Introductie voor Beginners: verschil tussen versies

Uit Met Nerds om Tafel - Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 60: Regel 60:
== Dood ==
== Dood ==


Een groot deel van de spelers, wolf of burger, gaat tijdens het spel dood. Als je dood bent, heb je niet verloren. Je wint met je team.
Een groot deel van de spelers, wolf of burger, gaat tijdens het spel dood. Als je dood bent, heb je niet verloren. Je wint of verliest met je team.


Soms kan jouw dood juist de puzzelstukjes op hun plek laten vallen, als je de juiste informatie achterlaat (en je door je dood bevestigt wordt als good guy). Of andersom, als je door te sterven als wolf ervoor zorgt dat een mede-wolf niet meer verdacht wordt.
Soms kan jouw dood juist de puzzelstukjes op hun plek laten vallen, als je de juiste informatie achterlaat (en je door je dood bevestigt wordt als good guy). Of andersom, als je door te sterven als wolf ervoor zorgt dat een mede-wolf niet meer verdacht wordt.

Versie van 8 aug 2022 12:36

Welkom nieuwe spelers!

Waar begin je aan? Wie kun je vertrouwen? Wat moet je doen? Wat moet je niet doen?

Hierbij een disclaimer en alles wat je moet weten, voor newbies door newbies.

Spelindeling

Er is één algemeen hoofdkanaal: "Het Dorp" (meestal met een thema-naam), waar iedereen toegang toe heeft en waar "in theorie" alles besproken wordt. In de praktijk is dit het poppenkastkanaal en speelt een hoop van het spel zich af in zelfgemaakte kanalen en in DM's. Je doet er dan ook goed aan om contact te zoeken en om te proberen groepjes te vormen!

De wolven hebben een eigen gesloten kanaal. Hierin overleggen ze hun plannen en geven ze hun kills door aan de verteller.

Bij elk spel worden verder nog variërende rollen toegewezen, zoals bijvoorbeeld een ziener, cupido, jager, heks of verhuller. Lees de spelregels van het spel waar je aan meedoet voor alle details.

De spelers met deze rollen in het spel krijgen ook een eigen kanaal, waarin zij hun rol-acties kunnen doorgeven aan de vertellers (soms krijgen gewoon alle rollen een kanaal, ook als er niets is door te geven, voor het gemak van de vertellers).

De vertellers zijn te herkennen aan de rode megafoon naast hun username, en de burgemeester (die gekozen wordt door de spelers op de eerste dag) aan de hoge hoed.

Verder is er nog het Sectatorkanaal. De plek voor s(p)ectators om hun theorieën te bespreken. Zij kunnen meekijken in het Dorp, maar verder niets. Er is dus publiek! Als je het spel door de dood moet verlaten wordt je aan dit kanaal toegevoegd.

Stemmen

In het stemhok plaatst Dolfje de stemmingen en kun je je stem doorgeven en wijzigen binnen de afgesproken tijden voor de dagelijkse lynch. Wie op wie heeft gestemd wordt bekendgemaakt na de stemming. Een goede bron van informatie, doorgaans!

  • Klik in het stemhok op een van de knoppen met een naam om daarop te stemmen.
  • Je kunt je stem nog zo vaak wijzigen (of herbevestigen) als je wil door erop te klikken totdat de stemming sluit.
  • Stemmen is elke dag verplicht.
  • Normaal mag je de eerste dag (voor de burgemeestersverkiezing) op jezelf stemmen - andere dagen mag je niet stemmen op jezelf. (Vraag aan de vertellers of bekijk de spelregels als je twijfelt.)
  • Meestal opent de volgende stemming om 10:00, de sluitingstijd staat in de spelregels.

Anders

Je wordt niet uit je kanalen verwijderd/gehaald op het moment dat je sterft in de game. Je kunt dus alles nog volgen, maar je mag niet meer reageren (ook niet met emoji’s!). Let hier dus goed op. Mochten hier uitzonderingen op zijn (zoals eventuele "laatste woorden") dan hoor je dit van de verteller.

Alle kanalen worden achteraf vrijgegeven en soms wordt er ook een back-up gemaakt. Dit is voor onze lieve sectators zodat ze eindelijk precies weten hoe het echt zat, maar ook spelers kunnen zo kanalen en redenaties van hun tegenstanders teruglezen! Enige tijd na het eind van het spel worden de kanalen gearchiveerd.

Vanwege de berichtenlimiet van Slack kan het zijn dat berichten slechts enkele dagen terug te lezen zijn. Dit is afhankelijk van het aantal spelers (en vooral hoe fanatiek die spelers zijn).

Sfeer

Het spel is heel intensief. Er is een groot aantal zeer fanatieke spelers die zorgen voor veel spelplezier, maar ook voor véél DM’s, groepjes, achterkamers, achterkamerkamers en intriges. Uiteraard mag je je intensiviteitslevel compleet zelf bepalen, maar het is goed om te weten waaraan je begint.

Alles wat je zegt, doet, niet doet, bijna doet, waar je over nadenkt en ook wanneer wordt geanalyseerd, besproken en ge-ranked. Excel-documenten, grafieken, statistieken en 230 pagina’s aan DMs zijn hier geen uitzonderingen.

This is not your average weerwolven. Het is 5D schaak meets WIDM meets Expeditie Robinson meets The Gunger Games. May the odds be ever in your favor.

Verwacht dat (zeker als wolf) je paranoia verviervoudigt. Onze spelers zijn niet onbekend met het verdenken van vrienden, familie, de kat, hun spiegelbeeld of alter-ego's. It's what happens.

Iedereen is lief. Fanatiek, oneerlijk, misleidend, direct of juist niet, doortastend en paranoïde. Maar vooral lief, zodra ze weer in het sectatorkanaal zijn beland. Vat in-game berichten dus niet te persoonlijk op en houdt het netjes!

Buddies

Als nieuwe speler kun je aan een buddy worden gekoppeld. Dit is een ervaren speler die als sectator het spel vanaf de zijlijn volgt.

Jouw buddy begeleidt je met de algemene kennis van het spel. Jullie zitten samen met de vertellers in een kanaal, bespreek daar alles en a.u.b. niet in DM. Uitleg over de regels, de rollen, het stemproces en tactieken kunnen worden gedeeld. Dit alles om je als nieuwe speler welkom te laten voelen en redelijk snel autonoom kan meespelen.

Dood

Een groot deel van de spelers, wolf of burger, gaat tijdens het spel dood. Als je dood bent, heb je niet verloren. Je wint of verliest met je team.

Soms kan jouw dood juist de puzzelstukjes op hun plek laten vallen, als je de juiste informatie achterlaat (en je door je dood bevestigt wordt als good guy). Of andersom, als je door te sterven als wolf ervoor zorgt dat een mede-wolf niet meer verdacht wordt.

Praktisch

  • Je kunt je status veranderen door op je profielfoto te klikken rechtsboven in Slack, of na op "You" te klikken in de mobiele app. Zet deze op "Deelnemer" als je meedoet (en op "Doet niet mee" als je niet meedoet).
  • Je kunt je daar ook op "Afwezig" zetten, doe dit(!) zodat mensen niet kunnen zien wanneer je online bent. Dat voorkomt bijvoorbeeld dat het - mocht je wolf zijn - eventueel opvalt dat je rond bepaalde wolf-belangrijke tijdstippen online bent.
  • Bijna elk potje dat we spelen heeft een thema. Het is de bedoeling dat je dan je naam verandert in "Gewone naam (Role Play)" als je meedoet, en het is ook leuk als je dat doet als je alleen meekijkt. (Neem ook een profielfoto die erbij past voor bonuspunten.) Wat je tijdens het spel met de Role Play doet is aan jou, dit verschilt erg per speler.

Tips

Praat met veel mensen! DM, maak groepjes en babbel mee in het dorp. Het is dé manier om informatie te vergaren. Maar pas op wat je zegt!

Vertrouw niemand. Die vriendelijke welkom-berichtjes, onschuldige vragen en 'zogenaamde' informatie kan allemaal van een wolf komen. Ook worden gesprekken vaak gedeeld met andere spelers.

Vraag het de vertellers! Mocht je mid-game het even niet meer weten, snappen, of heb je gewoon een vraag die je liever niet in het dorp plaatst, DM de vertellers! Ze zijn er ook voor jou en zullen je met alle liefde vanalles uitleggen. Uiteraard geven ze geen informatie prijs over de rollen van andere spelers (niet opzettelijk, tenminste) maar ze kunnen je zeker helpen wegwijs te worden.

Handige dingen om erbij te houden tijdens het spel:

  • De spelregels van het potje waar je aan meedoet (en/of de Algemene spelregels)
  • Jargon: Veelgebruikte termen (en noem het vooral als je tijdens het spel nog wat uitbreidingen hebt!)
  • Dolfje: Waarvan het belangrijkste: hoe in te schrijven en hoe kanalen aan te maken
  • Bekende plays: Strategieën om niet in te trappen (of juist aan mee te werken)

Als je vragen hebt over de regels zijn de vertellers er om deze te beantwoorden. You got this far, lekker bezig.

En vooral, laat je door al dit absoluut niet tegenhouden, en doe mee! Wij vinden je nu al verdacht.. ehh leuk.