte inschattingsvermogen van de andere spelers foaly het leven en Rob zou uiteindelijk het spelletje als laatst levende wolf binnenslepen.

Markov Chain of Death

Play geïntroduceerd door foaly in Weerwolven 10 - Star Wars waarbij het idee is dat je iemand onder druk zet om iemand anders aan te wijzen als wolf om vervolgens met die informatie 'iets' te doen. Dit is technisch gezien geen echte Markov Chain. De play is later geëvolueerd tot iemand in een kanaal gooien met een onbekende afkorting en doen alsof de persoon in dat kanaal geen keuze heeft. De eerste wolf die de Markov Chain overleeft heeft en daarmee de effectiviteit van de play in twijfel trok was Mikeisik in Weerwolven 12 - De Snackbar waar hij zich in tmcosp1sr onder druk uit wist te bluffen.

Een wolf killen in de nacht

Wanhopige play waarbij de wolven een wolf lunchen in de hoop gered te worden door de heks. De heks krijgt dan te horen wie er door diens actie gered is en dat geeft de desbetreffende wolf een bepaalde mate van vertrouwen. De play is succesvol uitgevoerd in Weerwolven 9 - De Olympus waarbij de 100p groep hiermee door de wolven werd geïnfiltreerd.

Druk met werk

Soms gaat het echte leven voor, zou je denken. Een perfect excuus dus om even niet te reageren op vragen of ondervragingen van een tegenspeler. Maar soms is het ook niet meer dan een excuus om tijd te winnen voor overleg met teamgenoten.

(Dit wordt niet meer echt geaccepteerd als nep-excuus en het wordt als spelbederf gezien als je dit gebruikt terwijl je niet echt druk/afwezig bent.)

DAC

Datapunten analyse conclusie, de afkorting was bedacht voor dat bedacht was waar deze voor stond, maar het idee is als volgt: men make een Excel met heel veel data, in dit geval heb gedaan met =INTEGER(ASELECTTUSSEN(-100;100)), vervolgens cherry pick je cellen uit de grid zodat de persoon die je op dat moment het meest verdenkt ruim bovenaan staat. Vervolgens gooi je die Excel in het dorp met de opmerking dat het je magnum opus is en dat je hiermee altijd wolven vangt. Vervolgens hoop je dat het er sciency genoeg uitziet dat mensen het geloven. Deze play is door foaly voor WW14 bedacht, de play moest echter eerder ingezet worden dan verwacht en heeft waarschijnlijk niet heel veel mensen overtuigd.

TL play

Door een spelregel uit te buiten zorgen dat er een 100p groep ontstaat, oorspronkelijk met de tovenaarsleerling die defacto door de verteller werd bevestigd als burger. Er zijn echter ook varianten met andere rollen mogelijk, zoals de heks.

TMMD

Vaak de oplossing als er geen betere ideeën (meer) zijn, of als het risico dat deze burgemeester wolf is moet worden weggenomen zodat de wolven niet de stemming kunnen bepalen. Hoe dan ook, de burgemeester kan een wolf zijn, en als hij zijn burgemeestershoed moet doorgeven, levert dat informatie op.

Lucaatje pullen

Een groep vormen waarmee je beslist om op Speler X te stemmen, terwijl je allemaal verkondigt op iemand anders te stemmen, om op die manier de stemstand en berichten achteraf te kunnen analyseren, om mede-wolven van Speler X te vinden. Dit is één keer succesvol uitgevoerd op Luca die toen ook wolf was (zie naam). Meestal leidt dit tot een dode burger die als gevolg hiervan aan het eind ook niet meer goed heeft kunnen meespelen.

Deze "play" is een aantal keren doorgeslagen, waarbij Speler X compleet genegeerd werd omdat die verdacht werd, en daarmee in feite werd buitengesloten. Dit is niet de bedoeling van het spel, en wordt dan ook als onsportief en als spelbederf gezien.

Circle of distrust

Persoon 1 noemt een naam (Persoon 2), met iets wat aan Persoon 2 verdacht is, vervolgens noemt Persoon 2 een andere naam (Persoon 3) met reden wat aan Persoon 3 verdacht is, en zo verder. Namen die genoemd zijn, mogen niet opnieuw worden genoemd. Aan het eind is er nieuwe informatie over mensen die verder gebruikt kan worden in het spel.

/wwlotto wolf

Niet iedereen is op de hoogte van wat Dolfje, de vriendelijke bot, wel en niet weet. Eén van de dingen die Dolfje niet weet, is wie welke rol heeft. Toch blijkt het soms verrassend goed te werken om te claimen dat je met een /wwlotto wolf een wolf hebt gevonden.

Monty Hall problem

Een (volgens de bedenker, Randal) briljante play waarbij wiskunde misbruikt wordt voor burgerdoeleinden. Kies als burger voordat het spel begint twee andere slachtoffers en gooi ze samen in een Monty Hall kanaal. Zodra één van beide spelers dood gaat verdubbelt de kans dat de andere speler de tegenovergestelde rol heeft. Probeer hier niet te veel over na te denken (want dan kom je erachter wat er niet aan klopt).

El Plan

Spelwijze van de burgemeesterdag verzonnen door Rob, en genaamd door Stef. Hierbij is het de bedoeling dat je stemt op degene die je het meest verdenkt in plaats van het meest vertrouwd. Hierdoor creëer je als het ware een extra stemdag. Van origine was het de bedoeling dat de BM dan bewaard werd voor de jager maar gezien dat niet snugger is, werd in latere potjes gezegd dat de BM de volgende dag dan gelijk gelyncht zou worden. Dit gebeurt echter zelden.

Toegeven dat je wolf bent

Soms moet je gewoon hardop zeggen dat je wolf bent. Bewust of per ongeluk. Als dubbelbluf of omdat het diepst van je geest ongemerkt overloopt op je toetsenbord. Het heeft nog nooit gewerkt want spelers die deze play deden werden telkens dezelfde dag gehangen. Maar het is en blijft een play.