Sectators

Uit Met Nerds om Tafel - Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Sectatorkanaal

Het sectatorkanaal is sinds Weerwolven 7 - De Kruidentuin de opvolger van het hiernamaals. Op verzoek van N_G, die een spel wilde overslaan maar ook last had van FOMO, was het de bedoeling een spectatorkanaal te maken. De typefout die destijds is gemaakt is in gebruik gebleven. De naam Sectator verwijst sindsdien ook naar een monotypisch geslacht van straalvinnige vissen uit de familie van loodsbaarzen.

Behalve alle dode spelers zitten er ook kijkers in het kanaal. De kijkers hebben toegang tot het dorpskanaal en het stemhok. Het sectatorkanaal is spoilervrij zodat kijkers volop kunnen blijven speculeren over de verloop van het spel.

Dagelijks Leven

Sectators zijn geregeld al actief voordat het ochtendverhaal geplaatst wordt en gaan door tot laat op de avond. Gedurende de dag trakteren ze zichzelf geregeld op popcorn, de primaire voedselbron, met name op momenten dat er spannende discussies of verdachtmakingen geplaatst worden in het dorp.

Op het moment dat een speler komt te overlijden wordt deze enthousiast verwelkomd door de sectators. Verder plaatsen sectators geregeld polls en vluchtige stemmingen over allerlei spelgerelateerde zaken, zoals de aankomende lynch of kill, andere nachtelijke acties of rollen van nog levende spelers. Ook andere kleine spelletjes, gerelateerd aan het hoofdspel,

Er zijn twee soorten sectators. De minder actieve soort zal minder snel eigen theorieën opperen en kijkt vooral toe. Deze soort doet aan sectaten. De sectators die wel overal aan meedoen en er een wedstrijd van maken om méér berichten te typen dan deelnemers doen aan sectatoren.

Sectatorspellen

Sectators spelen geregeld extra spelletjes rondom het Weerwolven-hoofdspel dat op dat moment gaande is. Een aantal van deze activiteiten volgt hier.

Sectatorlijstjes

Sectators maken aan het begin van het spel, nog vóór de eerste stemming is afgerond, een lijst met vermoedelijke wolven en eventuele handlangers. De bedoeling is dat de lijst op zo min mogelijk informatie is gebaseerd. Aan de lijst wordt zo veel mogelijk vastgehouden gedurende de rest van het spel, soms tegen beter weten in. Met meerdere deelnemers wint uiteindelijk de sectator die het hoogst aantal wolven goed had gegokt.

Cluedo

Tijdens Weerwolven 12 - De Snackbar vroegen de vertellers om een moordwapen voor het aankomende verhaal te verzinnen en erop te stemmen door middel van een Polly-poll. Dit evolueerde al snel in een Cluedo-achtig spel waarbij er telkens drie polls aangemaakt werden op een vergelijkbare manier. De vragen zijn de bekende wie/waar/waarmee vragen: wie pleegt de moord, op welke locatie wordt de moord gepleegd en wat het uiteindelijke moordwapen is. Doel van het spel is om creativiteit uit te lokken bij de sectators en eventueel subtiel het verhaal van de vertellers te beïnvloeden.

Bingo

Tijdens Weerwolven 14 - Die Gemütlichkeit is er een bingokaart uitgebracht van 7x7 met daarop de meest voorkomende uitspraken van spelers. Alleen uitspraken gedaan door spelers in het dorp tellen mee voor deze bingo.

Spin-offs

Tijdens Weerwolven 9 - De Olympus is er ook een sectator-puzzelkanaal gebruikt, waarin pogingen werden gedaan om de puzzels in de verhaaltjes op te lossen. Deze traditie is bij latere spellen voortgezet, maar dan met aparte puzzelverhaaltjes die niet in het dorp geplaatst worden. Dit om te voorkomen dat nog levende spelers door te puzzelen rollen of wolven kunnen ontdekken.

Sinds Weerwolven 10 - Star Wars is er doorgaans ook een sectator-spoilerkanaal waarin overleden spelers wel enkele spoilers kwijt kunnen, zoals motivaties voor beslissingen enzovoorts. Ook hier was het niet de bedoeling om rollen van levende spelers te verklappen. Tegenwoordig is er echter vaak een full spoilers kanaal waarin alle rollen wel bekend zijn.

Sinds Weerwolven 18 - Among Us zijn er dagboek-kanalen van spelers waarin sectators soms ook kunnen meelezen.

Voor Weerwolven 31 - De Platenzaak kon je enkel de stemstand zien door /wwstemstand, maar daar zag je enkel de aantallen, niet wie op wie had gestemd. Sinds WW31 kun je door de vertellers ook worden toegevoegd aan het stemstandkanaal waarin je een bericht krijgt wanneer iemand zijn/haar stem wijzigt.